Cykelvård & kemikalier

Vårda din cykel så funkar den bättre och håller längre. Förutom funktionella och ekonomiska fördelar så är rena & tvättade cyklar dessutom mycket snyggare än skitiga. Här hittar du allt inom kedjeolja för cykelkedjor, samt rengöring och fett från ledande varumärken som Shimano, Muc-Off, Ceramic Speed och Weldtite.

Guide

Gör rent - olja in

Att hålla cykelns drivpaket rent och välsmort ger milsvid skillnad mot en slarvigt skött cykel.

Med drivpaket menas vevpartiet fram, kassetten bak samt kedjan som sitter däremellan. Allt är i metall och finns inget smörjmedel (kedjeolja) där leder det till att; delarna slits flera hundra procent snabbare, kraftigt försämrad funktion och att det givetvis börjar rosta.

Så slarva inte med underhållet! Får du in rutinen går det enkelt och snabbt, och du får en cykel som funkar mycket bättre och håller längre.

Först behöver du göra rent cykeln eller åtminstone drivpaketet. Hur mycket beror givetvis på hur smutsigt det är. Är det torrt ute kan det räcka med en trasa eller borste innan kedjan är redo att bli insmord.

Vilken kedjeolja ska jag använda?

Det tillverkas tusentals oljor för alla möjliga typer av ändamål, och det finns mängder av just kedjeoljor att välja på. Det är viktigt att välja en olja avsedd för just en cykelkedja, då har den rätt vidhäftighet och viskositet. Undvik alla oljor för motorer och maskiner samt lättflyktig symaskinsolja. Använd framför allt aldrig smörjmedel med lösningsmedel i, typ 5-56, som kan lösa upp lagerfett som din cykels kullager verkligen behöver.
Sen ska man ju gärna också välja rätt typ av kedjeolja för din cykel.

Torr eller våt kedjeolja

De flesta tillverkare gör både torra och våta (kladdiga) kedjoljor, d.v.s. Dry lube respektive Wet lube. Det finns andra typer av specialoljor med fokus på att minska friktionen för att få ut mer watt när man trampar, men i denna guide får dessa typer av smörjmedel vara överkurs.

Dry lube är som framgår av namnet en torrare och mindre klibbig olja än sin motsvarighet Wet lube. Den torra oljan binder inte lika mycket damm och smuts, blir inte lika kladdig helt enkelt. Du får en renare cykel med bra växlingar, samtidigt som du minskar risken att du själv blir nerkladdad.
Den torra oljan har däremot inte samma vidhäftighet som den våta och gör sig bäst under torrare förhållanden. Eller om man ska översätta till det svenska klimatet – för sommarhalvåret. Nu går det ändå att använda Dry lube under andra månader, men det kräver tätare intervall mellan skötsel och insmörjning. Om du cyklar mer än bara under sommarhalvåret kan vi i så fall rekommendera att du har både Dry- och Wet lube hemma.

Wet lube är en ”kladdigare” olja med hög vidhäftighet som sitter kvar på kedjan i ur och skur. Även om kedjan blir hårt nersmutsad har Wet lube fortfarande smörjande egenskaper. Sitter alltså kvar bra på kedjan under tuffa förhållanden, men Wet lube binder mer smuts och drivpaketet kräver då oftare grundlig rengöring. Wet lube rekommenderas för MTB och cykling under vinterhalvåret.

 

Kedjeolja - gör så här

  • Gör först rent drivpaketet. Är det hårt nersmutsat behöver du använda avfettning, kedjetvätt eller annan typ av avsedd rengöring. Annars kan det räcka med en borste och trasa.
  • Applicera oljan på kedjans insida. Använd gärna med en droppflaska då målet är att varje kedjelänk ska få en droppe olja.
  • Låt nu cykeln stå en stund så att oljan kan tränga in i kedjans nitar och länkar. Perfekt läge att ta en kaffe, då detta tar 5-10 minuter.
  • Ta en trasa och torka bort överflödig olja. Den överflödiga oljan behövs inte, utan den riskerar bara att samla på sig smuts.

Vi kan varmt rekommendera vår film i ämnet här ovan, där Fredrik både visar hur du gör rent din cykel och oljar in din cykelkedja. Filmen börjar med rengöring av cykel och 3:10 in i filmen visar Fredrik hur du lägger på kedjeolja.