Glasögon

Glasögon för cykling och sport skyddar ögonen mot fartvind, sol, insekter och stenskott. Linsernas optik är mycket viktig för att undvika brytningsfel, satsa gärna på etablerade tillverkare. Vi har ett stort utbud från ledande Oakley bl.a. med Prizm-linser, samt fina och prisvärda glasögon från Bliz och Shimano.

Guide

Glasögon

Sportglasögon skyddar mot sol, vind, regn, smuts, stenskott, insekter, lerstänk, grenar etc. Själva linsen ska helst följa ansiktets och ögats form, och linsens optik bör inte ha märkbara brytningsfel.

 

LINSKVALITET

Ögat och hjärnan kan kompensera mycket av de eventuella brytningsfel från ett par enklare glasögon, men får i så fall ansträngas betydligt mer, vilket kan leda till trötthet och huvudvärk.
På fina linser med god optik, följer linsen ögats form så att pupillen har ungefär lika långt till linsen. Linsen har också olika tjocklek, de är tunnare i linsens mitt och betydligt tjockare i kanterna, vilket också borgar för att tillverkaren lyckas bygga in bättre optik med mindre brytningsfel.

En lins för sportglasögon är alltid i någon form av plast, eftersom glas är mycket olämpligt då det kan splittras. Oftast är linsen i polykarbonat, en mycket stark plast som man hittar i bl.a. säkerhetsdörrar och plexiglas på ishockeyrinkar. Men just polykarbonat är en ganska "oren" plast och det är en konst att få den 100% klar, men några tillverkare är duktiga och har helt klara linser.
Plast däremot är ganska känslig för repor och bör handhas och förvaras med försiktighet, gärna i den medföljande boxen eller förvaringspåsen. Putsa endast linsen med den medföljande putsduken och använd aldrig papper som består av cellulosa och kan ge upphov till smårepor. Det går bra att göra rent glasögonen med tvål, eller milt diskmedel, och ljummet vatten.

Linser har ofta en ytskiktsbehandling, de kan vara behandlade mot: repor, solreflexer, UV-skydd, imma (anti-fog) och de kan vara fotokromatiska. D.v.s. de blir mörkare om det blir ljusare ute – minskat ljusgenomsläpp. Och de blir ljusare om det blir mörkare ute – ökat ljusgenomsläpp. Det är dock viss fördröjning på ljusregleringen. 

LINSFÄRG

Linser kan komma i massor av olika färger; mörka tar bort solljus, medan klara linser skyddar mot regn och stänk, och färgerna gul/brun/guld ger bättre kontrast. På flera glasögon följer det med extra linser som det går att skifta mellan efter ljusförhållanden. Annars brukar det vid behov gå att komplettera med en olikfärgad extralins.

Och när man pratar om linser är det omöjligt att inte berätta om Oakleys nya Prizm-lins:
Med sin nya revolutionerande Prizm-lins tar man linstekniken ett steg in i framtiden. Tänk dig att du kan ställa in ljus och färg på linsen, som en equalizer, istället för att välja en statisk färg. Nu kan man få linser med specifik inställning för sin sport och dess omgivning. På de Prizm-linser som t.ex. är tänkta för landsvägscykling har man trimmat upp färgspektrum med blått och grönt. Medan på linser tänkta för terräng är det röda och bruna färger som lyfts fram. I båda fallen syns rörliga objekt och konturer i marken tydligare, samtidigt som man får bättre sikt i både starkt ljus och i skugga.

PASSFORM

Bågen ska vara så lätt som möjligt och erbjuda så bra passform som möjligt, glasögonen ska sitta skönt helt enkelt! Gummeringar vid näsa och på skalmarna ser till att glasögonen sitter på plats även om du är svettig eller cyklar i stökig terräng.
Det bör helst vara en liten luftglipa i nederkant mellan glasögonens lins och ditt ansikte för att ge lite ventilation som tar bort imma. Men är glipan för stor kan det däremot bli turbulens och ögonen börjar då istället tåras av vinddraget. Linsen ska inte ligga direkt mot huden - stor risk att linsen immar igen.

Vi ser alla olika ut, prova ut glasögon som passar ditt ansikte. Både bågar och linser kommer i olika storlek och utformning och man bör prova tills man hittar en modell som sitter bra.