CRAFT

 

En pilot som råkar i svårigheter och tvingas lämna sitt plan på hög höjd hamnar snabbt i nya problem. Temperaturen utanför cockpit håller omkring femtio minusgrader och pilotens underkläder är ofta våta av svett. På ett ögonblick har kläderna bildat ett pansar av is.

Idrottsmän och -kvinnor, elit som amatörer, blir snabbt kalla om kroppen när kläderna närmast huden blir våta av svett. Prestationsförmågan sjunker i takt med att kroppen kyls ned och vätskebalansen rubbas allt mer. Om problemet kunde lösas skulle ansträngningarna vara mera värda.

Det här är några av problemen som gör att Anders Bengtsson ger sig ut på en ny träningsrunda på våren 1973, alldeles utanför hemmet i Borås. Närmast huden bär han nya underkläder i ett material som just kommit från en fabrik i Halmstad. Efter någon kilometer börjar kroppen reagera som den ska. Svettningen kommer igång.

Efter rundan väger han som vanligt sina underkläder, mäter fukthalten i plaggen med fuktmätare och jämför med tidigare resultat. Det är ingen tvekan. Han verkar ha hittat det perfekta plagget att bära närmast huden. Ett plagg som tar hand om fukten från hudens porer och transporterar den vidare med minsta möjliga upptagning i fibrerna. Lösningen på problemen har kommit närmare.

Hemligheten

Hemligheten bakom den upptäckt som Anders Bengtsson gjorde efter en av sina otaliga träningsrundor är att materialet, polyester, inte blir vått på utsidan och bara tar upp minimalt av fukt i själva fibern. Till det ska läggas en vävteknik som i högsta grad medverkar till fukttransporten och till att hålla huden fräsch. Det mest effektiva förhållandet mellan maskorna visade sig vara tre maskor utåt och två maskor inåt.

Förutom det kroppsnära plagget utvecklades plagg för nästa lager, så kallade absorptionsplagg. Dessa såg till att transportera fukten vidare, ut från kroppen. Ytterst, som tredje lager, gjordes ett isolationsplagg som skyddade mot väder och vind utan att fukten från insidan blev instängd. Dessa tre lager var starten på den idé som Craft sedan använt och utvecklat vidare till dagens moderna funktionsplagg.