Energi

På Cykloteket hittar du energi för att ladda innan träning och tävling, energi för under själva träningen, återställare att ta efter träningen, samt kosttillskott. Vi har sportdryck, bars, gel, tabletter och kosttillskott från ledande varumärken som Enervit, Umara, SIS och Clif Bar. Vi erbjuder ett komplett och noga genomtänkt sortiment inom energi för cyklister.

Guide

Om energi

En kort guide till hur du använder produkterna.

När det gäller energi och energiintag under träning och tävling finns det förmodligen lika många teorier, tankar, tyckare och tänkare som det finns produkter och i många fall är den ena inte den andra lik. Det kan alltså ibland vara klurigt att veta exakt vad som är rätt - något som kanske inte är så konstigt då det faktiskt kan finnas flera rätta svar. Våra kroppar fungerar nämligen olika såväl före som under och efter fysisk aktivitet vilket gör att det sätt som fungerar för någon kanske inte gör detsamma för någon annan. Vi rekommenderar därför att man alltid testar sin energiplan eller intag på träning innan man tävlar, för vem vill behöva underprestera eller i värsta fall avbryta sommarens stora mål eller säsongens viktigaste tävling för att magen krånglar? 

MEN även om åsikterna går isär finns det ändå gott om forskning kring ämnet och då vi ändå har vart med i svängen ett tag samt haft privilegiet att jobba tillsammans med några av branschens absolut vassaste aktörer har vi genom åren fått ett rätt bra hum om vad man bör utgå från om man vill optimera sitt energiintag. Här är därför en guide som förhoppningsvis kan agera karta genom energidjungeln!

FÖRE TÄVLING/TRÄNING

Att kroppen behöver energi för att prestera är nog alla överens om och det är därför viktigt att fylla på kroppens energidepåer innan längre träningspass eller tävling. Förr om åren gjorde man det genom mat, favoriten var pasta – det åts mängder av pasta. Det är gott och det innehåller kolhydrater. Nackdelen var att man behövde äta så mycket och att allt inte lagrades som lättåtkomlig energi i musklerna och levern. 

På nittiotalet kom det kolhydratladdare i pulverform. Dessa var baserade på potatis och innehöll mycket stärkelse. Som energikälla var de bra, men man behövde hålla på flera dagar innan ett lopp och det var kladdigt och inte speciellt gott. Plus att man blev ganska svullen i magen. Utvecklingen har som tur är gått framåt och idag finns det moderna trevliga kolhydratuppladdare från både Enervit och Umara. Högoktaniga kolhydrater som kroppen enkelt kan omvandla till energi. Ganska smidigt, istället för att börja ladda fem dagar innan och under de dagarna trycka i sig t.ex. 8 liter kokt pasta eller 10 liter kladdig potatisstärkelse som motsvarar samma energimängd i vanlig mat.

ATT TÄNKA PÅ:

 • Träna på att träna med intag av kolhydrater/energi under tävlingsliknande träningspass.
 • Dra ner på träningen 3-5 dagar innan start.
 • Börja äta lite mer 2-3 dagar innan samt drick lite extra vatten.
 • Ät långsamma kolhydrater.
 • Ät bra fetter.
 • Ät bra och lättsmält protein.
 • Ät lite oftare/mindre portioner varje gång.
 • Ta bort fibrer och svårsmält mat 1-2 dagar innan.
 • Dra inte till med brakmiddag kvällen innan.
 • Ät en normal frukost på morgonen utan fibrer.
 • Om du har svårt att äta innan start - inta kolhydrater i flytande eller mer lättsmält form som starkt blandad sportdryck eller gels. 80-100 gram kolhydrater 1-2 timmar innan start.

 

UNDER TÄVLING/TRÄNING

Oavsett om man är ute 1-2 timmar eller om det är en hel dags tävlings som står på schemat gäller det att få i sig energi. Iallafall om turen närmar sig upp mot 2 timmar och längre. Rätt energi under träning är den typ som kroppen kan ta upp snabbt och enkelt vilket ofta betyder något sött. Socker (glukos) är visserligen just detta men det kan både störa magen och orsaka svullnad och värk under högre belastning och man bör därför rikta in sig på energikällor med en annan bas t. ex. Enervits produkter som är baserade på fruktos från rödbetor samt maltodextrin från majs. En kombination som kroppen kan ta upp så mycket som dubbelt så fort jämfört med många andra märken.

Att använda sportdryck som en bas när man tränar är ingen dum idé. Den innehåller nämligen lättsmält energi samt salt och elektrolyter som kroppen behöver för att förhindra kramp. Under längre pass är det dock nästan ett måste att komplettera med någon annan produkt och allt från gels till liquids och bars är välfungerande alternativ. Vilken kombination som passar just dig bäst är svart att svara på eftersom alla reagerar olika på olika typer av energi så vi rekommenderar alltid att man testar sina energiprodukter på träning för att hitta rätt kombination.

ATT TÄNKA PÅ:

 • Börja fylla på tidigt! Risken med att vänta för länge är att du "går tom" och närmar dig den berömda väggen. 
 • Fyll på med något varje halvtimme, 30-50 gram kolhydrater/halvtimme (60-100 gram/timme) beroende på belastning och intensitet.
 • För mycket intag varje gång kan leda till ett för hög koncentration av sockerarter/kolhydrater vilket kan ligga kvar i magen längre och orsaka magproblem.
 • Några exempel på mängd kolhydrater per produkt: 2-3 dl sportdryck = 20-30 gram, 1 gel = 20-30 gram, 1/2 bar = 15-20 gram.
 • Drick även vatten för att höja hastigheten på matsäckstömningen.
 • Undvik fett och protein under loppet då dessa näringsämnen tar längre tid att bryta ner och sänker tömningen av magsäcken vilket resulterar i långsammare energi till de arbetande musklerna. 

 

EFTER TÄVLING/TRÄNING

När du är klar med din träning kommer kroppen att befinna sig i en nedbrytningsfas (katabol) vilket gör att man omgående bör fylla på med energi för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig träningspasset på bästa sätt. Med andra ord - vill du få ut något av passet du precis plågat dig igenom (eller njutit av) bör du få i dig något! En återhämtningsdryck eller proteinbar innehåller protein och aminosyror som hjälper kroppen bygga upp musklerna samt energi och kolhydrater för att man ska kunna ta upp det man stoppar i sig snabbt. Direkt efter träning är man dessutom känslig för infektioner och det är därför också viktigt att få i sig någon form av återhämtningsprodukt för att stärka upp immunförsvaret och motverka sjukdomar. 

ATT TÄNKA PÅ:

 • Efter ett lopp är kroppens depåer tomma och man är i ett öppet fönster för både energiintag och för infektioner.
 • Immunförsvaret är stänkt och en muskelnedbrytning är pågående. 
 • Även salt- och vätskebalansen är påverkade
 • Fyll på med snabb energi, snabba proteiner/aminosyror, salter mineraler och vitaminer. Helst inom 30-45 minuter efter avslutad aktivitet.
 • Inom ett par timmar bör man äta riktig mat med snabba/lättupptagliga kolhydrater, bra fetter och bra och uppbyggande proteiner.
 • Fyll på med vätska, gärna med någon form av saltlösning eller elektrolyter. 
 • Efter hårda tävlingar bör man vila 2-3 dagar samtidigt som man äter, dricker och sover bra.