• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage

Cyklopedin Online - Reportage

Din guide till en fulländad cykelupplevelse.

Cyklopedin: Världens cykelvänligaste städer

Världens cykelvänligaste städer

Stockholm bra – men borta bäst!Om man ser positivt på tillvaron kan man säga att Stockholm har en enorm potential som cykelstad. Är man lite mer negativt lagd ser man att många städer känns enormt mycket modernare när det gäller persontransporter. Låt oss drömma oss bort för ett slag. Till städer som tagit cyklingen på allvar. Och gjort det länge.

Cyklopedin: Folkhälsa & motionslopp

Folkhälsa & motionslopp

Det här med att röra på sig!? Å ena sidan växer intresset för motionslopp inriktade på bredden så det knakar ute i stugorna. Å andra sidan växer befolkningen på bredden så att golvbrädorna knakar ute i stugorna.

Cyklopedin: Så tar du bättre cykelbilder

Så tar du bättre cykelbilder

Visst är det så att det är själva cyklandet som är grejen. Fina turer i en fantastiskt miljö skapar en härlig känsla både under tiden, men också när man tänker tillbaka på dem. Men minnena blir ännu starkare om du kan kolla på fina bilder från den där perfekta kvällsturen eller den häftiga cykelsemestern i alperna.

Cyklopedin: Trek Hållbarhetsrapport 2021

Trek Hållbarhetsrapport 2021

Det är faktiskt vettigt att ett cykelföretag bryr sig om miljön. Vi gör en produkt som ger en lösning på många av världens mest komplexa problem - trängsel, folkhälsa, klimatförändringar. Men alltför länge har cykelindustrin, utifrån dessa antagande, fått ett fripass i miljöfrågor gällande tillverkning, logistik och förpackningar.

Cyklopedin: Triathlon för Dummies

Triathlon för Dummies

Den moderna triathlonen startade i Kalifornien i början av 1970-talet då löpare, cyklister och simmare som tränade tillsammans började arrangera informella tävlingar på olika distanser. Sedan dess har sporten växt och sedan år 2000 är triathlon en olympisk gren.

Cyklopedin: Slow Roll

Slow Roll

Mitt under lågkonjunkturen, i en stad med framtidsutsikter som är dystrare än en grå novemberdag, bestämmer sig två killar för att återupptäcka sin stad på två hjul. De tar med sig några kompisar och Slow Roll ser ljuset för första gången.

Cyklopedin: Att ta sig ända in i mål

Att ta sig ända in i mål

1998 packade jag ihop min röda Pinarello i svarta sopsäckar och tog nattåget till Paris. Känslan att stå i morgonsolen på Gare du Nord och plocka ihop cykeln glömmer jag aldrig.

Cyklopedin: Gore Tex-Quattrathlon

Gore Tex-Quattrathlon

Efter en 13 timmars resa, med två cykelväskor och en ryggsäck, som startat klockan 6 från Arlanda och kom att bestå av 2 flyg, 3 tåg och 3 lokalbussar genom alperna anlände jag på kvällen den 23e Juli till den lilla byn Warth i de Österrikiska alperna.

Cyklopedin: Celtman - en kryddad Ironmandistans!

Celtman - en kryddad Ironmandistans!

Den meriterade multisportaren Johan Hasselmark gjorde triathlondebut i loppet Celtman, en kryddad ironmandistans i Skottland. Johan har med sitt lag FJS rankats som 4:e lag i världen 2012/2013 i Adventure Racing.

Cyklopedin: Det senaste och hetaste från POC

Det senaste och hetaste från POC

Med hjälmen Kortal och glasögonen Devour sätter POC en ny standard när det gäller såväl säkerhet som stil för stigcyklister av alla slag. Vi snackar låg vikt, vi pratar hög säkerhet och vi jiddrar verkligen inte när vi säger att stilfaktorn är extremt hög! Spana in filmen där Martin träffar Oscar Huss, högsta produkthöns på POC och pratar om dessa nya fantastiska prylar!

Cyklopedin: Den där Rickard...

Den där Rickard...

Det Rickard inte vet om cykel är inte värt att veta! Åtminstone framstår det med oönskvärd tydlighet att Rickard själv tycker så, ifall du skulle råka fråga honom i ämnet.

Cyklopedin: Rickard raljerar om att använda GPS

Rickard raljerar om att använda GPS

Jag hade någon gång tidigare uttryckt mig lite kritiskt kring cykel-GPS:er, att de skulle vara svåranvända och bara spotta ut sig en massa information, som bara någon ingenjörstyp, iklädd kortbyxor baserat på almanackan och inte på det faktiska vädret, skulle ha någon glädje av.

Cyklopedin: Cyklopedin är död!

Cyklopedin är död!

Efter 21 år och 30 utgåvor av Cyklotekets omtyckta kundmagasin Cyklopedin avslutades 2018 en epok när man inte längre kommer jobba med den i tryckt form. Samtidigt har Cyklopedin Online premiär – ett digitalt magasin fullproppat med lika mycket matnyttig information om cykling, kryddat med guider, tester, mektips, film och mycket, mycket annat.

Cyklopedin: Rickard raljerar om förr i tiden

Rickard raljerar om förr i tiden

Nyss hemkommen efter en finfin tur i skogen på stigar i norrort jag inte kört på tio år, började jag fundera på vilken enorm utveckling cykeln som teknisk pryl gjort under den tid jag hojat i skogen.

Cyklopedin: Med världen som cykelställe

Med världen som cykelställe

Ett cykeläventyr kan vara allt från att cykla i Stockholm till att ta sig fram genom snöblandat regn i Patagonien i fyra timmar eller genom Brasiliansk öken.

Cyklopedin: På besök hos MIPS

På besök hos MIPS

Vi hade såväl ära som nöje att besöka huvudkontoret utanför Stockholm för att ta en titt bakom kulisserna och ta oss en rejäl pratstund med självaste grundaren Peter Halldin.

Cyklopedin: Stockholms stigcyklister

Stockholms stigcyklister

Kommunernas tjänstemän kliade sig ganska intensivt i huvudet när reservaten kring Stockholm invaderades av cyklister med feta däck i början av 2000-talet. Förbudsivrarna var initialt alldeles för inflytelserika.

Cyklopedin: Tour de France - lite historia

Tour de France - lite historia

Första gången Frankrike Runt kördes var 1903 då journalisten Géo Lefévre, på tidningen L’Auto, övertalade sin chef Henri Desrange att de borde arrangera ett etapplopp på cykel runt Frankrike; Tour de France. Ett lopp som numera tillhör världens största idrottsevent.

Cyklopedin: Att resa med cykel

Att resa med cykel

140 000 cyklister har förmodligen rätt. Vi riktar blicken söderut. Till sol, värme och världens kanske bästa försäsongscykling. Till Mallorca vallfärdar tusentals cyklister varje år. Så även delar av oss som är inblandade i produktionen av Cyklopedin.

Cyklopedin: Rickard raljerar om att raka benen

Rickard raljerar om att raka benen

Ska man smälta in i en landsvägstävlingsklunga är rakade ben närmast ett måste. Varför då, undrar den oinvigde. Ja, det är nu det blir problem. Varför?

Cyklopedin: Rickard raljerar om N+1

Rickard raljerar om N+1

42 enligt Douglas Adams! Men hur många cyklar kan man ha som cyklist? Hur många cyklar är det ens vettigt att ha som cyklist?

Cyklopedin: Vaude - det gröna företaget

Vaude - det gröna företaget

Vaude är ett tyskt outdoorföretag som tar sitt sociala och miljömässiga ansvar på största allvar.

Cyklopedin: Cykling uppåt väggarna

Cykling uppåt väggarna

Vill du uppleva lite kul cykling ska du definitivt åka till Falun och gå en introduktionskurs. Vi har testat Sveriges enda inomhusvelodrom.

Cyklopedin: Se till att du syns i trafiken

Se till att du syns i trafiken

Markera fötter, knän och andra rörliga kroppsdelar med fluorescerande eller reflekterande material så upptäcker bilförarna dig lättare. Forskningen visar att en cyklist som effektivt markerar sina biologiska rörelser ökar sannolikheten för att bli upptäckt med 83%.

Cyklopedin: Vintercykling i Högbo

Vintercykling i Högbo

Vintercykling är en trend som ökar. Högbo MTB-arena är en av de destinationer som inte stänger för några snöflingors skull. Tvärtom. En vinterhelg vid Högbo bruk bjuder på varierad stigcykling för alla smaker, kryddat med gourmetmat och extravagant tillvaro.

Cyklopedin: Cykling i midnattssol

Cykling i midnattssol

I nordligaste Norge skiner solen dygnet runt under sommaren. I Alta finns flowig single track längs Altaälven och dramatiska vyer på Finnmarksvidda. Häng med på mountainbiketur bland renar, canyoner och ljusa nätter.

Cyklopedin: Ångest inför premiärturen

Ångest inför premiärturen

Så var det dags, det var idag det skulle hända. Cykeln skulle ut ur garderoben, eller förrådet egentligen, och den skulle med hjälp av traditionell muskelkraft transporteras två mil till jobbet... av mig.

Cyklopedin: Rickard raljerar om störande element

Rickard raljerar om störande element

Missköter du dig där ute på cykelbanorna? Låt då Rickard få läsa lusen av dig och samtidigt ta del av hans hemmasnickrade idéer om vett & etikett.

Cyklopedin: Med Fatbike på Sandön

Med Fatbike på Sandön

På Sandön finns Luleås populäraste havsbad med långsträckta sandstränder och perfekta förhållanden för fatbikes. Häng med på ett sandigt äventyr med havsutsikt och midnattssol.

Cyklopedin: 300 mil norsk kust

300 mil norsk kust

Med start i augusti skulle jag cykla längs norska kusten från fastlandets mest norra punkt till dess mest södra, från Knivskjellodden (nära Nordkap) till Lindesnes fyr. Totalsträckan landade på drygt 300 mil.

Cyklopedin: Äventyrscykling på fjället

Äventyrscykling på fjället

Att cykla i fjällen är bland det mest äventyrliga man kan göra på två hjul i Sverige. Men det behöver vare sig vara dramatiskt eller svårt, om man inte vill. Vi tar med dig på en kul tur för den som är nyfiken på fjällcykling.

Cyklopedin: Pearl Izumi tar ansvar för miljön

Pearl Izumi tar ansvar för miljön

År 2022 planerar Pearl Izumi att 90 procent av deras totala produktsortiment ska tillverkas av återvunna, förnybara eller organiska material.

Cyklopedin: Sydney - Melbourne

Sydney - Melbourne

Läs om Kalle Lööws 9 dagar, 124 mil och 13 000 höjdmeter i cykelsadeln.

Cyklopedin: Trött på bilköer?

Trött på bilköer?

2015 fanns det 887 000 registrerade bilar i Storstockholm. Det är 43% fler bilar än i alla Norrlands län tillsammans.

Cyklopedin: Fem fördelar med cykling som motionsform

Fem fördelar med cykling som motionsform

Det finns många fördelar med cykel som motionsform jämfört med många andra idrotter. Vi ska här lista några av dessa fördelar som bör peka dig i riktningen att börja motionera på en cykel.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 9 - Cykelcafé

Kaffeskolan del 9 - Cykelcafé

Nu är det dags att knyta ihop säcken i denna kaffeskola och fokusera på caféer med cykelinriktning. När vi startade Cykelcafé Le Mond i mars 2014 fanns redan Bianchi Café & Cycles i sin gamla form på Norrlandsgatan 20.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 8 - Kaffe & cykel

Kaffeskolan del 8 - Kaffe & cykel

I detta avsnitt i Kaffeskolan ska vi avhandla relationen mellan cykling och kaffe. Vi kan väl börja med att titta på vetenskapligheten. Kaffe är världens mest konsumerade stimulantia och studier visar att koffein kan öka vår prestationsförmåga med 2-5%.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 7 - Dagens kaffekultur

Kaffeskolan del 7 - Dagens kaffekultur

Kaffe är idag oerhört populärt och kaffe finns alltid inom räckhåll. Och som jag tidigare nämnt är kaffe världens näst största handelsvara. Cirka 2 250 fartyg är dagligen sysselsatta med att transportera kaffe och det dricks uppskattningsvis två miljarder koppar varje dag

Cyklopedin: Kaffeskolan del 6 - Specialkaffe

Kaffeskolan del 6 - Specialkaffe

Termen Specialty coffee användes för första gången år 1974 i amerikanska tidningen Tea & Coffee Trade Journal. Det var norgefödda Erna Knutsen som beskrev bönor med överlägsen smak och som producerats i ett speciellt och gynnsamt mikroklimat.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 5 - Bryggkaffe

Kaffeskolan del 5 - Bryggkaffe

Tyska hemmafrun Melitta Bentz uppfann 1908 kaffefiltret, alltså att brygga kaffe genom ett filter. Kaffefiltret är ofta konformat och placeras i en bryggtratt, innan påfyllning av malda kaffebönor och hett vatten.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 4 - Espressodrinkar

Kaffeskolan del 4 - Espressodrinkar

Så nu vet vi vad espresso är och det är dags för en fördjupning i hur espresson kan blandas med mjölk. Genom en snabb nätsökning hittade jag cirka 70 varianter av kaffedrinkar.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 3 - Espresso

Kaffeskolan del 3 - Espresso

Nu lämnar vi kyrkkaffe och Swedish fika och beger oss ner till Italien eftersom det är dags att prata espresso! Den första espressomaskinen patenterades 1884 av Angelo Moriono.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 2 - Kyrkkaffe & Swedish fika

Kaffeskolan del 2 - Kyrkkaffe & Swedish fika

Del 2 - Kyrkkaffe och Swedish fika! Begreppet kyrkkaffe dokumenterades för första gången 1924 (av Svenska Dagbladet), då var det nya svarta att gå i kyrkan och de coolaste katterna sa till varandra: ”Att gå i kyrkan utan att gå på kyrkkaffe är som att bada utan att doppa huvudet”.

Cyklopedin: Kaffeskolan del 1 - Kaffehistoria

Kaffeskolan del 1 - Kaffehistoria

Som cykel- och kaffeälskare vill jag gärna att fler ska upptäcka kaffets rika potential. Kaffe och fika är en betydelsefull del av vår vardag oavsett om det är på arbetsplatsen, med vännerna eller med familjen.

Cyklopedin: Med elcykel på Trollstigen

Med elcykel på Trollstigen

Trollstigen är Norges mest besökta turistattraktion med 800 000 bilburna besökare årligen. Men det finns en tid på året då Trollstigen kan vara bara din. När vägen är stängd för biltrafiken, är den öppen för elcyklande skidentusiaster.

Cyklopedin: Öluffa med MTB

Öluffa med MTB

I Stockholms södra skärgård finns en riktig pärla. Inte bara när det kommer till exotiska sandstränder, cyklingen är nämligen också fantastisk för hela familjen.

Cyklopedin: Daytime Running - Belysning på dagen

Daytime Running - Belysning på dagen

Men va fasiken, jag ser ju vart jag cyklar när det är ljust ute! Vad ska jag med belysning på cykeln till? Ja, precis som att du ser vart du cyklar vill du nog att dina medtrafikanter ser dig när du cyklar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan