THE ART of BRA SERVICE

THE ART oF "BRA SERVICE"

Det finns "service" och så finns det "service". Och den ena sorten är helt klart bättre än den andra. Den andra är nämligen mer åt hållet "ingen service". Sen finns det Riktig Service – Service de lux! Den hittar du på Cykloteket i Häggvik.

Vi bor i mellanmjölkens land. Det finns oräknerliga sorters mjölk att välja mellan. Vill man gå all in och köpa värsting-latte-art-mjöken till kaffet och göra egna små löv och hjärtan till frukosdt så Go Ahead!  Vill man bara köpa nio liter av Lidls billigaste mjök i 1,5-litersförpackning så Be my guest. Sen finns det förstås laktosfri i olika prisklasser, och ekologiskt och havre- och kokos och mandelmjölk för finsmakare.Det är skillnad på mjök och mjölk, är väl det jag försöker säga.

Detsamma gäller service. Det finns "service" och så finns det "Service". De två är helt skilda saker. I vissa lägen vill man helt enkelt ha bra service. Det finns medioker service, där man knappt får ett hej och där själva servicen inte heller direkt håller någon toppnivå. Det finns ställen där man inte fattar hur de ens kan påstås sig jobba med "service" eftersom de är rent uttalat otrevliga, och fullständigt befriande från alla former av "service mindedness". Som biltvätten jag slank in på förra veckan, där jag blev utskälld för att jag hade så smutsig bil... eeehh... jo det var ju just därför jag lämnade in den på helrekond? Sen finns det ställen som ger det där lilla extra, som löser alla ens problem på nolltid, som har fattat hela grejen med Service. Cykloteket i Häggvik är ett sånt ställe.

Det bästa med Cykloteket är utan tvekan deras service. Efter att i nån månad ha harvat på med dubbdäck i sommarföre (och med andra ord knappt rullat i nedförsbackarna) var mitt däckbyte long over due. Det är bara så svårt att hinna allt just nu. Eller, jämt menar jag. Hinna jobba, hämta, lämna, skjutsa till träningar, handla, laga mat, tvätta, diska, städa... ett däckbyte är svårt att klämma in. Att dessuto sakna cykelhängargrej på bilen försvårar det hela ytterligare. Cykeln måste liksom IN I BILEN. Och den är tung, min Elskling Walleräng.  Jag kan omöjligt lyfta in den själv

Fast när man får punka, då tar cyklandet onekligen stopp. Då måste man ta sig till verkstaden, då finns det inga ursäkter, ingen återvändo. Så med platt bakdäck och sommardäck över axeln rullade jag in på Cykloteket i Häggvik förra veckan. Dessvärre var jag inte direkt ensam om att vilja serva cykeln så här på vårkanten. Och det fanns inga lediga tider på flera veckor. KATASTROF!

Hjälten Jonte på Cykloteket måste ha sett min besvikelse när jag såg hela mitt härliga cykelliv i maj bara haverera. Hur jag på lätta sommardäck skulle rulla fram i grönskan, ackompanjerad av fågelkvitter och vårsol. Hur jag skulle trotsa pollenchocken och trampa på mot Beach 2019, slå nytt PB på sträckan Täby - City. Jag liksom sjönk ihop där i butiken. Orka liksom. När jag äntligen åkt tidigt från jobbet och fått loss en halvtimme för att äntligen äntligen äntligen kunna fixa detta med cykeln innan middag och första skjutsningen av kids.

"Jag fixar det" säger Jonte då lugnt. Igen. Precis som förra gången. Som en skänk från ovan! Han trollar med knäna, medan jag tar en kaffe och spanar in de senaste cykelmodellerna i butiken. "Den är klar i morgon" säger Jonte lugnt. "Jag kommer in lite tidigare och tar den innan vi öppnar". Har jag sagt att jag älskar händiga män som fixar cyklar? På nolltid? Som vet vad "service" betyder?

Detta, mina vänner, är det som kallas "Service". Riktig Service. Service de Lux. I helgen - efter ännu en förkylning from hell som däckat mig - kunde jag äntligen rulla ut cykeln, då från en annan händig man i Häggvikverkstaden.

Fixad punka! Sommardäck! Redo för pendling! Nu är det bara att köra! Det måste vara det som kallas för Cykellycka.