Cyklopedin Online - Mektips
Din guide till en fulländad cykelupplevelse.
Ta hand om och sköt dina dämpare på rätt sätt, då upprätthålls både funktion och livslängd. Här visar vi några enkla och snabba knep som alla har glädje av.
Vill du bli av med knakande vevparti? Se hit! I del 2 av våra mekfilmer om vevlager visar vår artikulerande stjärnmekaniker hur du byter vevlager av gängad modell och förklarar skillnaden mellan dessa.
I del 1 av våra mekfilmer om vevlager visar vår artikulerande stjärnmekaniker hur du byter vevlager av Press Fit-modell.
Här visar vi hur du går tillväga för att tvätta din hoj ...och några saker du absolut inte ska göra vid cykeltvätt.
Här har vi del 2 av "Byte vevparti" och den här gången avhandlar vi 2-delade vevpartier. Den klart vanligaste typen på nyare cyklar.
Här har vi första delen där vi behandlar ämnet vevparti. Här kikar vi närmre på 3-delade vevpartier.
Både ja och nej. Det beror lite på vad du har för cykel, vad som ska göras och om du väljer att göra det själv.
Fredrik berättar allt du behöver veta om hur du göra dina däck Tubeless (slangfria).
En så kallad egolapp måste nog vara året-runt-cyklistens mest effektiva självfix för att få sin cykel att bättre stå emot det svenska vägklimatet under vinterhalvåret.
Du som är erfaren cyklist och cyklar regelbundet har förmodligen någon gång varit med om att olyckan har varit framme och blivit stående med kedjebrott. Det finns en del MacGyver-metoder, t.ex. att korta kedjan, ha med sig små bitar av en kedja eller ha lösa kedjenitar. Allt går, bara man vet hur man gör.
Nya skivbromsbelägg, eller skivbromsklossar, har cirka 1,5 mm slityta och när det är 0,5 mm kvar behöver de bytas. Eftersom hydrauliska skivbromsar är självjusterande känner du inte av slitage i bromshandtaget, som man gör på en fälgbroms, utan du måste titta på själva beläggen i bromsoket.
Filmen för dig som köpt en standardcykel online på vår hemsida cykloteket.se.Här visar vår mekaniker Fredrik i steg för steg i hur du går tillväga för att på ett enkelt sätt montera ihop den till körbart skick.
Grattis till din nya racer! Så här monterar du ihop den. Filmen för dig som köpt en racer online på vår hemsida cykloteket.se.
Situationen kräver att du ska ta av hjulet. Men hur var det man gjorde nu igen? Vår stjärnmekaniker Fredrik går igenom och visar skillnader mellan olika typer av nav-/hjulaxlar, samt demonstrerar hur en snabbkoppling fungerar.
Filmen för dig som köpt en mountainbike online på vår hemsida cykloteket.se.
Bromsa bör man annars...Ehh ja, vi kan väl i alla fall konstatera att fungerande bromsar är väldigt bra. Vi visar hur du justerar olika typer av fälgbromsar.
Breaking News! Vi visar allt du behöver veta om byte av vajerhölje och intern vajerdragning. Här har vi del 2 i serien om vajerbyte och vi tar oss en titt på hur det går till när man byter vajer och hölje på en cykel med intern vajerdragning.
Här tar vi oss en an liten men ack så viktig del i cykelns drivlina - nämligen bakväxeltrissorna! Dessa små hjul hittar man i växelföraren för bakväxeln och är nog så viktiga för att allt ska rulla på som man vill.
I det här avsnittet går vi närmare in på själva hjärtat i drivlinan - nämligen kedjedrevet... eller klingan! Det är nämligen den del som näst efter pedalerna har den första kontakten med kraften från dina buggar och kan därför påverka din cykling en hel del, både när det gäller faktisk funktion och nivån av prestandan och kraftöverföring!
Nästa avsnitt i mekserien fungerar som lite av en uppföljare till avsnittet "Byte av kedja" och handlar om hur man byter kassetten - alltså den serie kugghjul man hittar på bakjulet, inte det kassettband som under stenåldern var den huvudsakliga källan till musik.
Du, ha inte så dålig inställning!Precis som att växlarna är injusterade och att däcken har rätt lufttryck - se till att dina dämpare är korrekt inställda.
Kanske det viktigaste avsnittet i hela serien med Cyklotekets Mektips! I den här filmen kommer Fredrik både lära oss hur man lagar en punktering och hur man hittar lite bättre i djungeln av däck- och slangstorlekar!
Hjul rimmar inte bara på kul - det är kul också! Fråga bara vår eminente servicetekniker Fredrik. Det råkar nämligen vara hans favoritämne och det är få i branschen som kan mer om en av cykelns viktigaste komponenter.
Poppa popcorn och njut av våra bidrag till Oscarsgalan.
Börjar du få tröga växlingar? Vi avslöjar allt du behöver veta om vajerbyte!
Nästa avsnitt i mekserien är dedikerat till en relativt liten, men ack så viktig del av drivlinan - nämligen kedjan! Luta dig tillbaka och låt Fredrik berätta allt du behöver veta om att byta cykelkedja.
Här växlar vi upp och visar dig allt du behöver veta för att kunna justera dina växlar själv.
Skivbromsar är överlägsna fälgbromsar sett till bromsverkan, slitage och pålitlighet. Men för att bibehålla sin bromsfunktion bör man ändå ge sin broms lite omtanke då och då. Se filmen så får du den insikt som behövs.
Inga problem. Följ bara vår "Steg-för-steg"-guide! För om du cyklar regelbundet kommer du ibland behöva byta kedja och kassett.
Börjar dina bromshandtag bli lite väl svampiga och du har hydrauliska Shimanobromsar? Grattis, då kan du faktiskt fixa det själv.
Att välja styrstam kan i vissa fall kännas nästan lika krångligt som att välja kläder inför midsommar.
Att justera en bakväxel är egentligen inte så svårt, handlar om enkel mekanik. Däremot kräver det lite kunskap och precision.