• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Månadsfinal + slutspurt cykelrea! Till kampanj » kvar
Tillbaka
Cyklopedin  Träningstips  Zwift - utecykling fast inomhus

Zwift tar trainercyklingen till nya nivåer

Visst är de oändliga timmarna på trainer, stirrandes in i samma eländiga vägg enormt tråkiga, ändlösa och oinspirerande... eller?

Zwift - utecykling fast inomhus

Utecykling - fast inne. När hösten närmar sig och regnet hänger i luften väljer många att sluta cykla utomhus och startar innesäsongen. Oftast med en viss ångest hängande i luften. För visst är de oändliga timmarna på trainer, stirrandes in i samma eländiga vägg enormt tråkiga, ändlösa och oinspirerande.

Det är ju nästan så att skorna snöras på fötterna för ett löppass ute. Men bara nästan. Som tur är går teknologin framåt och programvaror som trainerroad, Tacx mulitcykling och Zwift kopplas ihop med trainers, watt- och kadensmätare och med hjälp av Facebook och andra sociala nätverk skapas enorma grupper som diskuterar inomhusträning med entusiasm och glädje.

Text: Andreas Ek. Foto: Zwift

Helt plötsligt? För mig började tidigt 2015 när jag råkade läsa om Zwift på något forum för trainertrötta cyklister. Det här var på betaperioden och världen på Zwift hette Jarvis Island. Tyvärr saknade jag både kompatibel trainer och wattmätare men jag registrerade mig som betatestare och inväntade glatt en inbjudan att testa. Under flera månaders väntan upptäckte jag att det fanns fler svenskar som registrerat sig som betatestare samt även några lyckliga som trampade runt med dumtrainers och dator på Zwift och var lyriska över att få vara en del av Zwiftandet. Som tur är kom en inbjudan och en smarttrainer inköptes, dator uppdaterades och fläkt inhandlades och efter nedladdning och installation startades Zwift för första gången. SÅLD. Jag var SÅLD. Mina första trevande tramptag på Tacx Vortex smart-trainern visade sig fungera och min avatar började trampa och cykla i en helt ny värld. Nu hette världen Watopia och ner till höger på skärmen gick att läsa att vi var ett trettiotal online. Samtidigt… Hur häftigt är inte det här? Samtidigt som jag köpte min trainer och blev en del av Zwift var det ett tiotal svenskar till, bl.a. Martin Björgvik, som idag är den ledande Zwiftgurun i Sverige.

Han, tillsammans med några andra, bl.a. mig själv började cykla tillsammans på Zwift och det tog inte mer än ett par veckor innan vi anordnade vår första gruppcykling på Zwift. 3 tappra själar cyklade tillsammans i SZRs (Swedish Zwift Riders, hette Swedish Zwift racers från start men bytte till riders efter någon månad) regi. Sakta men säkert byggdes det upp en veckovis cykelträning i ”Alla ska med”-andan.
Tillslut insåg vi att det inte fungerar med bara en grupp så vi delade upp det i 2 grupper, sedan 3 och nu är det 5 grupper som cyklar varje måndag. Upp mot 400 cyklister är med varje måndagsträning och över 1000 cyklister cyklar i SZR’s regi varje vecka. Vet inte om att det finns några klubbar i Sverige som kan skryta med dessa siffror. För inte nog med att det är hundratals som tränar på måndagarna, det är flera hundra som startar i SZR race series som anordnas varje onsdag och är en serie med race där topp 10 i varje klass får poäng. Du tävlar för dig själv men även i lag.
Det mest intressanta med Zwift är kanske inte programvaran utan forumen av entusiaster som på sin egen fritid bygger webbsidor med resultatlistor, lag, rankingar, information och guider. I Sverige är nog zwiftguiden.se bland de större informationskällorna och guiderna till Zwift.

Vad behövs för att komma igång?

Nr 1 är en trainer. Det finns en uppsjö av trainers i olika utföranden men ett hett tips är att använda sig av en smarttrainer. Dvs en trainer som anpassar sig efter lutningen i Zwift, då får du ut mesta möjliga av träningen. Trainern måste kunna kommunicera via ANT+ eller Bluetooth. Trainer kopplar du upp mot datorn eller mot en Ipad.
Enklast brukar det vara att använda sig av sin Ipad och Bluetooth-uppkoppling mot trainer. Förutom trainer kan du koppla ihop Zwift med din kadensmätare, pulsband, wattmätare och även andra tillbehör som Wahoos Climb, som är det nya heta tillbehöret till din trainer. Mer om Climb kan ni läsa på Wahoos hemsida eller på Zwiftguiden.se. Vill du använda dig av dator rekommenderar jag använda fast lina till internet och införskaffa ett ganska bra grafikkort. Det finns bra information att hämta på Zwifts hemsida, där du även hittar rekommenderade minimumspecifikationer för din dator.

 

Det finns gott om banor att välja på. Bland annat kan du cykla flera olika rutter i London...

...eller välja bland mängder av olika banor med varierande höjdkurvor i den fiktiva cybervärlden Watopia.

Alla dock i samma varma mysiga hemmamiljö. Garanterad motivationshöjare för vintercyklingen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan