• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Mektips  Kedjebrott lönar sig inte

Så lagar du en trasig cykelkedja

Du som är erfaren cyklist och cyklar regelbundet har förmodligen någon gång varit med om att olyckan har varit framme och blivit stående med kedjebrott. Det finns en del MacGyver-metoder, t.ex. att korta kedjan, ha med sig små bitar av en kedja eller ha lösa kedjenitar. Allt går, bara man vet hur man gör.

Kedjebrott lönar sig inte

Men det är ganska meckigt och det är lätt att kedjan blir stel, vilket leder till dåliga växlingar och oljud. Vi vill istället slå ett stort slag för lösa små kedjelås eller kedjenit eller Missing Link, beroende på vad du har för kedja.
Det är mycket snabbare, lättare och ger enkelt ett perfekt resultat. Förutom just den lilla kedjelås-delen, så är det enda som behövs en kedjebrytare.

  1. Kedjan går av! Det kan bero på slitage, men också på ren otur som ett missriktat stenskott eller ett jädrans gruskorn som har kilat fast sig.
  1. Ta bort den skadade länken med hjälp av kedjebrytaren genom att skruva bort kedjenitarna med hjälp av en kedjebrytare.
  1. Sätt nu dit kedjelåset på respektive kedjedel.
  1. Sammanfoga kedjan och dra fast lite lätt.
    Observera, om du inte är en Marvelkaraktär (d.v.s. stark som en superhjälte), kan du inte dra ihop kedjelåset för hand.
  1. Veva nu lite bakåt så att den lagade delen av kedjan hamnar upptill. Ta ett grabbatag om hjulet eller bromsen och slå sedan till vevarmen framåt. Det ska då höras ett litet ”klick” när stiften snäpper på plats i den nya länken.
Klart!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan