• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Månadsfinal + slutspurt cykelrea! Till kampanj » kvar
Tillbaka
Cyklopedin  Guider  Nybörjarguide till Tour de France

Ska du se Tour de France på plats?

Du har äntligen bestämt för att se Tour de France live efter att ha hört Roberto Vacchis målande beskrivningar av både tävlingen och Frankrikes vackra natur. Båtbiljett för bilen är bokad och nu undrar du hur du bäst ”attackerar” Frankrike Runt.

Nybörjarguide till Tour de France

Här är några praktiska tips:

1 - Var ute i god tid

Detta gäller både hotellbokningar och ankomst till startstäder, tävlingssträckan, målplatser med mera. Då tävlingens ”karavan” drar runt cirka 3 500 personer och lika många journalister är det lätt att räkna ut att de flesta hotell inom rimligt avstånd från städerna där tävlingen drar fram redan är bokade.
Med detta inte sagt att det inte går att hitta hotell sista-minuten; en gång har vi själva lyckats boka ett hotellrum som låg cirka 50 meter från målet i en fransk bergsby – det är dock inte att rekommendera om man vill vara säker på att få boende för natten.
Vi har även tvingats bo i bilen ett par nätter. Ett tips kan vara att ha med ett tält som räddningsalternativ.

2 - Var ute i god tid

I princip ALLA vägar kan stängas av för att Frankrike Runt inte ska äventyras av hotande trafik. OCH detta gäller flera timmar före tävlingen drar förbi. Att korsa en väg där tävlingen anländer om sju timmar kan vara omöjligt. Den franska polisen vet sina rättigheter.
Detta innebär att du oftast måste anlända till den plats du vill beskåda loppet ifrån dagen innan cyklisterna trampar förbi. Du kan komma fram till en hyfsad plats under en slätetapp men glöm det på en bergsetapp. Så; var ute i god tid!
På en bergsetapp gäller följande:
Vill du stå på en bra plats uppför ett berg som inte har målgång så kan det räcka med att du är där före sju-åtta på morgonen. Oftast stängs vägen av vid 09:00 men ibland sker det tidigare beroende på hur stor publiktillströmningen är.
Vill du placera dig på ett berg som har målgång bör du vara på plats i god tid dagen före. Helst på morgonen dagen före. Även här gäller samma avstängningsregel att man drar ”strecket” när det börjar bli för fullt.
De avstängningar vi talar om gäller bilar. Oftast kan du cykla uppför bergen ända fram till att reklamkaravanen drar förbi. Sedan brukar ett litet tidsutrymme medge ytterligare chans till förflyttning med cykel men sedan är det fötterna som gäller.

3 - Ha tålamod

Hemtransporten från bergstoppen tar ännu mer tid. Räkna med minst sex-sju timmar att ta dig ned från berget om du har tagit bilen upp på toppen. Med cykel går det ganska smidigt men har sina risker då det är folk överallt.
Ett sätt är att parkera bilen nedanför berget och cykla upp och ned sedan.

4 - Varannan dag

Vill du se två etapper efter varandra är det noga planering som gäller enligt de påpekande vi gjort ovan. Enklast och minst stressande är att se tävlingen i ett varannan-dag-schema. En dag Frankrike Runtetapp, en dag transport, osv.

5 - Tempoetapp

Vill du verkligen kunna specialstudera varje cyklist så rekommenderar vi att du tar plats i något motlut under en tempoetapp, d.v.s. de etapper där cyklisterna kör en och en mot klockan. Och just den sista tempoetappen brukar allt som oftast bli helt avgörande för vem som vinner Tour de France. Vi ett tempolopp kan du njuta av cirka 180 olika cyklisters stil, fler lär inte vara kvar i tävlingen efter 19 etapper. Annars är det i en brant uppförsbacke som det är bäst att se cyklisterna. De cyklar något långsammare och förhoppningsvis är klungan delad i flera delar. Annars är cyklisterna förbi på cirka 20 sekunder. Dock är Frankrike Runt mer än själva cyklisterna – det är ett minne för livet. Du kommer att bli förvånad över hur lokalbefolkningen sätter sin prägel på tävlingen med olika dekorationer plus att man verkligen går ”man ur huse”.

6 - Mat och dryck

Tänk på att det kan bli ruggigt varmt i Frankrike i juli. Det är inte alltid som diverse affärer och utskänkningsställen har kvar varor då man lugnt kan säga att efterfrågan höjs kraftigt dessa dagar. Bunkar gärna upp med något att dricka och äta innan ni når tävlingsplatsen.
Ofta är dock näringsidkarna på plats medvetna om situationen men utan främst dryck kan det kännas jobbigt. Speciellt om du ska cykla en längre sträcka.

7 - Köp en Tour de France Guide

De är alldeles utmärkta sett till mängden information och har alla etapper och vägsträckor samt tidpassager angivna. Finns numera även på engelska där några av de populära engelska cykelmagasinen finns att köpa i svenska kiosker.

8 - Tålamod... igen

Betänk att Frankrike Runt är världens mest populära idrottsevent alla kategorier sett till livepubliken. Det kan bli trafikstockningar och trångt längs vägarna men stämningen brukar vara god då ALLA där av samma anledning – att njuta av spektaklet, heja på sin favorit och ha det bra!

Trevlig resa!!!

Roliga och otroliga fakta från Tour de France (2017)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan