Grillade kycklinglår med stekt sparris

Mat för cyklister - Kycklinglår

Äntligen är värmen här på allvar! Min favorittid på året med tanke på både matlagning och cykling. Med värmen kommer ett fantastiskt urval av härliga grönsaker, sallader, och inte minst sparris.

Jag tycker det är viktigt att använda råvaror från respektive säsong. Huvudråvaran i den här rätten är grön sparris & kycklinglårfilé.

Recept: Henrik Orre

Personligen uppskattar jag den mycket mer än kycklingbröstet, då den har mer smak och karaktär. Den är också billigare vilket naturligtvis inte påverkar negativt. I den gröna salladen använder jag lite tunt skivade grönsaker som ger salladen mer smak och känsla.

 

Grillade kycklinglår med stekt sparris

2 portioner

350 gr Kycklinglårfilé

1 knippe Grön sparris

100 gr Fetaost

1 st Granatäpple

1 dl Olivolja

2 msk Sherryvinäger

Salt och peppar

Gör så här:

  1. Krydda kycklingen med salt, peppar och lite olivolja.
  2. Grilla hårt i en grillpanna eller en grill på båda sidorna tills de är klara. Låt vila ca 10 min.
  3. Skär av den hårda biten längst ner på sparrisen (ca 5-6 cm).
  4. Dela den sedan i grova bitar.
  5. Stek sparrisen i en mycket varm stekpanna med lite olivolja och flingsalt.
  6. Dela granatäpplet och plocka ur kärnorna (enklast genom att lägga äpplet med fruktköttet mot handen och sedan knacka hårt med en träslev på skalet).
  7. Blanda olivolja och sherryvinäger till en dressing. Krydda med lite salt och peppar.
  8. Skär den avsvalnade kycklingfilén i mindre bitar.
  9. Blanda allt till en ljummen sallad och smula över fetaosten. Strössla på granatäppelkärnorna.
  10. Ringla till sist över dressingen. 

Grönsallad 

1 st Gemsallad

1 st Fänkål

1 st liten Polkabeta

1 st liten Gulbeta

Gör så här: 

  1. Skär gemsalladen i grova bitar och lägg ner i isvatten för att göra salladen ännu mer krispig. 
  2. Skiva fänkål och betorna i så tunna skivor som möjligt, använd gärna en mandolin. Lägg i isvatten.
  3. Lägg salladen och de tunt skivade grönsakerna i en salladscentrifug och veva runt ordentligt. Har du ingen centrifug, skaka salladen ordentligt så den inte är blöt vid serveringen.
  4. Ringla över lite god olivolja.
Mer i Cyklopedin