Gör din egen energibar

Frukt- och nötbar

Personligen tycker jag det både är roligare och smakar bättre att göra egna energibars. Att de även blir så mycket billigare, gör valet ännu enklare i min värld.

En viktig ingrediens i receptet är tapiokamjöl. Det är ett mjöl som utvinns från maniokbuskens rötter och är rikt på stärkelse. Det är även glutenfritt. Mjölet gör att man får dina bars att hålla ihop och inte falla isär. Det är mycket viktigt att den färdiga kakan får minst 24 timmar i kylen så den sätter sig ordentligt. Sen har den en lång hållbarhet, ca 3-4 veckor i kylen.

Recept: Henrik Orre

 

Frukt- och nötbar

Till ca 15 stycken bars

1 pkt Mjuka dadlar (ca 50 stk)
2 msk Kakaopulver
3 msk Tapiokamjöl
100 gr Pecannötter
50 gr Cashewnötter
50 gr Kakaonibs
Rivet skal av 1 citron
Bakplåtspapper

Gör så här:

  1. Börja med att ta ur kärnan på alla dadlarna.

  2. Kör dadlar, kakao och tapiokamjöl i en mixer till det blir en slät smet.

  3. Grovhacka pecan- och cashewnötter.

  4. Blanda nötter och kakaonibs med dadelsmeten.

  5. Vänd ner citronskalet.

  6. Pudra lite tapiokamjöl på ett bakplåtspapper och tryck ut smeten. Lägg ett nytt bakplåtspapper över och använd en kavel och platta ut det jämt. Det ska vara ca 2-3 cm tjockt.

  7. Lägg in kakan in i kylen i minst 24 timmar.

  8. Skär upp i önskade bitar, och paketera i folie.
Mer i Cyklopedin