Dubbdäck

Har du för vana att cykla även under den vita årstiden i Sverige, eller kanske tänkt börja i vinter men är osäker på vilka däck du ska välja för bästa grepp? Hur många dubbar behövs det i ett cykeldäck för att det ska upplevas som tryggt, eller klarar man sig utan? I vår guide hittar du svaren på alla dina frågor!

Guide

Dubbdäck för cykel

Det är inte bara bilar som kräver andra däck under vintern för att fungera lika bra som det är tänkt. Även en cykel kan behöva vinterdäck när kylan slår till. Det finns en stor mängd olika dubbdäck för cyklar, men faktiskt även dubbfria vinterdäck med speciell gummiblandning för kyliga dagar.
Har du för vana att cykla även under den vita årstiden i Sverige, eller kanske tänkt börja i vinter men är osäker på vilka däck du ska välja för bästa grepp? Hur många dubbar behövs det i ett cykeldäck för att det ska upplevas som tryggt, eller klarar man sig utan? I vår guide hittar du svaren på alla dina frågor!

 

LANDSVÄG / CYCLOCROSS / HYBRID / PENDLING

Flera cyklar som i normala fall inte bakas ihop under samma flagga men som vintertid närmar sig varandra oerhört mycket när det gäller just däckvalet. De delar nämligen alla hjulstorleken 28" och använder sig därför av samma urval av dubbdäck. Sommartid kan ett landsvägsdäck till exempel skilja sig ganska avsevärt mot det mönstrade CX-däcket eller den mer punkteringståliga och bekväma hybridsulan men vintertid delar de behovet av maximalt grepp och det är därför dubbarna som kommer i förstahand för alla kategorierna. Just renodlade landsvägscyklar brukar dessutom inte vara någon hitt på det kallare halvåret och oftast är en Cyclocross eller Gravel bike det bättre valet för racercyklisten som kör året om. 

 

MOUNTAINBIKE

En mountainbike bör vara valet om man inte vill begränsas av något väder under vinterhalvåret då möjligheten till riktigt breda däck gör det betydligt enklare att cykla även när det är riktigt mycket snö. Bland MTB-däck för vintercykeln finns det, precis som för sommarhalvåret, två storlekar och det är 27,5" och 29". Vilken däckstorlek man väljer beror såklart på vilken storlek man har på sina hjul men om man har möjlighet att välja cykel för just vintercykling rekommenderar vi att man riktar in sig på en 29" då den ökade däckytan och lägre rullmotståndet gör det enklare på alla sätt och vis. 

 

DÄCKBREDD

Minst lika viktigt som antalet dubb. Utan rätt bas kommer däcket ändå inte att greppa och det spelar då ingen roll om man har 27 eller 27 000 dubbar. 

De flesta modeller, däribland de omåttligt populära Schwalbe Marathon Winter, hamnar någonstans mellan måtten 30mm och 42mm och vilket man ska välja beror lite på hur cykeln man har ser ut. Är det ont om plats i gaffeln kan det vara svårt att få plats med båda stänkskärmar och breda däck och man får därför välja en smalare modell. Har man utrymme rekommenderar vi annars att man iallafall går upp några millimeter då detta verkligen hjälper till med både stabilitet och grepp, utan att man nödvändigtvis får ett högre rullmotstånd. 

ANTAL DUBB

Antal dubb beror även det helt på hur och vart man ska cykla. Fördelen med fler dubb är ju inte helt otippat att det gör ett bättre grepp medan nackdelen är att det blir tyngre och att man för ett högre rullmotstånd, det går helt enkelt långsammare ju fler dubb man har. 

För den "vanliga" pendlarcyklingen, som mestadels sker på mer eller mindre plogade cykel- och bilvägar räcker det oftast med någonstans i trakten kring 100 dubb. Ska man däremot cykla där det är rejält med snö och is får man nog välja ett mer väldubbat däck som i vissa fall landar upp mot 300 dubb beroende på modell och fabrikat. 

DÄCKTRYCK

En av de absolut viktigaste faktorerna när det gäller att cykla med dubbdäck är däcktrycket. Cyklar du på enklare och bättre underlag, alltså typ välsopad men småhal cykelväg, kan man köra ett högre däckdryck upp mot 5 bar beroende på cykel och däckbredd medan om man ska forcera snö och slask bör man hålla sig lägre, någonstans runt 2-3 bar även där beroende på cykelmodell och däckbredd. Man bör också ta hänsyn till hur många dubbar däcket har, då ett däck med färre dubb behöver ett lägre tryck för att få ordentligt kontakt med underlaget. 

DÄCKETS GUMMI

Även om det är dubbarna som i första hand gör det möjligt att cykla på snö och is spelar däckets gummi oerhört stor roll. Det är nämligen den grund som har mest kontakt med markytan och kvaliteten hos just gummit är därför avgörande i hur bra grepp man får. Enkelt förklarat kan man säga att ett bättre gummi påverkas mindre av temperaturen utomhus och håller sig därför mjukt med hög friktion mot underlaget, även när det är riktigt kallt medan ett billigare gummi hårdnar vid kyla och har betydligt lägre friktion och som följd sämre grepp.