Om Scott

Scott är i Sverige allmänt känt för sina cyklar och för sina skidprylar. Men man är också stora inom MC och har nu också en satsning med löparskor. Scott står för kvalitet, utveckling och design. En Scottprodukt är ofta ett tryggt köp till rimlig kostnad. Företaget Scott har under åren hellre ”skyndat långsamt”, än att lansera produkter som sedan visar sig att de inte håller måttet. På cykelsidan räknas man idag som en av de riktigt stora varumärkena. Och man har ett komplett utbud av cykelmodeller: Landsvägscyklar, triathlon, MTB, trekking, hybrider, barn, BMX och nu även elcyklar.

Scott är ett företag med en lång historia. Redan 1958 startade Ed Scott med tillverkning av skidstavar i aluminium, en dåtids revolution. Sedan dess har det rullat på!

1970 började Scott med Motocross och tillbehör till det. Året efter lanserandes den lättaste skidpjäxan och den första ventilerade linsen till skidglasögon. 1978 gick flyttlasset till Givisiez, i närheten av Fribourg, Schweiz.

1986 hände det grejer igen. Man öppnade världens modernaste fabrik för skidstavar i Italien. Samma år lanserades Scotts första cykel, en mountainbike.

Man fick en skjuts 1989 när Scott kom med en av de mest betydande produktinnovationerna i cykelhistorien - det aerodynamiska styret. Styret kom helt rätt i tiden och blev strategiskt använt av amerikanen Greg Lemond i hans vinst i Tour de France samma år.

1992 lanserande Scott sin första fulldämpade cykel. Samtidigt startade man tillverkning av cykelskor och cykelhjälmar. Tre år senare lanserade Scott den omtalade MTB-modellen Endorphin, en av de första kolfibercyklarna som gjordes känd av bl.a. legendaren Thomas Frischknecht.

1998 blev man en snudd på komplett skidsportleverantör då man på allvar startar med skidkläder och skidor.

Ett av Scott signum har varit den låga vikten på sina cyklar och man är än idag en av få tillverkare som fortfarande anger vikte på sina ramar och cyklar. Några exempel: 1998 - G-Zero, världens lättaste fulldämpade MTB. 2001 - Scott Team Issue, världens lättaste racerram, under kilot. 2003 - Scott CR1. Återigen världens lättaste racerram (895 gr), den här gången i kolfiber. 2005 – Plasman föddes, då världens lättaste Aero/triathlon-cykel. 2007 - Än en gång presenteras världens lättaste Roadbike, Addict. 790 gram med integrerad sadelstolpe. I kombination med Scotts nya, smalare carbon IMP-gaffel som väger endast 330 gram. Totalvikt på nya Addict-cykeln är fantastiska 5,9 kg. 2007 – Premiär för Spark. Genom att tillämpa gjutprocessen IMP ™ till sin redan beprövade CR1-teknik och nya Nude-bakdämparen, producerade Scott den lättaste heldämpade cykeln på marknaden. 2011 - Nya Scott Scale. Vikt: 899 gram . Världens lättaste MTB-ram som någonsin producerats. Samma år blir Nino Schurter världsmästare i MTB på en förlaga till Scale 899.

Några andra årtal med Scottreferenser:

2008 firades Scotts 50-årsdag som bolag. Ed Scotts företag står för och skall fortsätta stå för: INNOVATION - TEKNIK – DESIGN.

2010 Kom den unika Twin Loc-spaken. Med den kan cyklisten hålla båda händerna på styret, samtidigt som han kan kontrollera fram- och bakdämpare med samma spak.

2011 Släpper Scott en e-Bike Line i nära samarbete med den elektroniska jätten Bosch.