Cykelhållare för bil

Här hittar du världens bästa cykelhållare för bil från svenska Thule. Oavsett bilmodell hittar du hållare som passar. För montering på tak, dragkrok eller bakluckan. Cykelhållare som lastar allt från en cykel upp till fyra cyklar. Högsta kvalitet, funktion och säkerhet.

Guide

Thule cykelhållare

SÅ FÅR DU ENKLAST MED DIG CYKELN PÅ BILEN

På dragkroken

Fördelen med dragkroksmonterad cykelhållare är att cyklarna hamnar bakom bilen och inte blir samma vindfång som om du sätter dem på taket, vilket kanske ger lite mindre bensinförbrukning. Nackdelen kan vara att det är svårt att komma åt packningen i bakluckan utan att ta bort cykelhållaren. Se till att inte något däck hamnar allt för nära avgasröret för då kan de varma avgaserna förstöra däcket på cykeln – trist att råka ut för detta väl framme på destinationen.
Plattformshållare sitter också på dragkroken. De kostar lite mer men är de absolut mest stabila, säkra och mest lättanvända cykelhållarna. De klarar klart högst lastvikt och de går dessutom att tilta, just så du kommer åt det som finns i bakluckan. Oftast har de kontakt till bilen och då även egna bromsljus. Ska du söderut i Europa måste du se till att registreringsskyltarna syns.


På taket

På taket sitter hojarna snyggt och framför allt stabilt. Du kan även välja om du vill ha cykeln med framhjulet kvar på cykeln, eller om du ska ta av det. Sitter det kvar på cykeln så får du ju plats med mer inne i bilen och vice versa. De flesta hållarna är också låsbara, vilket kan vara skönt om du vill stanna och fika.
Tänk på den extra höjden bara, så du inte kör in i garaget och...


På bakluckan

Har man ingen dragkrok finns det flera stabila lösningar för att transportera cyklarna bak på bilen. En del tycker att det är lättare än att lasta på taket och cyklarna tar inte lika mycket vind - lägre bensinförbrukning och färre flugor. Ställen passar de flesta bilmodeller, finns ställ för både kombi- och sedanmodeller, kan ibland ställa till det om du har en vinge på bakluckan. Blir dock svårare att komma in i bakluckan när stället är fullastat. Se Thules köpguide om du är osäker - thule.com.

Nedan följer tre filmer som exemplifierar cykelhållare för; 1. Dragkrok, 2. Takräcke, 3. Baklucka.

Fler tips

Ett annat tips om du har cyklarna på taket är att sätta ett ”flugskydd” framme på cyklarna för vid sen-/nattkörning kan flugornas ansamling på styre och styrhuvud bli ganska tjockt.
En annan viktig sak att INTE glömma är exakt hur hög bilen blir med cyklarna på taket. Det är många som dundrat in på en bensinstation eller in i ett parkeringsgarage och glömt bort att cyklarna finns på taket – en erfarenhet som kan bli väldigt dyr, och har du åkt långt är det ju ganska trist att inte ha något att cykla på. Skriv en lapp som du tejpar fast på instrumentpanelen. Det är ingen garanti att det hjälper men har du sett lappen i flera timmar är sannolikheten större att du ska komma ihåg cyklarna på taket.
Lasta inte mer än vad Thule rekommenderar på taket. Den ökade vikten gör att bilen kommer att uppföra sig annorlunda i kurvor och hög fart och med överlast riskerar även allt att kunna lossa. Kolla åtdragningar och snabbkopplingar en extra gång innan avfärd.
Se även till att fetta in gängor och andra saker som riskerar att fastna; t.ex. en aluminiumsadelstolpe i en stålram o.s.v. om du riskerar att köra i regn med cyklarna på taket. Den höga farten får regnet att verka som en högtryckstvätt och vattnet tränger sig in överallt.