• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Guider  Skolstart - storleken viktigast

Skolcykeln - storleken är viktigast

Dags för ny termin i skolan för de flesta och vad är inte bättre än att barnen tar cykeln dit – på så sätt minskar biltrafiken utanför skolan och trafikmiljön blir bättre för alla. Och med rätt cykel för ändamålet blir cyklandet en fröjd för barnen.

Skolstart - storleken viktigast

VÄLJ EN CYKEL I RÄTT STORLEK

Vi har skrivit det förut och vi gör det än en gång: Välj en cykel med rätt storlek. Det finns inget värre än när barnen tvingas upp på en cykel som är flera storlekar för stor. Då blir det cykeln som cyklar med barnet istället för tvärtom. Risken med att köpa en för stor cykel är att den INTE kommer att användas och då blir det ju ett ganska dåligt köp.

Om man sedan ska välja en renodlad MTB, eller en ”standardcykel”, eller en hybrid/urban är till viss del en smaksak, men även en fråga om cykeln kommer att användas efter skoltid och hur den i så fall kommer att användas? Ska den användas bara för pendling till skolan så är en standardcykel med skärmar och pakethållare det smarta valet för de yngre skolförmågorna. De finns med hjul i storlekar från 20-tum som passar lågstadieelever utmärkt, men även med 24- och 26-tums hjul för lite större barn. Fotbroms och 3 växlar men även med 7 växlar för att jämna ut motluten eller cykla snabbare.
Alla barncyklar från 12" till 24" ingår i Cyklotekets inbytesprogram för barncyklar - Junior Re:cycle, läs mer

Vill du läsa på lite mer "att tänka på" när det kommer till barn- och juniorcyklar bör du läsa vår guide.

Se våra barncyklar & Barncykelguiden

 

Vill barnen prompt ha en tuffare MTB att cykla till skolan med så går även en sådan att förse med pakethållare och även i vissa fall med skärmar – även om skärmarna kanske förstör ”coolhetsfaktorn” till viss del. Ryker pakethållaren av samma anledning som ovan, rekommenderas en bra ryggsäck för skolböcker och annat som ska släpas fram och tillbaka. Undvik att hänga en väska på styret då cyklingen kan bli farlig, dels på grund av risken att väskan hamnar i framhjulet men även på grund av att balansen försämras – en snabb undanmanöver blir både svår och farlig att utföra.

Är ungarna lite större och har lämnat grundskolan så kan t.ex. en Hybridcykel vara något att glida in på skolgården med när gymnasiet drar igång. Det finns bland Hybrid/Urbanmodeller både komplett utrustade cyklar, samt de lite sportigare avskalade modellerna. Då får du dock komplettera med skärmar och pakethållare – eller använda ryggsäck.

Tumma dock inte på regel nummer ett: Rätt storlek!

Se vår storleksguide

Övrigt

Skaffa även ett bra lås så att barnen får behålla cykeln och lär dem hur de bäst låser cykeln – med så mycket som möjligt inne i låset (om du köpt ett bygellås) för att tjuven inte ska få plats med en domkraft mellan byglarna. Ett vanligt rammonterat blocklås räcker ibland inte till för att behålla sin cykel.

Glöm inte lysen, fram och bak, och reflexer för snart är höstmörkret över oss. Och cykeln måste naturligtvis ha en fungerande Ringklocka!

Även en cykelhjälm, ett lagligt krav om barnen är under 15 år, ska användas. Köp ny om den gamla är urväxt. 

Se sedan till att däcken är ordentligt pumpade. Dels rullar det lättare då, samt att man undviker den vanligaste anledningen till punktering - att fälgen klämmer sönder slangen vid genomslag. 


Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan