• Cykelservice i världsklass
 • Enormt utbud av cykel
 • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Guider  Cykelsemester

Allt om cykelsemester

Inget slår känslan av att vara sin egen motor, och på en cykel hinner man se ännu mer av sin omgivning – vi talar om cykelsemester.

Njut av världen från sadeln!

För en vecka-tio dagars semester får man lätt med sig det som behövs på cykeln om man bara packar smart och lämnar datorn, iPaden och alla andra stressfaktorer hemma. Ju mindre elektroniska prylar desto mer avkopplande kommer din cykelsemester att bli.

Cykeln

Inte helt chockerande utgör cykeln grunden i hela semesterprojektet men precis som till så många andra former av cykling finns det några saker att tänka på när man gör sitt val av modell.

De typer av cykel som lämpar sig bäst att semestra med liknar i mångt och mycket de varianter som gör sig bra att pendla till jobbet med. En hybrid med rakt styre t.e.x är oftast förberedd för att monteras med pakethållare och väskor av olika slag samtidigt som den är lättrullad och smidig. Även många Gravel bikes fungerar som semesterdon då dessa har mycket gemensamt med den förstnämnda kategorin. Man bör dock undvika dessa modeller i deras mer rejsiga utföranden med ramar i kolfiber, dels för att dessa ofta inte har samma monteringsmöjligheter men även för att just kolfiber är ett material som inte riktigt tycker om belastning i den vinkel som uppstår med ramväskor och tung packning, man vill också styra bort från en aggressiv geometri då det i längden sliter onödigt mycket på axlar och nacke! 

Just sittställning blir mer relevant ju längre dagsetapperna blir och kör man på hybridalternativet med rakt styre kan det därför vara en smart idé att montera på ett par barends då dessa gör det möjligt att variera händernas position vilket i sin tur avlastar axlar och och nacke.  

Se hybridcyklar

Se Gravel Bikes

Kort att tänka på:

 • Monteringsmöjligheter
  Se till att ramen har fästen för att montera på väskor och pakethållare.
 • Rammaterial
  En kolfiberram är snabb och lätt men inte gjord för att lastats tungt. Aluminium eller stål är att föredra!
 • Sittställning
  Komfort över effektivitet i alla lägen. Semester ska vara skönt!

 

Väskor

Finns i en rad olika färger och former och uppsättning bör anpassas för ändamålet. För kortare dagsturer kanske det räcker med en enkel styr- och sadelväska men ska man packa för längre rundor, och därmed packa tyngre, bör man se till de större alternativ som man fäster på pakethållare och som hänger i höjd med hjulen. Fördelen med de sistnämna är att de placerar tyngdpunkten på packningen väldigt lågt vilket är lite "name of the game" när man packar för cykelsemester - bättre balans och lättare att hantera! 

En väska på överröret eller styret är dock alltid fördelaktigt att komplettera med då den kan packas med prylar man behöver ha lättillgängligt som telefon, plånbok, kamera eller kanske en energibar eller två?

Se våra cykelväskor

Pakethållare

Själva grunden för att kunna packa cykeln ordentligt är att det finns Pakethållare monterat. Antingen en klassisk bakmonterad eller en bak och en fram för den som vill packa mycket. Leta inte efter den klassiska modellen med nån form av bygel ovanpå, för ändamålet vi är ute efter är en stabil ram som fungerar som bas för att fästa olika typer av äskor på, både att hänga på sidan och montera ovanpå!

Om du bara ska göra kortare turer och som följd endast behöver en ensam pakethållare rekommenderar vi att man väljer den bakre, det tar nämligen bort vikt från det styrande hjulet och gör det lättare att hantera hojen.

Så packar du

Vitsen är att hålla tyngdpunkten så låg som möjligt, annars kan cykeln bli väldigt vinglig. Givetvis måste du ha någon form av ”pakethållare” som gör det möjligt att fästa/kroka på dina väskor.
Se även till att väskorna kommer tillräckligt långt bak så att din häl inte slår i väskorna när du cyklar.
När du lagt ned de tyngsta sakerna i botten på väskorna är det bara att mata på med resten som du packar i plastpåsar enligt principen; underkläder i en påse, tröjor i en annan, strumpor i en tredje, osv. Använd gärna olikfärgade påsar så går det lättare att snabbt hitta rätt bland påsarna. Överst lägger du t.ex. vind-/regnjackan så du snabbt får tag i den om det börjar regna.
Glöm inte att stoppa ned ett par extra plastpåsar om du behöver lägga ned blöta plagg. På så sätt håller sig det andra i packningen torrare.

De saker som du vill ha mest tillgängligt placerar du i styrväskan. T.ex. pengar, kreditkort, kamera, mobil och andra viktiga saker. Kartan över vilken väg ni ska cykla ligger skyddad under det genomskinliga plastlocket så att du hela tiden vet att ni cyklar rätt, alternativt en GPS med kartfunktion på styret.
Behöver du använda och fylla väskor även vid framhjulen så är det här du ska placera dina ultralätta prylar varav de tyngsta (av det lätta) längst ner.
Efter några dagar lär du dig verkligen vad som ska ligga överst i den allmänna packningen och vad som snabbt kan tänkas behöva plockas upp ur packningen. Å andra sidan; är du på semester så gör det ju inte så mycket om det tar lite tid – tanken är ju att stressa av och njuta av stunden.

Glöm dock inte att packa ned reservslangar, ett multiverktyg och Pump som du kommer åt utan att behöva vända upp och ned på ALL packning. Tänk även på lysen och reflexer – det kan ta längre tid än vad du tror att nå ditt mål och då är det bra om du syns väl när mörkret lagt sig.

Ett annat tips är att först cykla några rundor på en avskild väg, så att du lär dig hur cykeln uppför sig med den extra vikten och förändrade tyngdpunkt. Så länge du cyklar rakt fram är det ”nemas problemas” men så fort du ska göra en snabb undanmanöver eller hastig inbromsning kommer du att bli förvånad över vilken skillnad det är – så öva innan du ger iväg.

Lycka till och cykla lugnt. Och ha en trevlig semester.

Några tips på vägen

Cykelväskor

 • Regn! Även om långtidsprognosen säger sol, räkna med regn. Se till att du har regnkläder och framför allt vattenskydda din packning, helst vattentäta väskor. Inte kul att komma fram och allt i packningen är blött.
 • Cykelbyxor. Har du ett sadelöverdrag i gel - fint, släng det (eller lämna det hemma). Om du inte redan har, investera i ett par sköna cykelbyxor så cyklingen inte blir en pina för ändalykten. Klä dig i övrigt i funktionskläder du trivs att cykla i. Undvik plagg i bomull då de binder fukt.
 • Cykelskor. Inget måste, men den styva sulan gör dig mycket mer effektiv samtidigt som du får mer komfort. Undvik mjuka skor eller skor med tunn sula eftersom trycket från pedalen annars blir en centrerad tryckzon och du får ont i fötterna. Använd helst ett SPD sko/pedalsystem. 
 • Planera rutten. Kanske lite av halva nöjet, att i förväg planera sin cykling, platserna du vill upptäcka och var du ska slå läger för natten. Men ta gärna lite höjd i cykelschemat och lägg in en extra dag för oförutsedda händelser. Inte helt ovanligt att man får tips längs vägen av andra på nya platser man vill se.  
 • Vila vid behov. Lite på samma tema som ovan. Att se dagens cykelsträcka som en utmaning kan vara en kul motivation som du upplever positivt. Men stressa inte - du har trots allt semester. Ta hellre en extra vilodag om du känner dig riktigt trött och sliten.
 • Vatten & energi. Alla vet om det, men ändå slarvas det så ofta med det. Se till att du har med dig både vatten och energi så du når målet utan att du är ett vrak när du kommer fram.

Lasta cykel

När det gäller att transportera cykeln från hemmet till platsen för starten av din cykling finns det få som kan konkurrera med svenska Thule. Visst, du kan montera ner cykeln (olika mycket beroende på bil) och lasta in den i bakluckan men tidsbesparingen, och bilinredningsbesparingen vid fuktigt väder, med att lästa den utanpå bilen är nästan alltid värt det! Thule har cykelställ för både en och flera cyklar som finns för montering både på baklucka och tak. 

Men du, undvik låga tunnlar och broar om cykeln är monterad på taket. Vi har haft tillräckligt många fall i våra verkstäder för att påminna både en och två extra gånger... 

Thule cykelhållare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan