Lamptest - tänt var det här!

 

 

 

Lamptest - Tänt var det här!

Vi har testat våra 6 vanligaste cykellampor

Att köpa belysning när man står i en fräsch och upplyst butiksmiljö är ju inte helt lätt. Du kanske läser på förpackningarna ”100 Lumen” eller ”150 Candlepower”, precis som om det skulle ge svar på dina funderingar. Eller för all del våra.
Därför ville vi göra ett test.

SÅ GJORDE VI
Vi tog våra sex mest säljande framlampor, riggade cyklar, stativ och kameror, och gick slutligen och inhandlade en ny ljusmätare. Fakta skulle snart lysa upp vår kunskap. Ljus kan mätas i flera olika skalor/värden och det går heller inte riktigt att översätta dem sinsemell-an. Vi valde att mäta i Lux, d.v.s. det faktiska ljus som träffar vår ljusmätare på platsen vi ställer den.
Senare på kvällen gav vi oss ut i en mörk skog där vi kunde konstatera att ”jäklar vad en mörk skog kan vara mörk”. Vi hittade en hyggligt rak sträcka på en bred stig och körde igång. Först mätte vi upp lampornas ljusstyrka på 10 meters avstånd och därefter på 30 meter. Därefter plockade vi över respektive lampa till cykelstyret på en MTB, det för att få en känsla hur lamporna var att hantera och montera, och dels för att få en känsla för hur lampan upplevs när man också cyklar.

SUMMERING
Alla lampor är lätta att montera och att hantera. Även om vi till en början tyckte att Lezynelamporna hade lite tröga knappar, vilket man i.o.f.s. ganska snabbt kom till rätta med. Alla lampor syns från sidan. Alla lampor tål regn. Alla lampor har smidiga uppladdningsbara batterier, utom Cateye som har traditionella batterier.
Lamporna från Cateye och Blackburn är absolut inga lampor man cyklar med där det är becksvart. Funkar däremot bra säkerhetsmässigt som positionsljus i upplysta gatumiljöer. Även Lezyne Hecto är tveksam att cykla i mörker med, kanske om det finns lite annat ljus runt omkring eller om du cyklar mycket långsamt. De tre finaste lamporna går att hoja i mörker med. För träning i terräng föredrar vi lampor man kan sätta på hjälmen. Men Lezyne Super Drive hittar nog sin köpare i den som vill ha enkelheten att istället ha en bra lampa på styret utan separat batteripack, typ året-runt-pendlaren.

CATEYE EL135
Pris 200 kr
Batteri 2 st AA batterier ingår
Batteritid max / min 320 tim / 80 tim
Ljusstyrka enl tillverkare 150 Candela
Uppmätt ljusstyrka 10 m 0,2 Lux
Uppmätt ljusstyrka 30 m 0 Lux
Ljuslägen Fast eller blinkande
Fakta I plast. Smidigt styrfäste. Vädertålig. Lämplig för upplysta miljöer. Ej uppladdningsbara batterier, men lång brinntid.
Testpatrullens omdöme Helt OK och prisvärd om du vill ha en lampa för att synas i upplysta miljöer.

BLACKBURN 2’FER
Pris 280 kr
Batteri Uppladdningsbar. USB-sladd ingår.
Batteritid max / min 5 tim / 1,5 tim. Diod som indikerar batteristyrka.
Ljusstyrka enl tillverkare 60 Lumen
Uppmätt ljusstyrka 10 m 0,1 Lux
Uppmätt ljusstyrka 30 m 0 Lux
Ljuslägen Rött eller vitt sken. Fast eller blinkande (strobe).
Fakta Liten lampa i plast som endast väger 18 gram och går att ha som fram eller baklampa då den kan lysa i antingen vitt eller rött sken. Fäste för styret och med clips för kläder ryggsäck. Vattentät.
Testpatrullens omdöme Lyser ganska starkt för sin storlek men har ingen reflektor och ger då ingen ljusbild på marken. Smidigt med USB-laddning och smart att man kan välja mellan vitt och rött sken. För upplysta miljöer eller som extralampa. Bra som baklampa.

LEZYNE HECTO DRIVE XL
Pris 400 kr
Batteri Uppladdningsbar via USB-sticka.
Batteritid max / min 18 tim / 1 tim. Diod som indikerar batteristyrka.
Ljusstyrka enl tillverkare 300 Lumen
Uppmätt ljusstyrka 10 m 8 Lux
Uppmätt ljusstyrka 30 m 0 Lux
Ljuslägen 4 fasta och 3 blinkande (strobe/pulse)
Fakta I aluminium med gedigen känsla. Endast 6,5 cm lång. Lättanvänt fäste för styret på lampan. Vattentät.
Testpatrullens omdöme Kraftigt ljus för en så liten lampa och den ger en tydlig ljusbild på marken. Den tydliga ljusbilden slutar dock ganska tvärt efter 10-15 m och räcker inte till för att köra snabbt där det är mörkt. Vid laddning lyser en diod, vilket är att tänka på då USB-stickan kan sättas in åt fel håll. Dock ett plus att man slipper hålla reda på ännu en sladd.

LEZYNE SUPER DRIVE
Pris 1.390 kr
Batteri Uppladdningsbar. USB-sladd ingår.
Batteritid max / min 34 tim / 1,45 tim. Diod som indikerar batteristyrka.
Ljusstyrka enl tillverkare 1200 Lumen
Uppmätt ljusstyrka 10 m 39 Lux
Uppmätt ljusstyrka 30 m 2,1 Lux
Ljuslägen 4 fasta och 2 blinkande (strobe/pulse)
Fakta CNC-svarvad aluminium, mycket gedigen känsla. Fäste monteras på styret. Vår starkaste lampa utan separat batteripack.
Testpatrullens omdöme Typ den kraftigaste lampan vi testat som inte har ett separat batteripaket. Lampan kostar en slant men borde vara mycket smidig och användbar för den som cyklar mycket och i blandade ljusförhållanden och då får bra batterilängd genom möjlighet att växla ljusstyrka.

CAVO MULTISPORT 1000
Pris 850 kr
Batteri Separat batteripack. Uppladdningsbar. 3,7v 7200mAh Li-ion
Batteritid max / min 12 tim / 3 tim.
Ljusstyrka enl tillverkare 1000 Lumen
Uppmätt Ljusstyrka 10 m 47,6 Lux
Uppmätt Ljusstyrka 30 m 4,1 Lux
Ljuslägen 100%, 50%, 25% och blinkande
Fakta Liten lampa i aluminium med sladd till separat batterpaket som man kan fästa på t.ex. ramen. Fäste för styre, huvud och hjälm följer med.
Testpatrullens omdöme En multisportlampa med lampfäste för huvud, hjälm eller på styret. Upplevs som mycket ”Bang for the buck” och om du inte hojar i Nino Shurter-fart så räcker ljusbilden till för att sporta på mörka stigar med.

CAVO MULTISPORT 4000
Pris 2.300 kr
Batteri Separat batteripack. Uppladdningsbar. 7,4v 8800mAh Li-pol
Batteritid max / min 6 tim / 1,5 tim
Ljusstyrka enl tillverkare 4000 Lumen
Uppmätt ljusstyrka 10 m 59,8 Lux
Uppmätt ljusstyrka 30 m 4,2 Lux
Ljuslägen 100%, 50%, 25% och blinkande
Fakta Liten lampa i aluminium med sladd till separat batterpack som man kan fästa på t.ex. ramen. Fäste för styre, huvud och hjälm följer med.
Testpatrullens omdöme Ärligt, vi gillade Cavo1000. Men när man tänder den här så… WOW! Helljuskänsla! Den tydliga ljusbilden går något längre än Cavo1000, men det är framför allt bredden på ljuskäglan som är skillnad och ger en fantastisk överblick. Lampan blir snabbt varm.

REFERENSER LJUSSTYRKA

Dagtid molnfritt (september 13:00) 60 Lux
Dagtid i skog d.v.s. i skugga 5-7 Lux
Natt. Rakt under gatulykta 9 Lux
Natt. 3 meter från gatulykta 1 Lux
(samtliga mätvärden är ungefärliga)

 

Till all vår belysning >>