Stäng
 • Cykelservice i världsklass
 • Enormt utbud av cykel
 • Upp till 36 mån delbetalning med Klarna
Månadsfinal januari ut! Se här » kvar
Cyklar  Mountainbike MTB  Hardtail MTB  Principia Evoke A6.9 Herr

Principia Evoke A6.9 Herr

Principia Evoke A6.9 Herr
Beskrivning

Välkomponerad och tålig hardtail med brett register och fina fartresurser

Välkomponerade Principia EVOKE A6.9 är ett tålig hardtail med responsiva köregenskaper där fokus ligger på framkomlighet, stabilitet, tålighet och pålitlig komfort på alla typer av underlag. Det här är en underhållande hoj som besitter massor av genuin körglädje, perfekt för dig som söker en hardtail med pålitlig 1x-drivlina, en låsbar luftgaffel och effektiva hydrauliska skivbromsar. Det har faktiskt ingen större betydelse om du föredrar stökiga skogsstigar eller helst flyger fram på släta XC-slingor, för den här mångsidiga MTB´s levererar solida egenskaper oavsett underlag! En rapp hardtail med en imponerande väl genomtänkt helhet som kommer hjälpa dig att hantera svåra situationer på ett smidigt och effektivt sätt. En prisvärd MTB som funkar både för tuffa långpass, kortare kvällsrundor eller vanlig vardagscykling. Modellen kan givetvis utrustas med både skärmar, pakethållare och stöd om så önskas

Nyckeln till framgång!

 • Mångsidig hardtail som är perfekt för äventyrliga utförslöpor och intensiva rundor på platten
 • Högklassig stomme i aluminium med inten kabeldragning och moderna former
 • Dämpad gaffel från SR Suntour (SF14 XCR32 Air) med 100 mm slaglängd och remote lockout
 • Reglaget för styrning av dämparens låsning är dessutom lättåtkomligt placerat på styret 
 • Slagkraftig 1x-drivlina med 11 pålitliga växlar från kvalitetssäkra Shimano (Deore) 
 • Kraftfulla hydrauliska skivbromsar från Tektro (HD-M285) som absolut matchar fartresurserna
 • Snabba 29-tummare med robusta aluminiumfälgar som tål en hel del stryk
 • Rappa kvalitetsdäck från Schwalbe (Rapid Rob) med 2,1 tum bredd samt rätt grepp i kurvorna

Aluminiumram med pålitlig kapacitet som besitter pålitliga fartresurser

Modellen har en stabil aluminiumram med integrerad kabeldragning och en beprövad geometri som ger dig en bekväm körställning utan att du behöver tumma på varken effektivitet eller på kraftöverföring. Det här är ett robust bygge med pålitlig kapacitet och det spelar ingen större roll om du föredrar att flyga fram på släta grusvägsrallyn eller halvstökiga skogsrepor för den besitter pålitliga resurser oavsett vilket underlag du föredrar. Ramen har såklart de rätta vinklarna och den levererar kvick styrkänsla och imponerande stabilitet i kurvorna.

Slagkraftig 1x-drivlina och dämpare som ser till att du kan köra fortare

Dämpningen hanteras av en luftgaffel från SR Suntour (SF14 XCR32 Air) med remote lockout (du kan blixtsnabbt låsa den via ett reglage som är lättåtkomligt placerat på styret) och den har en slaglängd på 100 mm. En relativt lätt bestyckning som ser till att du har möjligheten att kunna köra lika fort på släta grusvägar som på betydligt stökigare underlag. Svindlande farter uppnås med hjälp av en slagkraftig 1x-drivlina från Shimano (Deore) med hög precision och minst sagt pålitlig funktion. När utmaningarna bjuder på lite tuffare motstånd kommer räddningen att vara den breda utväxlingen (32T/11-42T), en singelklinga kombineras med en 11-delad kassett vilket tillsammans med cykelns låga vikt ser till att den lever upp till högt ställda förväntningar. 

Robust hjulset med solid kursstabilitet och riktigt bra fäste i kurvorna 

Allt rullar på ett hjulset med aluminiumfälgar som försetts med snabba kvalitetsdäck från Schwalbe (Rapid Rob) med 2.1 tum bredd som levererar pålitlig kursstabilitet, bra fäste i kurvorna och ett föredömligt lågt rullmotstånd. Däcken är dessutom utrustade med ett punkteringsskyddande inlägg, så du behöver inte vara orolig – oavsett vilken terräng du åker på. Ju snabbare det går, ju högre krav ställs det på bromsarna och därför är modellen utrustad med hydrauliska skivbromsar från kvalitetssäkra Tektro (HD-M285), de matchar fartresurserna och levererar kraftfull prestanda året runt - oavsett om det spöregnar, snöar eller dammar torrt ute i spåren. 

Egenskaper
Information om cykelns specifikation: Information om cykelns specifikation På grund av rådande världsläge kan vissa av cykelns komponenter skilja sig mot vad som anges i specifikationen och vad som syns på bilderna. Tillverkaren kan utan förvarning ersätta komponenterna i ordinarie specifikation till likvärdiga komponenter.
Artikelnummer: 0055886-F480
Varumärke:PRINCIPIA
Size:-
Variant:Blank Vit/ Svart/Röd
Knytnummer:0055886
Personalisering:Mountainbiking
Kön:Unisex, Dam, Herr
Damspecifik: 

Damspecifik

Då kvinnor och män oftast ser olika ut till anatomin så bygger många tillverkare cyklar som är anpassade därefter. Vanligtvis är det enbart små skillnader som skiljer. Bland annat brukar det vara bredare sadlar, smalare styren och kortare vevarmar. I vissa fall görs även damspecifika modeller i mindre storlekar och med ett sluttande överrör. Ibland även i andra färger.
Nej
Elcykel:Nej
Växelreglageserie:Shimano Deore
Bakväxelserie: 

Bakväxelserie

Vad betyder t.ex. Shimano SLX? Varje komponenttillverkare delar in sina komponenter så som växlar, bromsar, vevpartier m.m. i serier, i detta fall är tillverkaren Shimano och serien SLX.

Serierna går från funktionella enkla komponenter till betydligt mer avancerade komponenter med hög precision och låg vikt.

Självklart fungerar växlar och bromsar ur en enklare serie som de skall men det sker inte med samma precision eller känsla som hos komponenter ur en finare serie. Det kommer förmodligen att krävas mer service över tid för de enklare komponenterna.

Nedan ser du en lista över de största tillverkarnas serier ordnade så att den finaste serien är högst upp.

Observera att denna tabell inte jämför olika märken eller racer vs. mountainbike, utan den bör endast användas för att jämföra inom en kolumn.

Shimano mountainbikeShimano racerSRAM mountainbikeSRAM racerShimano navväxlar
XTR Di2 Dura-Ace Di2 XX1 Eagle RED E-tap Alfine 11
XTR Dura-Ace XX1 Red 22 Alfine 8
XT Di2 Ultegra Di2 XX Force 22 Nexus 8
XT Ultegra X01 Eagle Rival 22 Nexus 7
SLX 105 X01 Apex Nexus 3
Deore Tiagra X0    
Alivio Sora EX1    
Acera Claris X1    
Altus GX Eagle
Tourney   GX    
NX Eagle
    NX    
    X9    
    X7    
    X5    
Shimano Deore
Vikt (enligt tillverkaren):15,5kg
Antal växlar: 

Antal växlar

Hur många växlar behöver jag?

Detta beror helt på hur du cyklar och vad du vill få ut av cykeln. För att reda ut detta behöver du veta hur du kommer att cykla och om du vill prioritera lågt underhåll eller hög prestanda.

Lågt underhåll

I detta fall skall du välja ett växelsystem med navväxel. Dessa finns i varianter om 2- 11 växlar från bland annat Shimano och deras Nexus serie som har 3, 7 och 8 växlar. De finns även Shimano Alfine som är en finare modell som har mindre motstånd i mekaniken och finns med 8 och 11 växlar.

Hög prestanda

I detta fall hör antalet växlar baktill ihop med kvalité. Tillverkarna tävlar om att göra de bästa växlarna med flest antal drev på kassetten. Detta gör då att de finaste komponenterna är även de som har flest antal växlar baktill. Framtill är det ett eller två drev som gäller för de finare delarna.

En kombination av de båda

I detta fall kikar vi på system som har 2-3 växlar fram och 8-10 drev bak. Dessa är av en lite enklare byggkvalité som även har en högre vikt. Dessa är istället byggda av mer robusta material såsom stål istället för aluminium m.m. Dessa tål ofta mer stryk men fungerar inte lika smidigt

11-växlad (1 x 11)
Ramset
Ramstorlek:-
Ram:Principia PC-20 29" MTB
Rammaterial: 

Rammaterial

Kolfiber kostar lite mer än en aluminiumram, men den har en hel del fördelar jämfört med andra material vad gäller rena köregenskaper. Den är starkare, lättare, styvare och bekvämare att cykla på, då det är ett mer levande material än aluminium. Kolfiber är dock lite känsligare för att montera tillbehör som du klämmer runt ramen, till exempel lås eller barnstolar. Detta leder till att kolfiber då lämpar sig bäst för sportcyklar som racercyklar och mountainbikes.

Aluminium är ett prisvärt och lätt material, som lämpar sig för alla typer av cyklar. Det är enkelt att få till en riktigt låg vikt men bibehålla styrka och bra köregenskaper, och materialet är inte heller känsligt för vad du monterar för tillbehör på det. Bara att tuta och köra och montera på precis vad du vill på din cykel!

Stål är ett material som kan tillverkas i många olika kvalitetsnivåer. Stål kan byggas väldigt billigt, och finns därför på de enklare cyklarna i vårt sortiment. Men det kan också vara ett otroligt följsamt, hållbart och bekvämt material när man använder riktigt fint stål. Det riktigt fina stålet hittas i många cyklar som är ämnade lite mer för långfärdscykling, till exempel våra fina touringhojar från Surly, och Skeppshult-cyklar som är byggda i svenskt kvalitetsstål (vilket bidrar till mycket fina komfortegenskaper på de flesta underlag).

Aluminium
Framgaffel:SR Suntour SF14-XCR32-Air, remote lock out
Framgaffel, typ av fjäder:Luftfjäder
Gaffeltyp:Dämpad
Låsbar framgaffel?: 

Låsbar framgaffel?

Låsbar innebär att fjädringens rörelse låses i en position (alternativt begränsas) för att underlätta när man t.ex. cyklar i branta uppförsbackar eller i slät terräng.

Olika tillverkare hanterar detta på olika sätt. Vissa fjädringar blir helt låsta (stumma) medan andra har valt att t.ex. bromsa upp kompressionsdämpningen.

Via reglage på styret
Bakgaffeltyp: 

Bakgaffeltyp

En mountainbike kan delas upp på väldigt många olika sätt. Bland annat så kan man dela upp dessa i så kallade “heldämpade” och “hardtails”. Detta betyder alltså hur många typer av dämpare som sitter på cykeln.

Stel

En hardtail har enbart en dämpad gaffel framtill och en stel gaffel bak. Fördelen med att köra med en stel bakgaffel är att det inte försvinner någon kraft på grund av bakdämparen. Dessutom får du en lägre vikt över lag på cykeln.

Dämpad

En heldämpad har utöver en dämpad framgaffel även en dämpad bakgaffel. Dessa cyklar har ett länkage som tillsammans med bakdämparen ger en bekvämare åkning, men även en stabilare och i de flesta fall även snabbare cykling. På samma sätt som framgaffeln dämpar för att behålla grepp och ge ökad komfort så gör bakdämparen precis samma sak för bakdelen.

Stel
Hjul
Hjulstorlek: 

Hjulstorlek

Hjulstorleken är precis vad det låter som - storleken på hjulen. Den mäts normalt i tum (t.ex. 28") eller i millimeter (t.ex. 622). I Sverige är tum det vanligaste måttet, och därmed det mått vi valt att använda. Hjulstorlekens betydelse varierar beroende på cykeltyp.

Barncyklar

Barncyklar benämns oftast med hjulstorlek som storlek på cykeln, vilket skiljer sig från vuxencyklar där ramstorleken är vad som avgör storleken på cykeln. Det betyder inte att alla cyklar med 24"-hjul är lika stora, och därför har vi valt att, istället för att ha en storlekstabell, ange exakta längdrekommendationer för varje enskild cykel.

När man köper barncykel vill man givetvis att barnet ska kunna växa med cykeln. Tänk dock på att en alltför för stor cykel i regel blir för lång, och därmed ger en liggande sittställning vilket i sin tur minskar uppsikten för barnet. Välj därför aldrig en cykel där barnet är mer än 5 centimeter kortare än vår angivna längdangivelse.

Mountainbikes

I mountainbikevärlden finns tre hjulstorlekar: 29", 27,5" och 26". 26" var länge den enda storleken som användes för mountainbikes, men används idag i princip enbart för juniorcyklar och enklare mountainbikes som är tänka för transport och lättare motion. Vill du träna eller t.om. tävla med din cykel är det 29" eller 27,5" som gäller. Lite förenklat kan man säga att 29" ger en stabilare upplevelse, bibehåller fart bättre och enklare tar dig över små hinder bättre än 27,5", medan en 27,5" ger dig en cykel som upplevs rappare i kurvor samt aningen snabbare i accelerationen. Många heldämpade mountainbikes med 27,5" har dessutom längre slaglängd, och är anpassade för en mer teknisk och stökig terräng.

Racercyklar, standardcyklar, hybridcyklar och övriga cyklar

För i princip samtliga cyklar förutom mountainbikes och barncyklar gäller 28"-hjul som är en väl avvägd storlek som ger både bra förutsättning för att rulla lätt, vara bekvämt att sitta på och enkelt att manövrera.

29"
Däckdimension: 

Däckdimension

Vi har valt att ange alla däck och slangdimensioner enligt ETRTO-standard*. Detta innebär att alla mått anges i mm t.ex 37-622 där 37 är bredden på däcket och 622 är innerdiametern på däcket.

Enklaste sättet att köpa rätt däck eller slang är att titta på dina nuvarande däck (däckdimension står alltid på däcksidorna) och köpa samma dimension som du har.

*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).

51-622
Bakdäck:Schwalbe Rapid Rob K-Guard 29x2,10
Framdäck:Schwalbe Rapid Rob K-Guard 29x2,10
Drivlina
Växelreglage:Shimano Deore SL-M5100 1x11
Bakväxel:Shimano Deore M6000
Vevparti:Samox AF26 32T 175mm
Kedja:KMC X11
Kassett:Shimano CS-M5100 11sp 11-42T
Komponenter
Frambroms:Tektro HD-M285 hydraulisk skivbroms, 180 mm. skiva
Bakbroms:Tektro HD-M285 hydraulisk skivbroms, 160mm skiva
Typ av broms: 

Typ av broms

Fälgbroms

De klassiska bromsarna för alla typer av cyklar som sakta men säkert fasas ut av skivbromsar. Dessa styrs via reglage från styret och klämmer åt med bromsbelägg kring fälgbanan för att få stopp på cykeln. Fälgbromsar finns i olika typer för att passa olika typer av cyklar och kommer som bland annat V-broms, cantilever och U-bromsar. Fördelen med dessa är att de är väldigt lätta att underhålla och har en låg vikt.

Rullbroms

Dessa fungerar likt trumbromsar som återfinns på bland annat mopeder. Här trycks bromsbackar ut mot metall inuti en cylinder i mitten på hjulet. Dessa kräver minst underhåll och är otroligt driftsäkra. Nackdelen med dessa är att de har inte lika kraftig bromsverkan som till exempelt skivbromsar.

Fotbroms

Standarden som återfinns på de flesta klassiska dam och herrcyklar. Denna broms kräver väldigt lite underhåll men begränsas om du vill ha fler växlar. Dessa tillhör nämligen specifika typer av nav (hjul) som har inkapslade växlar, till exempelt Shimano Nexus. Nackdelen med dessa är att det krävs mer kraft för att bromsa ordentligt jämfört med andra, samt att du måste ha fötterna i specifika lägen för att kunna få ut den begärda kraften.

Skivbroms

De moderna bromsarna på bland annat mountainbikes, hybrider och ett flertalet elcyklar. Dessa baseras på ett bromsok som klämmer åt kring en skiva av metall vid hjulets nav (mitten på hjulet). Detta är väldigt likt de system som återfinns på både bilar och motorcyklar och anses vara det absolut bästa i dagens läge. Dessa är de kraftigaste bromsarna, kräver relativt lite underhåll och är väldigt driftsäkra och finns som både mekaniska (med vajer) och hydrauliska (slutet system med olja).

Hydraulisk skivbroms
Styre:Zoom MTB-AL-312BT, 31,8 mm., 12 mm. rise, 760 mm. bredd
Styrstam:Zoom TDS-C301-8FOV, 31,8 mm
Sadel:Foming DDK-510
Storlekstabell

Liknande Produkter

TREK FARLEY 9.6
fr. 33 277 kr
37 390 kr
Kampanj
Finns i lager. OBS! Leveranstid: 5–10 dagar
 • S
 • M
 • L
 • XL
TREK PROCALIBER 9.7 NAVY SMOKE TO ALPINE BLUE FADE
Finns i lager. OBS! Leveranstid: 5–10 dagar
 • L-29
 • S-29
 • M-29
 • ML-29
 • XL
 • XXL-29
Nishiki MTB Cascade
7 790 kr
8 995 kr
Kampanj
Finns i lager
 • 15
 • 17
 • 19
 • 21
Orbea Mtb Onna 29 30 BRICK RED
7 990 kr
8 990 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
Orbea Mtb Onna 29 40 BRICK RED
6 990 kr
7 890 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
Orbea Mtb Onna 27 20 BRICK RED
9 441 kr
10 490 kr
Kampanj
Finns i lager
 • XS
 • S
Orbea Mtb Onna 29 10 BRICK RED
9 990 kr
11 490 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Varukorg(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan