• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Så tar du bättre cykelbilder

Fotoskola - cykelbilder

Visst är det så att det är själva cyklandet som är grejen. Fina turer i en fantastiskt miljö skapar en härlig känsla både under tiden, men också när man tänker tillbaka på dem. Men minnena blir ännu starkare om du kan kolla på fina bilder från den där perfekta kvällsturen eller den häftiga cykelsemestern i alperna.

Så tar du bättre cykelbilder

Här ger vi dig de bästa tipsen för att förbättra dina cykelbilder.

Text och foto: Bengt Luthman

 

Många tror nog att fotografering, framför allt sportfotografering, är en prylsport (ungefär som cykling). Visst är det så att man kan köpa sig fördelar med hjälp av avancerad teknik, men för att fånga en bra bild krävs mer än en dyr kamera. Det är lite som med en dyr cykel. Den ger dig möjligheten att köra fort, men det är fortfarande du som måste trampa. Tipsen du får här fungerar i stort sett lika bra oavsett om du fotograferar med en fin systemkamera, en kompaktkamera eller mobilen. Givetvis ökar du chanserna att lyckas med en snabbare kamera med fler justeringsmöjligheter men grunderna för en bra bild är desamma oavsett vilken kamera du har.

Bild 1 - Placera ditt motiv ungefär i något av korsen där linjerna möter varandra. Då hamnar det i det så kallade gyllene snittet. Det blir oftast mycket bättre än att placera motivet i mitten av bilden.

Grundläggande komposition och djup

Om du tycker att dina bilder ofta blir platta och lite tråkiga beror det troligen på tre saker. Bildens komposition, djup och perspektiv. Kompositionen är förenklat var ditt huvudmotiv befinner sig i bildrutan. Om man har fullt upp med att fånga bästa kompisen i en brant utförsbacke eller mot en snygg bakgrund är det lätt att kompisen hamnar mitt i bilden. Det är sällan det som blir snyggast. Tredjedelsregeln är en av huvudreglerna för fotografi; tänk dig att du delar in bilden i tredjedelar med hjälp av två streck både på längden och på bredden. Där dessa linjen korsar varandra, det är där du vill placera ditt motiv. Det här insåg redan Leonardo Da Vinci och han verkar ju ha haft koll på det där med bilder så det är ju lika bra att följa hans rekommendation.

För att slippa platta bilder ska du försöka bygga upp dem i tre lager, förgrund, motiv och bakgrund. Det här låter krångligare än vad det egentligen är. Förgrunden är området mellan dig och cyklisten du fotograferar, motivet är så klart cyklisten och bakgrunden är området bakom cyklisten.

Om du får med dessa tre lager skapar du ett djup i bilden som gör att den ser intressantare ut. Man kan jobba lite olika med dessa tre lager, ibland kanske man vill ha med mycket förgrund, ibland mer bakgrund och ibland får de två andra lagren stå tillbaka för att motivet tar större plats. Men det är bra att ha det tänket i bakhuvudet, att du vill få med alla tre lagren i din bild.

Bildens perspektiv är också en viktig ingrediens för att skapa en intressant bild. Jag misstänker att du tar många av dina bilder med kameran i ögonhöjd ståendes rakt upp och ner. Ögonhöjd är ju den vinkel vi alltid ser saker i, med andra ord ungefär mellan 160-190 centimeter över marken för de allra flesta. Vill du att bilderna ska sticka ut mer och bli lite intressantare ska du testa att sänka dig under ögonhöjd - sätt dig på huk eller lägg dig ner på marken, eller höja dig över ögonhöjd - klättra upp på en sten eller något annat som gör att du kommer upp en bit.

Bild 2 - Arbeta med förgrund och bakgrund för att få djup i dina bilder. Här utgör stenar och
några buskar förgrunden medan skogen och solen får stå för bakgrunden.
Bild 3 - Försöka att fota från en annan höjd än ögonhöjd för att få lite intressantare bilder. Här
klättrade jag upp i ett träd för att få ett annat perspektiv.
Bild 4 - Om man cyklar i en häftig miljö kan det vara värt att låta den ta plats i bilden och låta
cyklisten bli mindre.

Vad borde synas i min bild?

Vad är det egentligen du vill visa? Och hur kan du förstärka det du vill visa? Cyklar ni i en häftig miljö som du vill få med i bilden eller gör cyklisten något häftigt på bilden och det är det du vill fokusera på? Det här är frågor som du får fundera på när du väljer varifrån du ska fotografera och vad du ska välja att ta med i bilden. Man brukar säga att man som fotograf ska hålla koll på bildens alla hörn. Men det menar man att inget ska vara med i bilden av en slump. Det är tråkigt att komma hem och inse att du skulle ha flyttat kameran lite åt höger för att få bort handtaget på styret på din egen cykel som du lite slarvigt lagt bredvid stigen för att fota din kompis. Men det är också tråkigt att komma hem och inse att den där snygga fjälltoppen i bakgrunden hamnade utanför bilden för att du inte tänkte igenom bilden innan du tog den.
Om man vill göra det enkelt för sig kan man ställa sig frågan ”Är det viktigast att se var cyklisten cyklar eller vad cyklisten gör?”. Om du vill visa miljön låter du cyklisten vara mindre och miljön får ta över. Är det istället cyklisten som gör något snyggt som du vill ha med i bilden får denne vara en större del och miljön får stryka lite på foten. Det här är så klart inte nödvändigtvis ett antingen/eller, balansen mellan cyklist och miljö är en glidande skala och du väljer själv var på skalan du ska placera din bild.

Bild 5 - Använd buskar och träd för att skapa en inramning i bilden. Här fick de glesa grenarna i en tall stå för förgrund och inramning.

Teknik och utrustning

Som jag skrev i inledningen fungerar de flesta av dessa tips oavsett om du har en mobiltelefon eller en avancerad systemkamera. Det är grundtänket som är viktigt. Men det underlättar om du kan styra kamerans exponering manuellt. Alltså hur mycket ljus den släpper in när du trycker på avtryckaren. Det finns avancerade kameraappar till smartphones som låter dig styra kameran manuellt, många kompaktkameror har också ett manuellt läge (eller åtminstone möjligheten att välja om du vill att bilden ska bli mörkare eller ljusare än vad automatiken vill). Har du en systemkamera har du ett flertal lägen där du kan styra exponeringen precis som du vill.

Anledningen till att man vill kunna styra exponeringen är att man ofta vill ha en ganska kort slutartid när man fotograferar cykling. ”Slutartid” är under hur lång tid kameran tar emot ljus för att skapa bilden. Ju längre den tiden är, ju svårare är det att få en skarp bild. Ett bra riktmärke är att försöka få en slutartid som är runt 1/1000 eller kortare (alltså en högre siffra efter 1/) detta för att få skarpa bilder på rörliga motiv. Ju mer ljus det är desto enklare är det att få en kort slutartid. Är det sämre ljus (till exempel på kvällen) får kompakt - kameror och mobiltelefoner det svårare att få en tillräckligt snabb slutartid. Då är en systemkamera överlägsen.

Har du en systemkamera har du möjligheten att byta objektiv efter hur du vill att din bild ska se ut. En kompaktkamera har oftast även den en zoom. Som jag nämnde tidigare består ett av valen du gör i om det är miljön eller cyklisten du vill lyfta fram. Om det är cyklisten du vill lyfta fram görs det ofta bra med lite mer zoom, alltså lite längre brännvidd. Då isolerar du cyklisten och bakgrunden blir lite suddigare vilket gör att cyklisten lyfts fram ännu mer. Vill du lyfta fram miljön mer, är mindre zoom eller lite kortare brännvidd ibland att föredra eftersom du då får med mer av området runt din cyklist. Skärpedjupet blir också större med mer vidvinkel, alltså det område i bilden som är skarpt. Då är det ofta ännu viktigare att arbeta med förgrunden och bakgrunden för att få fram ett djup i bilden.

Hoppas att du tar med dig några av tipsen ut i sadeln i sommar och att du blir ännu mer nöjd med dina cykelbilder!

Bild 6A, 6B - Cykling är mer än bara sitta på cykeln och trampa. Försök fånga stämningar och händelser som inte är rena cykelbilder för att få mer variation.

Lite prylar till cykelturen:

Cykelryggor

Mountainbikes

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan