Citronbakad lax med rostad blomkål

Citronbakad lax

Citronbakad lax med potatis och hel rostad blomkål. En rätt med högt fokus på protein och grönsaker, samt en fantastisk middag för hela familjen. Till den bakade laxen och blomkålen tillkommer potatis, fetaost, crème fraîche och senap.

Recept: Henrik Orre

LAX

För 2 personer
  • 350-400 gr Laxfilé
  • Rivet skal från 1 citron
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja
Gör så här:
  1. Krydda laxen med salt och svartpeppar.
  2. Fördela rivet citronskal, och ringla över lite olivolja.
  3. Baka laxfilén i ugnen på 150 grader i ca 15-20 min, eller kärntemperatur på 42-45 grader.

POTATIS OCH BLOMKÅL

  • 1 st Blomkålshuvud
  • 300 gr Kokt småpotatis (gärna färskpotatis)
  • 100 gr Fetaost
  • 1 msk Grovkornig senap
  • 2 msk Crème fraîche
  • 1 knp Salladslök
  • 1 kruka Persilja
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja
Gör så här:
  1. Skär bort de gröna bladen på blomkålen och ringla över rikligt med olivolja och kryddra med salt.
  2. Baka blomkålen i ugnen på 180 grader i 40-45 min.
  3. Dela den kokta potatisen i mindre bitar och fräs dem snabbt i en panna med lite olivolja.
  4. Vänd ner finhackad salladslök och senap med potatisen.
  5. Dela upp den bakade blomkålen i klyftor eller buketter och lägg den på ett uppläggningsfat.
  6. Bryt bitar av laxen och fördela den ihop med potatisen över blomkålen.
  7. Smula fetaost och lägg några klickar med creme fraiche över uppläggningen.
  8. Avsluta med finhackad persilja och ringla över lite olivolja.
Mer i Cyklopedin