Mat för cyklister - Mellanmål

Efter morgonens cykeltur till jobbet är det lätt att slänga i sig en bulle eller något liknande när hungern kommer krypandes. Ta med dig ett nyttigt mellanmål istället!

Den här smoothien och riskakan håller sockerhalten i blodet mer stabil och du presterar bättre på jobbet innan lunch. Smoothien går utmärkt att göra kvällen innan jobbet. Häll upp i en cykelflaska och ställ i kylen. Riskakorna håller sig färska en hel vecka. Smoothien är gjord på naturell kvarg och havremjölk, vilket gör att den i sig upplevs mättande då kvargen innehåller mycket protein.

Riskakan smakar ungefär som en morotskaka eftersom man kokar riset i morotsjuice och kryddar med kanel, kardemumma och ingefära. Detta är även en mycket populär smaksättning på riskakorna som jag ofta har gjort till killarna i Team Sky.

MANGO- OCH BANANSMOOTHIE

2 portioner

1 st Mango

1 st Banan (mogen)

3 msk Naturell kvarg (0,3% fett)

4 dl Havremjölk

1 dl Vatten

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en blender.

  2. Häll upp i en cykelflaska.

  3. Förvaras i kylskåp.

MOROTSKAKA

Ger ungefär 14 bars.
Om du har en riskokare ska du absolut använda den för detta recept!

250 g Risottoris

4 dl Morotsjuice

2 msk Brunt socker

½ tsk Kardemumma

½ tsk Kanel

½ tsk Ingefära

150 gr Philadelphiaost

1 dl Agavesirap

Skalet från 1 apelsin (rivet)

Gör så här:

  1. Koka upp ris, morotsjuice, socker och kryddor.

  2. Låt koka till all vätska har kokat in.

  3. Vänd ner färskosten i riset medan det fortfarande är varmt.

  4. Blanda i agavesirapen och apelsinskalet och rör om ordentligt.

  5. Häll allting i en 2 liters plastpåse med zip-lock.

  6. Platta till påsen och låt den ligga i kylskåpet över natten.

  7. Ta ut påsen ur kylen, lyft ut risblandningen och skär den i bitar om 5x5 cm.
Mer i Cyklopedin