Guide Standardcyklar

 

 


 

guide standardcyklar

Med det fantastiska transportmedlet cykeln får du frisk luft, bra motion och du färdas samtidigt miljövänligt.

Vi tycker att en standardcykel ska vara problemfri. Den ska vara lätt att använda och du ska med glädje kunna ha hjälp av den i din vardag och på din fritid. Och den ska framför allt hålla länge... riktigt länge. Gärna hela livet. Därför har vi ett noga utvalt sortiment av kvalitetscyklar, där det med största sannolikhet bör finnas något för alla.

Det finns några ”att tänka på” innan du slår till. Hur vill du t.ex. sitta? Kanske med en upprätt sittställning, där du sitter nästan rak i ryggen, som ger mer komfort än en sportig sittställning. Fast om man däremot sitter lite framåtlutad blir det lättare att ta i, plus att man blir ett mindre vindfång.
Så sittställningen är av betydelse, både vad du trivs med, men också av hur fort du vill kunna cykla.
Och du - alla våra standardcyklar har fotbroms!

Ramen

Vad det gäller ramen finns det även där lite skillnader. En ram med ett lågt insteg är praktiskt om man har svårt att lyfta benet högt. Alltså inte bara för gamla tanter, det finns faktiskt många gentlemän som inte har lust att ”karatesparka” sig över sin cykel. Även cyklister med barnstol kan tycka att det är att föredra.
Ramarna tillverkas i stål eller i aluminium, där stål ger högre komfort, och det sistnämnda ger något lättare och styvare cyklar. Kanske något att tänka på om cykeln ibland ska bäras?

Växlar

Att ha lite växlar på sin cykel är naturligtvis inte så dumt. Dagens växlar, där du vrider handtaget för att växla, är buslätta att använda samtidigt som de nästan aldrig krånglar. Vi tycker att ju mer du cyklar, desto fler växlar bör du ha. Fler växlar ger cyklingen ett bredare register och det blir lättare att hålla en jämn pedalfrekvens, oavsett det går utför eller uppför. Det blir naturligtvis även enklare med fler växlar om det är kuperat där du bor och cyklar.

It’s electric

Vi har också elcyklar. Du kanske rynkar på näsan? Men gör inte det, kom istället in och provcykla. Vi har inte träffat på någon som har provat och inte gillat det. Skälet till en elcykel kan vara många; vill kunna cykla längre, vill inte bli så svettig, har problem med lederna, vill cykla snabbare och en del vill ha en elcykel istället för en moppe eller en andra bil.

Om du är osäker på vilken av alla modeller som passar bäst för just dig, kan vi rekommendera dig att komma in till butiken för att provcykla, då brukar alla eventuella frågetecken rätas ut. Du kan också läsa vår guide om elcyklar.

LIVSTIDS SERVICEGARANTI

Livstids Servicegaranti följer alltid med utan kostnad vid köp av cykel på Cykloteket. Servicegarantin omfattar yttre kontroll och justering av bromsar, växlar, nav, vev- och styrlager, riktning av hjul samt en allmän kontroll av cykelns kondition. 
Vi har haft Livstids Servicegaranti i många år, vilket är mycket uppskattat av våra kunder. Idag lämnar de flesta in sina cyklar på regelbunden service för en ordentlig genomgång. På så sätt underlättar vi också för oss själva i framtiden. Får vi möjligheten att hålla din cykel i trim, blir det lättare för oss att hålla en högklassig och snabb service även fortsättningsvis.

Massor att välja bland

I vårt standardsortiment erbjuder vi ett antal modeller från två olika tillverkare. Först ut har vi våra vänner från småländska Skeppshult. Cyklar som byggs för hand enligt gamla traditioner, som sedan utrustas med noga utvalda kvalitetsdelar. Resultatet är cyklar som, om man sköter dom, håller en hel livstid.
Sedan har vi de fina cyklarna från Trek, som är perfekta för dig som vill ha en lättare cykel. Tillverkas med lätta aluminiumramar, men som också upplevs som en ”hederlig standardcykel” i känsla och kvalitet.