• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Med Fatbike på Sandön

Cykling, sandstränder och midnattssol

På Sandön finns Luleås populäraste havsbad med långsträckta sandstränder och perfekta förhållanden för fatbikes. Häng med på ett sandigt äventyr med havsutsikt och midnattssol.

Med Fatbike på Sandön

Text & foto: Gunnika Isaksson-Lutteman
Foto: www.fatbikeadventures.se

Guiden Anders Appelgren tar några långa årtag och får den ranka roddbåten på rätt kurs. Tjuvholmssundet, strax öster om Luleås flygplats, är bara 100 meter brett, men vinden trycker på genom sundet och får vår lilla båt att tveka. Farleden vi just nu korsar är den kortaste vägen för att ta sig in i Luleå hamn och förr gick här malmbåtarna. Men inte nu längre.
Några kraftiga tag med årorna senare slår fören i stenstranden på andra sidan. Vi är framme på Sandön. Anders, som är en av tre ägare till Fatbike Adventures, drar upp den flata roddbåten på land och visar oss våra fatbikes.

Medan han hjälper oss att justera in sadlarna berättar han om det vi inte får missa när vi är här. Anders ska guida ett bröllopspar längs Sandöns pärlor idag. Men jag, Johan och Äventyrshunden Diesel har valt att upptäcka Luleå skärgårds största och sandigaste ö i egen takt.

Flyt på stranden

Våra breda däck har förvånansvärt lätt tagit oss en bit längs grusvägen som går från Sandöns västra ände till Klubbviken i öster. En lockande skogsväg fick oss att gira söderut ganska direkt mot Finsandlåsudden. Här vräker sandstranden ut sig och våra fatbikes stormtrivs på underlaget.

- Vad lätt det går att hoja på sanden ändå, säger Johan och drar glatt i förväg.

De breda däcken på fatbiken gör det enkelt att cykla på både sand och snö, och det var amerikanerna som utvecklade hojen för just de förhållandena. Men det visade sig att fatbikes funkade bra på knyckiga skogsstigar också. Det är inte de snabbaste cyklarna, det ska erkännas, men kanske att det är de roligaste när det kommer till snö och sand iallafall.

Vi zickzackar mellan sandstranden och tallheden intill och det liksom bubblar i kroppen för det är så roligt. Snart är vi framme vid Skagsudden och en liten stugby, här bor några av Sandöns femtiotalet fastboende. Ön har varit bebodd sedan 1700-talet och har haft stor betydelse för sjöfarten.

Skön skogscykling

Motvilligt lämnar vi den fina sandremsan och utsikten över havet. Vi styr framhjulet in mot ön och skogen. Vi hittar en pittoresk skogsväg med gles tallskog och blåbärsris. En skylt dyker upp bakom en krök som förkunnar att vi är i naturreservatet Stenåkern. Här på Lappmyrberget finns ett gigantisk klapperstensfält, rester av den forna strandlinjen som havet svallat hit. Det är över en kilometer långt och några hundra meter brett. Det är häftigt, men vi ger upp att försöka hoja här. Det blir för skumpigt, även för en fatbike.

Vi söker oss vidare genom skogen med upptäckarlust och glädje. Skogen byts mot lantligare vyer när vi trampar förbi Sandögårdarna, gulliga gamla bondgårdar där jordbruk bedrevs förr. På en skogsäng intill betar några får som inte verkar störas av att vi rullar förbi.

I Söriviken tar vi drickapaus och bara njuter av havsutsikten.

- Kolla, en havsörn, utbrister Johan och sätter energidrycken i halsen.
Det går inte att ta miste, vingbredden är enorm även fast den cirklar över oss på hög höjd.

Klubbviken och havet

Vårt fortsatta cykeläventyr österut gör att vi hamnar i ett kuperat sandtag och lite senare svallande sanddynor och tallhedar. Här är roligt att cykla och här märks det verkligen att Sandön bara består av sand, grus och sediment från Luleälven. Även om våra fatbikes underlättar vår sandiga framfart börjar det suga i låren.

Klubbvikens triangelformade restauranghus är en välkommen syn.
Vi slår oss ner på uteserveringen och gottar oss både med lunchbuffé och havsutsikt. En och annan segelbåt guppar stillsamt förbi i farleden.

Med förnyad energi tar vi oss an den kuperade strandskogen som leder oss mot sanddynerna och vidare mot havet. Kilometervis av sandstrand tar vid på udden och panoramat som den yttre skärgården bjuder på är svårslaget. Vi lattjar runt i vattenbrynet och bara njuter av tillvaron på den långa sandtungan.

- Jag vill inte att det här ska ta slut, säger Johan när han bromsar in bredvid mig och rensar kedjan från sand.
Äventyret kommer inte ta slut riktigt än heller, vi har hyrt en liten stuga för natten i Klubbviken. Vi ska grilla middag, ta ett friskt kvällsbad och cykla lite till på Sandöns exotiska sandstränder i midnattssolen.

Guide till norrländsk sandstrandscykling

HYRA FATBIKES

Fatbike Adventures hyr ut fatbikes på Sandön och i Luleå.
www.fatbikeadventures.se

RESAN

Tåg eller flyg till Luleå. Under sommarsäsong turbåt enligt tidtabell från Södra Hamn till Klubbviken på Sandön. Övriga tider finns roddbåtar att låna enligt överenskommelse med kommunen för att ro över Tjuvholmssundet till västra Sandön. På vintern finns en isväg för att ta sig ut till Sandön.
https://www.lulea.se/uppleva--gora/skargard.html

BOENDET

Hyr två- eller fyrbäddsstuga med havsutsikt och krypavstånd till morgonbadet.
www.klubbviken.se

ÄTA

Sommaröppen restaurang i Klubbviken med fräsch lunchbuffé och lyxig middag.
www.klubbviken.se

BÄSTA TID

Vill du kombinera ditt fatbike-äventyr med bad är sommaren bäst, men då får du också räkna med att det är fullt med folk här. Vill du hellre ha sandstränderna för dig själv är vår och höst ett bättre alternativ. Vår och sommar kan du cykla dygnet runt i midnattssolen. Vintern är spektakulär med cykling på havsisens formationer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan