Svampsoppa med nötig smak

Mat för cyklister - Svampsoppa

Det är inte mycket som slår en varm och mustig svampsoppa efter en lång cykeltur på hösten.

Den här soppan innehåller mestadels hasselnötsmjölk. Det får man tag i på en vanlig livsmedels-affär. Den innehåller självklart ingen laktos, utan är som ett avkok av hasselnötter och bara kallas för ”mjölk”. Den ger en god nötig smak till soppan. Vill man ha soppan helt laktosfri finns ju laktosfri grädde som alternativ till vanlig grädde.

Som tilltugg till den goda svampsoppan, tycker jag det är gott att rosta ett gott surdegsbröd och sen toppa det med avokadosmör. Helt enkelt bara grovt krossad avokado som är smaksatt med lime och tabasco.

Recept: Henrik Orre

Svampsoppa med nötig smak

2 portioner
  • 500 gr Svamp (valfri sort, ex. kantarell, karl-johan eller champinjon)
  • 2 st Schalottenlökar
  • ½ liter Hasselnötsmjölk
  • 2 dl Grädde
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Dela ned all svamp i mindre bitar. Om du vill kan du spara några hela svampar till garnering. 
  2. Hacka löken grovt.
  3. Bryn svamp och lök i en stekpanna och häll över det i en kastrull.
  4. Häll på hasselnötsmjölk och grädde och låt det koka i 25-30 min.
  5. Mixa soppan med en stavmixer.
  6. Sila soppan genom en sil för att få den helt slät.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Avokadosmör

  • 1 st Avokado (mogen)
  • 1 st Lime
  • Tabasco
  • Salt

Gör så här:

  1. Krossa avokadon med en gaffel i en en liten skål.
  2. Pressa över saften från en lime.
  3. Smaka av med salt och några droppar tabasco.

Servera rikligt på en nyrostad surdegsmacka!

Mer i Cyklopedin