Idag är ”Swedish fika” ett internationellt begrepp, nästan lika välkänt som ABBA och IKEA. Ibland upplever jag att vi svenskar blir skrattade åt p.g.a. vår fikakultur men med facit i hand är väl Sverige ändå rätt framgångsrika? En studie genomförd vid Lunds universitet hävdar att korta och konsekventa pauser från arbetet drastiskt minskar stress och andra besvär som kan leda till långtidssjukskrivningar. En annan studie visar att endast 9% av alla kreativa idéer kläcks på formella möten, däremot i informella get-togethers sprudlar idéerna. Detta kan förklaras genom att det upplevs lättare att tänka fritt och brainstorma på en rast än på ett möte. Arbetsplatsfika får dock inte gå till överdrift och det får absolut inte sluta med en siesta, för då riskerar allt att gå åt fanders.
Jag är övertygad om att fikakulturen på våra arbetsplatser är en investering för arbetsgivaren. När jag är ute och arbetar som konsult, bl.a. med arbetsmiljö, där arbetets organisation är en viktig beståndsdel, hävdar jag att fasta tider för fika och lunch är viktiga för att skapa trygghet och få medarbetarna att känna tillhörighet. Och fikapausen är en utmärkt möjlighet för chefen att lyfta fram dem som ännu inte vågat ta plats på de formella mötena.
Avslutningsvis så var Sackeus Kyrkkaffe den första Fairtrade- och KRAV-märkta produkten som började säljas i svenska butiker (1996). Kaffet säljs än idag även om jag aldrig sett det själv.
I nästa del fokuserar vi på espresso!
Källor: Svenska kyrkan, Fairtrade, Wiktionary, Wikipedia.