Specialized is back

Specialized cyklar

Amerikanska Specialized anses av de flesta, att sedan några år tillbaka, vara världsledande. Man har också som företagets ledord ”Innovate or die”, något som väldigt tydligt genomsyrar hela företaget. Spacialized utvecklar gärna sina egna produkter och lösningar om man inte tycker att tillverkare av material och delar inte håller måttet. Man har t.ex. egenutvecklade rammaterial och dämpare.

Specialized har idag flera produkter som är så starka i sig att det kunde vara egna varumärken, t.ex: Stumpjumper, Epic, Brain, Rockhopper, Demo, Sirrus, Diverge, Tarmac, Venge och Roubaix. För att inte tala om det grundligt genomarbetade konceptet Body Geometry.
I Specializeds koncept Body Geometry, ingår skor, handskar och sadlar. Det vill säga de områden där cyklisten är i kontakt med cykeln. Body Geometry-produkter är framtagna med hjälp av vetenskapliga tester där man har tagit hänsyn till nervbanor och blodflöde. Allt för att avlasta nerverna och blodflödet, så att inte domningar uppstår vid långa cykelturer.

Specialized grundades 1974 av Mike Sinyard, en cykelentusiast som sålde sin Volkswagenbus för 1.500 dollar för att finansiera en cykeltur i Europa. Väl där köpte han styren och styrstammar från bl.a. Campagnolo och Cinelli för att ta tillbaka till cykelkompisar i USA. Efterfrågan fanns och Sinyard började med framgång att importera italienska cykelkomponenter, som på den tiden var svåra att hitta i USA.
Specialized började själva producera sina egna cykeldelar 1976 och det hela började med däcket Specialized Touring Tire. År 1979 kom den första cykelmodellen, landsvägscykeln Allez, som tillverkades i Japan.
1981 introducerade Specialized den första breda MTB-cykelkollektionen i världen - Stumpjumper var född. Specialized fortsätter även idag att producera Stumpjumper, som i likhet med mountainbikes i allmänhet, har utvecklats betydligt sedan 1981. Nu finns Specialized Stumpjumper i fulldämpat, hardtail och med ramar i både aluminium och kolfiber. En original Stumpjumper visas nu i det prestigefyllda Smithsonian Institution i Washington, DC.
Det rullade på som ni vet och 1989 kom Specialized Epic, världens första serietillverkade kolfibermountainbike.

År 1995 lanserade Specialized varumärket Full Force, low-end mountainbikes. De skulle säljs via enklare sportbutiker och rabattvänliga återförsäljare som Costco. Flytten förargade inte bara många Specialized-återförsäljare, utan det blev också en total flopp. Och 1996 drog tillbaka Specialized Full Force-linjen och Mike Sinyard skrev ett personligt brev som ursäkt till alla återförsäljare. Vid slutet av 1996 hade Specialized förlorat 30% av försäljningen och var enligt Sinyard "inom ett par hundra dollar från att förklaras i konkurs".
Sedan dess har klavertrampen uteblivit och Specialized är idag världsledande.

Nu kommer du hitta Specialized på Cykloteket inom kategorierna: MTB, racer, hybridcyklar, gravel bikes, elcyklar och barncyklar. Samt inom skor, hjälmar, kläder och tillbehör för cykel.