Med elcykel på Trollstigen

 

  

 

 

 
 

Med elcykel på Trollstigen


Text: Gunnika Isaksson-Lutteman
Foto: Valentin Rapp

Trollstigen är Norges mest besökta turistattraktion med 800 000 bilburna besökare årligen.
Men det finns en tid på året då Trollstigen kan vara bara din. När vägen är stängd för biltrafiken, är den öppen för elcyklande skidentusiaster.

Europas vackraste järnväg, Rauma line, har förflyttat oss till Åndalsnes i Romsdalen. Det är slutet av maj och grönskan har exploderat i dalen men på bergstopparna finns ännu snö kvar.  Jag och mina vänner är på väg upp för Trollstigens branta kurvor på varsin elcykel, för att njuta av utsikten och vårskidåkningen på toppen. Vi har bilvägen för oss själva och hjälpen från elmotorn gör cyklingen angenäm, trots den tioprocentiga lutningen. Vår färd susar snabbt uppför i samma takt som den mäktiga Stigfossen rusar nedåt.

- Jag kör alltid på maxläget, förklarar Odd Erik Rønning som är vår guide idag och fortsätter, ingen idé att ta ut sig om en inte behöver. 

Två meters snövallar flankerar oss fram till Alnesvatnet. Här lämnar vi elcyklarna och fortsätter uppför Alnestinden på skidor.  Stighudarna frasar mot den mjuka snön.

- Det känns som om vi har tjuvstartat toppturen när vi kom hit med elcyklar, funderar Per Munch.

Från toppen väntar ett oskrivet blad av finaste sorbetsnö. Förväntansfulla ben vänder skidspetsarna nedåt. Jag låter rytmen infinna sig i kroppen och dansar ned för berget. Vi fnissar som sockerstinna tonåringar allihop, hela vägen ner. Vi fortsätter flina när vi på våra elcyklar blåser nedför Trollstigen, alldeles själva och med vidunderligt vacker utsikt över Romsdalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svalkande vyer vid Stigfossen.

Snart börjar stigningen, men med elcykel blir det en lätt match.

Utan bilar på vägen kan elcyklisterna breda ut sig ordentligt.

 

GUIDE TILL ROMSDALEN


Resa

Tåg från Oslo till Dombås och vidare till Åndalsnes med Rauma line, utsedd till Europas vackraste tågresa.


Bo

Hotell Aak i Romsdalen samt Villa Vengetind och Romsdal Lodge i Isfjorden är charmiga lodger med personligt värdskap som fokuserar på ekologiska, närproducerade och lokala upplevelser.

Bästa tiden

Trollstigen öppnar för biltrafik i slutet på maj, så passa på före det om du vill ha vägen för dig själv. 


Tips!

Från den 1 februari kan du få bidrag om du köper en elcykel. Ansök hos Naturvårdverket senast sex månader efter ditt köp och få tillbaka 25% av inköpspriset, dock max 10 000 kr. 

 


Skidåkning

Nordvästliga vindar för med sig mycket nederbörd och här finns alltid bra snö någonstans. Ta dig närmare snön med elcykel.
Tre andra klassiska skidturer i Romsdalen är Hurrungen, Kirketaket och Smørbotntind.

Andra aktiviteter

Klättring är populärt i Romsdalen som är den norska alpinismens vagga. Lilla Åndalsnes har blivit en norsk version av franska Chamonix och här finns många turer. 
I älven Rauma kan du paddla SUP som du hyr hos Friluftslek.

Hyra elcykel

Hotel Aak har elcyklar till uthyrning och hjälper till med transport av elcyklar till din önskade startpunkt. Det går bra att hyra elcyklar även på sommar och höst för att bestiga Trollstigen, men då får du trängas med bilarna på vägen.

 

Det är lätt att förstå varför Trollstigen är ett så populärt turistmål.

Med stighudar under skidorna tar vi oss sista biten upp på Alnestinden.

Skön vårsnö gör åket ned perfekt!

Fulladdade elcyklar redo att ta sig an Trollstigen.

På hotell Aak kan du hyra elcyklar och få dem transporterade till din startpunkt.

Vyerna längs cykelfärden nedför Trollstigen är något att längta tillbaka till.