• Cykelservice i världsklass
 • Enormt utbud av cykel
 • Upp till 36 mån delbetalning med Klarna
Sportlovsveckor med rabatt på cykel för hela familjen! Se här » kvar
Cyklar  Mountainbike MTB  Heldämpad MTB  Kross MTB Earth 1.0 29" BLACK/GRAPHITE

Kross MTB Earth 1.0 29" BLACK/GRAPHITE

Kross MTB Earth 1.0 29" BLACK/GRAPHITE
Beskrivning

Heldämpad fartfantom som kommer ger dig nästan obegränsat med körglädje

Prisvärda Kross Earth 1.0 levererar en stabilt solid känsla på stökiga underlag, en perfekt hoj för dig som vill kunna köra fort på alla typer av underlag och samtidigt ha full kontroll på prylarna. En heldämpad fartfantom med pålitliga fartresurser som har potential ta din cykling till nästa nivå. Om du har tröttnat på ditt stela gamla skräll och funderar på att skaffa dig en cykel som klarar lite mer utmanande stigcykling (oavsett om det är slät cross country eller slingrig skogsrepor i ojämn terräng) så har du hittat helt rätt. Det här är en klockren investering med rapp styrkänsla som villigt svarar när du vill öka farten och som kommer ge dig avkastning i form av heldämpad körglädje.

Nyckeln till framgång!

 • Trippelreducerad aluminiumram med högteknologiskt länkage
 • Heldämpad MTB som är anpassad för både XC, Trail, AM och allt däremellan
 • Reglerbara dämpare med generösa slaglängder från japanska SR Suntour 
 • Slagkraftig 1x-drivlina med 11 pålitiga växlar från Shimano (Deore)
 • Kraftfulla hydrauliska skivbromsar som är anpassade efter fartresurserna 
 • Robusta hjulset med greppvilliga kvalitetsgummin från Schwalbe (Rapid Rob)

Trippelreducerad aluminiumram med ett länkage som ger dig full kontroll

Stommen utgörs av en lätt men samtidigt stryktålig ram som levererar all den vridstyvhet som bara en trippelreducerad aluminiumram kan erbjuda, kombinerat med ett avancerat länkage som ger skön dämpning men samtidigt levererar hög trampeffektivitet och rapp respons när du lägger tryck på pedalerna. Ramen har såklart praktisk intern kabeldragning, vilket är helt perfekt för vårt lite tuffare skandinaviska klimat. Tack vare Boost-teknologi uppnås extra vridstyvhet, vilket i praktiken ser till att all den kraft som dina muskler genererar går rätt ut till bakhjulet. Lägg därtill en välbalanserad geometri som garanterar att du kan köra både fort och länge med full kontroll, dessutom både på platten, utför och uppför!

Högklassiga japanska dämpare i kombination med en slagkraftig 1x-drivlina

Slaglängder på 100 mm levereras av SR Suntour, så du är väl omhändertagen av kvalitativa dämpare både framtill (XCR 32 RLR Air) och baktill (Edge R). Dämparna klarar allt från slät XC till stökig AM och har dessutom generöst med justeringsmöjligheter vilket ser till att du helt slipper oroa dig för att tappa greppet, så att du kan fokusera på vad som är viktigt - att köra fort på alla typer av underlag. Du kan dessutom styra båda dämparna via ett och samma reglage som är lättåtkomligt monterat på styret, vilket skapar  möjligheten att kunna åka nästan lika fort på stökiga skogsstigar som på hårda grusvägar. Svindlande farter uppnås med hjälp av en slagkraftig 1x-drivlina från kvalitetssäkra Shimano (Deore) med en imponerande pålitlig precision. Växlingarna styrs via ett lättmanövrerat reglage som ger dig alla möjligheter att smidigt och snabbt kunna skifta mellan de 11 växlarna utan att det känns det minsta ansträngt. 

Rappa kvalitetsgummin och bromsar som verkligen matchar fartresurserna

Allt rullar på ett par snabba kvalitetsgummin från Schwalbe (Rapid Rob - 29x2,25") som levererar pålitlig kursstabilitet, rätt fäste i kurvorna och dessutom överraskande bra rull. Ju snabbare det går, ju högre krav ställs det på bromsarna och därför är den utrustad med hydrauliska skivbromsar från Shimano (MT200) som utan problem matchar fartresurserna och levererar kraftfull prestanda året runt - oavsett om det regnar, snöar eller är dammigt ute i spåren.

Egenskaper
Information om cykelns specifikation: Information om cykelns specifikation På grund av rådande världsläge kan vissa av cykelns komponenter skilja sig mot vad som anges i specifikationen och vad som syns på bilderna. Tillverkaren kan utan förvarning ersätta komponenterna i ordinarie specifikation till likvärdiga komponenter.
Artikelnummer: 0077683-3562
Varumärke:KROSS
Size:-
Variant:Black/Graphite
Knytnummer:0077683
Modellserie:Kross Earth
Produktserie:Kross Earth 1.0
Personalisering:Mountainbiking
Kön:Unisex, Dam, Herr
Damspecifik: 

Damspecifik

Då kvinnor och män oftast ser olika ut till anatomin så bygger många tillverkare cyklar som är anpassade därefter. Vanligtvis är det enbart små skillnader som skiljer. Bland annat brukar det vara bredare sadlar, smalare styren och kortare vevarmar. I vissa fall görs även damspecifika modeller i mindre storlekar och med ett sluttande överrör. Ibland även i andra färger.
Nej
Tillverkarens färg:black/graphite
Din längd:-
Elcykel:Nej
Årsmodell:2022
Växelreglageserie:Shimano Deore
Bakväxelserie: 

Bakväxelserie

Vad betyder t.ex. Shimano SLX? Varje komponenttillverkare delar in sina komponenter så som växlar, bromsar, vevpartier m.m. i serier, i detta fall är tillverkaren Shimano och serien SLX.

Serierna går från funktionella enkla komponenter till betydligt mer avancerade komponenter med hög precision och låg vikt.

Självklart fungerar växlar och bromsar ur en enklare serie som de skall men det sker inte med samma precision eller känsla som hos komponenter ur en finare serie. Det kommer förmodligen att krävas mer service över tid för de enklare komponenterna.

Nedan ser du en lista över de största tillverkarnas serier ordnade så att den finaste serien är högst upp.

Observera att denna tabell inte jämför olika märken eller racer vs. mountainbike, utan den bör endast användas för att jämföra inom en kolumn.

Shimano mountainbikeShimano racerSRAM mountainbikeSRAM racerShimano navväxlar
XTR Di2 Dura-Ace Di2 XX1 Eagle RED E-tap Alfine 11
XTR Dura-Ace XX1 Red 22 Alfine 8
XT Di2 Ultegra Di2 XX Force 22 Nexus 8
XT Ultegra X01 Eagle Rival 22 Nexus 7
SLX 105 X01 Apex Nexus 3
Deore Tiagra X0    
Alivio Sora EX1    
Acera Claris X1    
Altus GX Eagle
Tourney   GX    
NX Eagle
    NX    
    X9    
    X7    
    X5    
Shimano Deore
Antal växlar: 

Antal växlar

Hur många växlar behöver jag?

Detta beror helt på hur du cyklar och vad du vill få ut av cykeln. För att reda ut detta behöver du veta hur du kommer att cykla och om du vill prioritera lågt underhåll eller hög prestanda.

Lågt underhåll

I detta fall skall du välja ett växelsystem med navväxel. Dessa finns i varianter om 2- 11 växlar från bland annat Shimano och deras Nexus serie som har 3, 7 och 8 växlar. De finns även Shimano Alfine som är en finare modell som har mindre motstånd i mekaniken och finns med 8 och 11 växlar.

Hög prestanda

I detta fall hör antalet växlar baktill ihop med kvalité. Tillverkarna tävlar om att göra de bästa växlarna med flest antal drev på kassetten. Detta gör då att de finaste komponenterna är även de som har flest antal växlar baktill. Framtill är det ett eller två drev som gäller för de finare delarna.

En kombination av de båda

I detta fall kikar vi på system som har 2-3 växlar fram och 8-10 drev bak. Dessa är av en lite enklare byggkvalité som även har en högre vikt. Dessa är istället byggda av mer robusta material såsom stål istället för aluminium m.m. Dessa tål ofta mer stryk men fungerar inte lika smidigt

11-växlad (1 x 11)
Ramset
Ramstorlek:-
Ram:ALUMINIUM SUPERLITE
Rammaterial: 

Rammaterial

Kolfiber kostar lite mer än en aluminiumram, men den har en hel del fördelar jämfört med andra material vad gäller rena köregenskaper. Den är starkare, lättare, styvare och bekvämare att cykla på, då det är ett mer levande material än aluminium. Kolfiber är dock lite känsligare för att montera tillbehör som du klämmer runt ramen, till exempel lås eller barnstolar. Detta leder till att kolfiber då lämpar sig bäst för sportcyklar som racercyklar och mountainbikes.

Aluminium är ett prisvärt och lätt material, som lämpar sig för alla typer av cyklar. Det är enkelt att få till en riktigt låg vikt men bibehålla styrka och bra köregenskaper, och materialet är inte heller känsligt för vad du monterar för tillbehör på det. Bara att tuta och köra och montera på precis vad du vill på din cykel!

Stål är ett material som kan tillverkas i många olika kvalitetsnivåer. Stål kan byggas väldigt billigt, och finns därför på de enklare cyklarna i vårt sortiment. Men det kan också vara ett otroligt följsamt, hållbart och bekvämt material när man använder riktigt fint stål. Det riktigt fina stålet hittas i många cyklar som är ämnade lite mer för långfärdscykling, till exempel våra fina touringhojar från Surly, och Skeppshult-cyklar som är byggda i svenskt kvalitetsstål (vilket bidrar till mycket fina komfortegenskaper på de flesta underlag).

Aluminium
Framgaffel:SR SUNTOUR XCR 32 RLR AIR
Framgaffeltyp: 

Framgaffeltyp

En dämpad framgaffel är idag standard på mountainbikes, helt enkelt för att klara av den terräng som cykeln används i. Det finns även en hel del hybridcyklar med dämpade framgafflar, för att ge dig lite mer komfort på grusvägar och eventuella skogsstigar. Om du ska cykla i skog eller på lättare stigar, alternativt mycket grusväg, så är en dämpad framgaffel ett bra val!

Stela framgafflar återfinns på standard, racer och hybridcyklar, och lämpar sig bäst för cyklar som mestadels ska befinna sig på asfalt. Du får en lättare cykel, en cykel som känns rappare och en cykel som upplevs svara bättre på dina rörelser. Vissa nischade cyklar som fatbikes och touringcyklar har också stela framgafflar, men då kompenseras det oftast med väldigt breda och rejäla däck för att återge lite av komfortkänslan. Om du ska cykla på främst asfalt, och kanske någon snällare grusväg så är en stel framgaffel helt rätt för dig!

Dämpad
Framgaffel, typ av fjäder:Luftfjäder
Bakdämpare:SR SUNTOUR EDGE R
Slaglängd bak: 

Slaglängd bak

Det här med slaglängd på mountainbike kan kännas som en riktig djungel. Ett enkelt sätt att förklara det på är att ju längre slaglängd cykeln har, desto stökigare terräng är cykeln anpassad för. Cyklar med 100 mm slaglängd är framförallt anpassade för Cross Country-cykling, alltså snabbare cykling i mindre teknisk terräng.

En cykel med 120 mm slaglängd är kanske det bästa allround-valet, då dessa cyklar ofta ligger mellan en renodlad racemaskin och en cykel anpassad för stök och bök bland stock och sten. Dessa cyklar lämpar sig för alla motionärer som vill kunna ta sig fram i alla typer av terräng, utan att ha extrema ambitioner åt något håll.

En cykel med 140 mm slaglängd eller mer är perfekt som dig som gillar att ta dig ut i stökigare terräng, och kanske hänga i bikeparken och cykla nedför backarna så fort du bara kan.

165
Hjul
Hjulstorlek: 

Hjulstorlek

Hjulstorleken är precis vad det låter som - storleken på hjulen. Den mäts normalt i tum (t.ex. 28") eller i millimeter (t.ex. 622). I Sverige är tum det vanligaste måttet, och därmed det mått vi valt att använda. Hjulstorlekens betydelse varierar beroende på cykeltyp.

Barncyklar

Barncyklar benämns oftast med hjulstorlek som storlek på cykeln, vilket skiljer sig från vuxencyklar där ramstorleken är vad som avgör storleken på cykeln. Det betyder inte att alla cyklar med 24"-hjul är lika stora, och därför har vi valt att, istället för att ha en storlekstabell, ange exakta längdrekommendationer för varje enskild cykel.

När man köper barncykel vill man givetvis att barnet ska kunna växa med cykeln. Tänk dock på att en alltför för stor cykel i regel blir för lång, och därmed ger en liggande sittställning vilket i sin tur minskar uppsikten för barnet. Välj därför aldrig en cykel där barnet är mer än 5 centimeter kortare än vår angivna längdangivelse.

Mountainbikes

I mountainbikevärlden finns tre hjulstorlekar: 29", 27,5" och 26". 26" var länge den enda storleken som användes för mountainbikes, men används idag i princip enbart för juniorcyklar och enklare mountainbikes som är tänka för transport och lättare motion. Vill du träna eller t.om. tävla med din cykel är det 29" eller 27,5" som gäller. Lite förenklat kan man säga att 29" ger en stabilare upplevelse, bibehåller fart bättre och enklare tar dig över små hinder bättre än 27,5", medan en 27,5" ger dig en cykel som upplevs rappare i kurvor samt aningen snabbare i accelerationen. Många heldämpade mountainbikes med 27,5" har dessutom längre slaglängd, och är anpassade för en mer teknisk och stökig terräng.

Racercyklar, standardcyklar, hybridcyklar och övriga cyklar

För i princip samtliga cyklar förutom mountainbikes och barncyklar gäller 28"-hjul som är en väl avvägd storlek som ger både bra förutsättning för att rulla lätt, vara bekvämt att sitta på och enkelt att manövrera.

29"
Däckdimension: 

Däckdimension

Vi har valt att ange alla däck och slangdimensioner enligt ETRTO-standard*. Detta innebär att alla mått anges i mm t.ex 37-622 där 37 är bredden på däcket och 622 är innerdiametern på däcket.

Enklaste sättet att köpa rätt däck eller slang är att titta på dina nuvarande däck (däckdimension står alltid på däcksidorna) och köpa samma dimension som du har.

*ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).

622-57
Bakdäck:SCHWALBE RAPID ROB 29x2.25
Framdäck:SCHWALBE RAPID ROB 29x2.25
Baknav:SHIMANO MT400 12x148
Framnav:SHIMANO MT400 15x110
Fälgar:KROSS
Drivlina
Växelreglage:SHIMANO DEORE M5100
Bakväxel:SHIMANO DEORE M5100
Vevlager:SHIMANO BSA BB52
Vevparti:SHIMANO DEORE M5100 32T/175MM
Kedja:SHIMANO HG601
Kassett:SHIMANO DEORE M5100 11-51T
Komponenter
Frambroms:SHIMANO MT200
Bromsskiva fram:SHIMANO RT10 (180)
Bakbroms:SHIMANO MT200
Bromsskiva bak:SHIMANO RT10 (160)
Typ av broms: 

Typ av broms

Fälgbroms

De klassiska bromsarna för alla typer av cyklar som sakta men säkert fasas ut av skivbromsar. Dessa styrs via reglage från styret och klämmer åt med bromsbelägg kring fälgbanan för att få stopp på cykeln. Fälgbromsar finns i olika typer för att passa olika typer av cyklar och kommer som bland annat V-broms, cantilever och U-bromsar. Fördelen med dessa är att de är väldigt lätta att underhålla och har en låg vikt.

Rullbroms

Dessa fungerar likt trumbromsar som återfinns på bland annat mopeder. Här trycks bromsbackar ut mot metall inuti en cylinder i mitten på hjulet. Dessa kräver minst underhåll och är otroligt driftsäkra. Nackdelen med dessa är att de har inte lika kraftig bromsverkan som till exempelt skivbromsar.

Fotbroms

Standarden som återfinns på de flesta klassiska dam och herrcyklar. Denna broms kräver väldigt lite underhåll men begränsas om du vill ha fler växlar. Dessa tillhör nämligen specifika typer av nav (hjul) som har inkapslade växlar, till exempelt Shimano Nexus. Nackdelen med dessa är att det krävs mer kraft för att bromsa ordentligt jämfört med andra, samt att du måste ha fötterna i specifika lägen för att kunna få ut den begärda kraften.

Skivbroms

De moderna bromsarna på bland annat mountainbikes, hybrider och ett flertalet elcyklar. Dessa baseras på ett bromsok som klämmer åt kring en skiva av metall vid hjulets nav (mitten på hjulet). Detta är väldigt likt de system som återfinns på både bilar och motorcyklar och anses vara det absolut bästa i dagens läge. Dessa är de kraftigaste bromsarna, kräver relativt lite underhåll och är väldigt driftsäkra och finns som både mekaniska (med vajer) och hydrauliska (slutet system med olja).

Hydraulisk skivbroms
Styrlager:FP-H856B2,1-1/8"-1.5"
Styre:ALUMINIUM 740 MM 31.8
Styrstam:-
Handtag/Styrlinda:KROSS SILKY
Sadel:SELLE ROYAL
Sadelstolpe:-
Storlekstabell

Liknande Produkter

Merida Mtb Big Nine 200
10 990 kr
10 999 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
Merida Mtb Big Nine Limited
13 990 kr
15 999 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
Merida Mtb Big Nine 200
9 490 kr
10 999 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
Merida Mtb Big Seven 200
9 990 kr
10 999 kr
Kampanj
Finns i lager
 • XS
 • S
 • M
Merida Mtb Big Nine 600
18 990 kr
18 999 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
Merida Mtb Big Nine 15
7 490 kr
7 499 kr
Kampanj
Finns i lager
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
TREK REMEDY 8 27.5 XT DARK PRISMATIC
36 570 kr
41 090 kr
Kampanj
Finns i lager. OBS! Leveranstid: 5–10 dagar
 • S
 • M
 • M-L
 • L
 • XL
Trek MTB Top Fuel 5 RADIOACTIVE RED
28 590 kr
35 290 kr
Kampanj
Finns i lager. OBS! Leveranstid: 5–10 dagar
 • S
 • M
 • M-L
 • L
 • XL
 • XXL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Varukorg(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan