Elektronik

Här hittar du cykeldatorer och tränings-/puls-/GPS-klockor för din cykling och träning, plus massor av tillbehör. Från ledande varumärken, t.ex. Garmin, Bontrager, Wahoo, PRO, SP Connect, Shimano och Topeak. Vi erbjuder stort sortiment inom elektronik, datorer & klockor för cykling och träning.

Guide

Cykeldator, GPS & wattmätare

Har du funderat på en cykeldator, GPS eller pulsklocka men inte riktigt klurat ut vad du ska ha? Eller kanske för den delen - till vad? Nedan följer en snabböverskådlig guide om vad som gör vad, och vilket som passar bäst till din cykling.

CYKELDATOR

Är ett enkelt val för dig som inte har behov av att analysera din data i detalj. Är trots sin enkelhet väldigt exakt och ger mycket basinformation, som hastighet, tid och distans. Allt i ett smidigt, billigt och batterisnålt alternativt.
Du fäster en magnet på en eker och en liten sensor, som känner av varje varv hjulet gör, på cykelns framgaffel. Finns i varianter med sladd ner till sensorn eller varianter med trådlösa sensorer som skickar signalen till datorn. Det senare alternativet är snyggare, enklare att montera samt underlättar vid transport och vid rengöring.

På sistone har det kommit en ny typ av smarta datorer, t.ex. Wahoo Elemnt Mini tillhör dem. Den är i sig ingen cykeldator, utan du synkar den med din smartphone och kan nyttja data därifrån som speglas i displayen på styret, bl.a. cykeldatorfunktioner, GPS-funktioner och smartphoneaviseringar. Kräver att du har med din lur, vilket de flesta ändå har.

 

GPS-DATOR

Det givna alternativet för dig som vill veta allt. Samlar all matnyttig info du behöver... och lite till.
Känner via satellit av vart du är och hur fort du rör dig. Ett smidigt alternativ om du vill ha din dator till fler cyklar, eftersom du slipper extra sladdar. Stort utbud och flera modeller att välja bland - behöver du en dator med karta eller räcker det om du i efterhand kan se vart du har cyklat? Modeller med karta går utmärkt att använda som navigator under cykel-, eller bilsemester, men utan den lena rösten som säger till när du ska svänga.
De flesta GPS-datorer påminner i stora drag om vilken smartphone som helst, det är enkelt att navigera i menyerna och att anpassa dem. Givetvis mäts även puls lika exakt som en pulsklocka, så du kan hålla koll på din träning. Går också att komplettera med kadens-, och hastighetssensor. De flesta modellerna vi säljer går dessutom att använda tillsammans med de vanligaste wattmätarna på marknaden. De har uppladdningsbara batterier som du enkelt laddar via USB-port. Har betydligt längre batteritid än en smartphone i GPS-läge.

För dig som vill ha lite extra trygghet, eller kanske skryta för kompisarna på Facebook, finns det nu möjlighet på Garmin Edge att koppla upp mot din mobiltelefon och köra ”live tracking” så nära och kära kan se exakt vart du befinner dig i realtid.
Garmin har även smidig webbaserade tjänst där du kan ladda upp och analysera data i efterhand. Du kan också välja bland coachbaserade program, om du inte vill göra ditt eget träningsupplägg. De flesta nyare modellerna är också kompatibla med populära träningsappar så som Strava.

 

TRÄNINGSKLOCKA ELLER SMARTWATCH MED GPS & PULS

Om du cyklar, springer, åker skidor etc, är en pulsklocka med GPS på armen ett superalternativ. Kort och gott - när du vill kunna använda klockan till alla typer av sporter... och gärna även till vardags!

Dagens smarta träningsklockor ger dig mängder med information och funktion för nästan alla typer av aktiviteter, samt även mer djupgående funktioner för pulsträning. Samlar all din träning på ett ställe och eftersom du får hastighet och distans via GPS, behöver du inte tänka på sensorer och annat plock. Du kan förstås komplettera med ytterligare sensorer vid behov (t.ex. kadens). För triathleten finns det klockor med funktion för simning, både inom- och utomhus. Finns naturligtvis även smartwatch-klockor med aviseringar där du ser meddelanden, vem som ringer etc. För outdoor-bejakare finns det riktigt coola klockor med inbyggd karta och navigeringsfunktion.
Garmin har webbaserade analys- och träningstjänster som är lättnavigerade. Klockorna går ju dessutom utmärkt att använda till vardags.

 

SMARTPHONE

Du kan också använda din smartphone, som ju är en ganska teknisk pryl, för att visa och samla dina cykeldata. Utbudet av träningsappar är i stort sett obegränsat och det går även att komplettera med pulsband och sensorer för både hastighet och kadens. Se bara till att du har en riktigt pålitlig hållare för din dyra och ömtåliga smartphone. 
Tycker man det känns jobbigt att langa upp sin dyra telefon på styret kan man komplettera med Wahoos Elemnt Mini som ger dig en tydlig display på styret samtidigt som telefonen ligger tryggt i fickan. Som en bonus sparar man även batteritid. Även här kan du komplettera luren med pulsband, kadens- eller fartsensor. 
Nackdelarna med att köra med sin telefon är väl framför allt att den sitter lite utsatt på styret, samt att batteritiden kraftigt försämras (med GPS påslagen). Är kanske därför inget alternativ till långpass eller Vätternrundan, men kan absolut göra din vardagscykling roligare! 
Tips på bra appar: Funbeat, Strava, Wahoo Panobike och Polar Beat.

 

WATTMÄTARE

När man grävt ner sig ordentligt i ämnet cykelträning befinner sig insikten att puls är jättebra, men watt är ett måste.

Watt - alltså den faktiska kraften man trycker ner i pedalen. Då pulsen kan svänga en del på grund av flera omständigheter, är den faktiska kraften konstant, och med wattmätare får man ett grymt bra verktyg för att styra träningen i detalj. Så watt är tveklöst här för stanna och något vi tycker är kul är att wattmätarna nu börjar komma ner i pris, så att det även är överkomligt för den ambitiöse motionären.
Vill du ta din cykelträning till nästa nivå och optimera dig själv inför nästa Vätternrunda eller Ironman - är wattmätare det självklara valet! För att få ut max av en wattmätare rekommenderar vi dig att läsa på i ämnet. Ett boktips kan vara den lättsmälta personalfavoriten ”Training and Racing With a Power Meter” (isbn 1934030554) som rätar ut alla eventuella frågetecken.