• Cykelservice i världsklass
 • Enormt utbud av cykel
 • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Med elcykel på Trollstigen

Elcykel & alpin skidåkning

Trollstigen är Norges mest besökta turistattraktion med 800 000 bilburna besökare årligen. Men det finns en tid på året då Trollstigen kan vara bara din. När vägen är stängd för biltrafiken, är den öppen för elcyklande skidentusiaster.

Med elcykel på Trollstigen

Text: Gunnika Isaksson-Lutteman
Foto: Valentin Rapp

Europas vackraste järnväg, Rauma line, har förflyttat oss till Åndalsnes i Romsdalen.

Det är slutet av maj och grönskan har exploderat i dalen men på bergstopparna finns ännu snö kvar.  Jag och mina vänner är på väg upp för Trollstigens branta kurvor på varsin elcykel, för att njuta av utsikten och vårskidåkningen på toppen. Vi har bilvägen för oss själva och hjälpen från elmotorn gör cyklingen angenäm, trots den tioprocentiga lutningen. Vår färd susar snabbt uppför i samma takt som den mäktiga Stigfossen rusar nedåt.

- Jag kör alltid på maxläget, förklarar Odd Erik Rønning som är vår guide idag och fortsätter, ingen idé att ta ut sig om en inte behöver. 

Två meters snövallar flankerar oss fram till Alnesvatnet. Här lämnar vi elcyklarna och fortsätter uppför Alnestinden på skidor.  Stighudarna frasar mot den mjuka snön.

- Det känns som om vi har tjuvstartat toppturen när vi kom hit med elcyklar, funderar Per Munch.

Från toppen väntar ett oskrivet blad av finaste sorbetsnö. Förväntansfulla ben vänder skidspetsarna nedåt. Jag låter rytmen infinna sig i kroppen och dansar ned för berget. Vi fnissar som sockerstinna tonåringar allihop, hela vägen ner. Vi fortsätter flina när vi på våra elcyklar blåser nedför Trollstigen, alldeles själva och med vidunderligt vacker utsikt över Romsdalen.

GUIDE TILL ROMSDALEN

 • RESA
  Tåg från Oslo till Dombås och vidare till Åndalsnes med Rauma line, utsedd till Europas vackraste tågresa.

 • BO
  Hotell Aak i Romsdalen samt Villa Vengetind och Romsdal Lodge i Isfjorden är charmiga lodger med personligt värdskap som fokuserar på ekologiska, närproducerade och lokala upplevelser.

 • BÄSTA TIDEN
  Trollstigen öppnar för biltrafik i slutet på maj, så passa på före det om du vill ha vägen för dig själv. 
 • SKIDÅKNING
  Nordvästliga vindar för med sig mycket nederbörd och här finns alltid bra snö någonstans. Ta dig närmare snön med elcykel.
  Tre andra klassiska skidturer i Romsdalen är Hurrungen, Kirketaket och Smørbotntind.

 • ANDRA AKTIVITETER
  Klättring är populärt i Romsdalen som är den norska alpinismens vagga. Lilla Åndalsnes har blivit en norsk version av franska Chamonix och här finns många turer. 
  I älven Rauma kan du paddla SUP som du hyr hos Friluftslek.

 • HYRA ELCYKEL
  Hotel Aak har elcyklar till uthyrning och hjälper till med transport av elcyklar till din önskade startpunkt. Det går bra att hyra elcyklar även på sommar och höst för att bestiga Trollstigen, men då får du trängas med bilarna på vägen. Eller köpa en elcykel!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan