Glasögonguide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guide glasögon

 

Glasögon skyddar mot sol, vind, regn, smuts, stenskott, insekter, lerstänk, grenar etc. Själva linsen ska helst följa ansiktets och ögats form, och linsens optik bör inte ha märkbara brytningsfel.

Linskvalitet

Ögat/hjärnan kompenserar mycket av de eventuella brytningsfelen men får ansträngas betydligt mer, vilket kan leda till trötthet och huvudvärk. Fina linser har olika tjocklek, tunnare i linsens mitt och tjockare i kanterna. En lins för sportglasögon är alltid i någon form av plast, då glas är olämpligt om det splittras. Plasten däremot är ganska känslig för repor. Linser kan vara behandlade mot: repor, solreflexer, UV-skydd, imma (anti-fog) och de kan vara fotokromatiska, d.v.s. de blir mörkare om det blir ljusare ute – minskat ljusgenomsläpp. Och de blir ljusare om det blir mörkare ute – ökat ljusgenomsläpp. Det är dock viss fördröjning på ljusregleringen. 

Linsfärg

Linser kan komma i massor av färger; mörka tar bort solljus, medan klara linser skyddar mot regn och stänk, och färgerna gul/brun/guld ger bättre kontrast. På många glasögon går det att byta linser efter ljusförhållanden.

Och när man pratar om linser är det omöjligt att inte berätta om Oakleys nya Prizm-lins:
Med sin nya revolutionerande Prizm-lins tar man linstekniken ett steg in i framtiden. Tänk dig att du kan ställa in ljus och färg på linsen, som en equalizer, istället för att välja en statisk färg. Nu kan man få linser med specifik inställning för sin sport och dess omgivning. På de Prizm-linser som är tänkta till landsvägscykling har man trimmat upp färgspektrum med blått och grönt. På linser tänkta för terräng är det röda och bruna färger som lyfts fram. I båda fallen syns rörliga objekt tydligare samtidigt som man får bättre sikt i både starkt ljus och i skugga.

Passform

Bågen ska vara så lätt som möjligt och erbjuda så bra passform som möjligt. Gummeringar vid näsa och på skalmarna ser till att glasögonen sitter på plats. Glasögonen ska gärna ha en liten luftglipa i nederkant och inte ligga direkt mot huden - risk för imma. Är glipan för stor kan det däremot bli turbulens och ögonen börja rinna av vinddraget. Både bågar och linser kommer i olika storlek och utformning och man bör prova tills man hittar en modell som sitter bra.