• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Trek Hållbarhetsrapport

Trek 2021 - Hållbarhetsrapport och företagsengagemang

Det är faktiskt vettigt att ett cykelföretag bryr sig om miljön. Vi gör en produkt som ger en lösning på många av världens mest komplexa problem - trängsel, folkhälsa, klimatförändringar. Men alltför länge har cykelindustrin, utifrån dessa antagande, fått ett fripass i miljöfrågor gällande tillverkning, logistik och förpackningar.

Trek Hållbarhetsrapport 2021

Text & bild hämtad från Trek Bicycle.

Även en produkt som cykeln, som gynnar både människor och planeten, lämnar ett fotavtryck efter sig. Och det är ett avtryck vi behöver ta itu med.

2020 genomförde vi vår första utsläppsrevision för att bättre förstå vår påverkan och bygga en plan för att bli en mer medveten och hållbar global medborgare. I den rapporten förklaras de åtgärder vi har genomfört och de åtgärder vi bör vidta för att göra ett mindre globalt fotavtryck. Du kan läsa hela rapporten på Treks hemsida.  

Här kommer en sammanfattning på de tio inledande fokusområdena där Trek kommer att genomföra åtgärder som gör skillnad. 

Men först ett brev från John Burke, president, Trek Bicycle.  

Jag skulle vilja berätta om två personer jag träffade 2019 som gjorde en enorm inverkan på mig. Den första är den arktiske äventyraren och klimataktivisten Robert Swan, som var den första personen som gick till både nord- och sydpolen. Jag har alltid varit intresserad av berättelser om sökande forskning, och det var en ära att få höra Robert berätta om sina äventyr. Men efter att ha hört honom tala, var det hans observationer om effekterna av klimatförändringarna som stannade kvar hos mig.

"Det största hotet mot vår planet", sa han, "är tron ??att någon annan kommer att rädda det."

Den andra är dokumentären Rory Kennedy, vars film Above and Beyond är krönikor och historien om NASA:s Apollo-program och NASA:s bredare uppdrag att observera vår planet från rymden och samla in data för att förbättra livskvaliteten på jorden. Jag kan ärligt säga, att vad den filmen hade att säga om tillståndet planeten, skrämde livet ur mig.
Både Robert Swan och NASA har kommit till samma slutsats: vår planet är i trubbel.

Mängden koldioxid i vår atmosfär har nått oöverträffade nivåer. I 1500 år höll sig mängden stabilt på 275 delar per miljondelar (ppm). När Mauna Loa-observatoriet mätte det 1958 var värdet 315 delar. Idag är det 414,7 delar och det växer stadigt.

Klimatförändringar sker nu.
Planetens medeltemperatur har ökat med två grader det senaste århundradet. Houston, Texas, hade tre jätteöversvämningar mellan 2015 och 2017, som området annars drabbas av med 500-års intervaller. Femton av de största bränderna i Kalifornien har inträffat under de senaste 18 åren. Och allt detta händer medan världens befolkning ökar från 7,7 miljarder idag, till förväntade 9,7 miljarder år 2050.

Våra globala ledare sviker oss. Under 2017 ökade koldioxidutsläpp med 1,4 % globalt. Det kanske inte låter som en stor grej, men det motsvarar att ytterligare 170 miljoner bilar på våra vägar. Kolhalterna fortsatte att öka med 2,1 % under 2018, och ytterligare 1,6 % 2019.

Jag var på en cykeltur med Rory Kennedy och jag frågade henne i ämnet och om hur det kommer att gå. "Experterna på NASA sa till mig att vi har 10 år på oss vända klimatförändringarna”, berättade hon. "Så som jag ser det, 10 år från nu kommer du att få en enkel fråga: Gjorde du eller ditt företag något för att vända utvecklingen? Ja eller nej?"

Under resten av den cykelturen funderade jag på vad Trek kunde göra för att vårt svar på den frågan skulle bli ett rungande ja.
På Trek har vi precis börjat men vi är fast beslutna att agera snabbt och vidta verkliga åtgärder för att minska vår miljöpåverkan. Vi har inte alla svar men varje dag lär vi oss mer om vad vi kan göra för att förbättra. Vi kommer att fortsätta att utforska varje möjlighet och vi kommer att dela våra framsteg och kunskaper i hopp om att det inspirerar, engagerar och utbildar andra.

För i slutändan kommer miljön att påverka oss alla.

10. Reducera behovet av flygfrakt:

Vi förbättrar våra planeringsprocesser sida vid sida med hela leverantörskedjan med målet att minska sträckan för våra flygtransporter med 75% till 2024.

9. Konsolidera leveranser till återförsäljare:

Vi arbetar för närvarande på en globalt konsoliderad transportstrategi till 2024.

8. Öka användningen av förnybar energi:

2023 kommer alla enheter som ägs av Trek runtom i världen drivas helt och hållet av förnybar energi.

7. Minska koncernresor:

Vi arbetar för närvarande med att minska 2021 års resande med 50% jämfört med förpandemiska nivåer och vi fortsätter att till 2024 minska flygresor i enlighet med vår globalt konsoliderade transportstrategi.

6. Öka användningen av alternativa material:

Vi strävar efter att använda alternativa material - oavsett om de kan återvinnas eller redan är återvunna, återanvända eller renoverade - och använda cirkularitet så fort och närhelst det är möjligt.

5. Deponeringsfria
tillverkningsanläggningar:

Vår målsättning är att alla tillverkningsanläggningar ska bli deponeringsfria till 2024.

4. Bygga och skydda
nya stigsystem:

Genom Trek Foundation hjälper vi markägare att bygga cykelstigar öppna för allmänheten. Stigsystem som bekostas av Trek Foundation är en ny infrastrukturlösning som befrämjar hälsa samtidigt som det bidrar till att värna vår miljö.

3. Eliminera plast:

Vår målsättning är att skapa 100% förnybara cykellådor och plastfria förpackningar till 2024.

2. Öka tillgången till cykeldelning:

Det Trek-ägda cykeldelningssystemet BCycle syftar till att ge cykeldelning en ökad betydelse framöver i fler städer.

1. Öka andelen av cykeldelning:

Vår ambition är att få människor att cykla mer. Transporter är det enskilt största bidraget till dagens koldioxidutsläpp och cykeldelningens andel i städerna i USA är mindre än 3%. Bara i USA skulle en ökning på 1% resultera i en reducering av koldioxidutsläpp som är ungefär 17 gånger större än Treks globala kolavtryck.

Se alla våra produkter från Trek och Bontrager.

Trek

Bontrager

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan