Mekställ

Ett mekställ gör livet så otroligt mycket lättare när du ska ge cyklarna hemma lite vård. Här hittar du mekställ från ledande varumärken som Elite, Feedback Sports, PRO och Park Tool.

Guide

Mekställ

Ett mekställ är ett tillbehör som kanske ses som ”icke nödvändigt” av en hel del cyklister. Ja, handen på hjärtat - livet rullar vidare utan ett, men har man väl börjat använda ett så kommer du snabbt att ställa dig frågan: Hur sjutton klarade jag mig utan tidigare?

Skillnaden i enkelheten i att kunna meka med cykeln i lagom arbetshöjd och med en god tillgänglighet runt om är väsensskild mot att behöva balansera både verktyg och cykel i en ergonomiskt osund arbetsställning.

Har du någonsin sett en proffsmekaniker i ett proffslag mekanisera på en cykel utan att ha cykeln upphängd i ett mekställ? Precis – det har inte hänt och kommer inte att hända, såvida inte mekanikern i fråga är tvingad att utföra en ”på-vägen-insats” hängandes ut ur bakrutan på servicebilen med livet som insats. Scener man ibland kan se från någon intensiv proffstävling på Eurosport.

En annan viktig detalj om du äger ett mekställ är att chansen till fler servicetillfällen ökar mångfalt, och därmed också att det blir rätt utfört eftersom jobbet blir lättare att utföra. Detta i sin tur minskar riskerna för ett mekaniskt misslyckande när du cyklar och det finns ju inget tråkigare än mekaniska problem som sätter käppar i hjulen under en träningsrunda eller ett motionslopp. Kom bara ihåg den gamla sanningen; meka inte med cykeln dagen innan en viktig cykelrunda. Gör det ett par dagar innan. Då hinner du testa att allt som du justerade blev som du tänkt dig.

Lycka till med mekandet men se upp så att du inte får ta hand om halva kompiskretsens cyklar nu när du kommer att uppfattas som en ”proffsmekaniker” eftersom du har ett mekställ.

P.S. Ett annat tips om du känner dig osäker; köp gärna till en mekhandbok.