• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Cykling i midnattssol

Cykling i midnattssol

Med MTB i Alta

I nordligaste Norge skiner solen dygnet runt under sommaren. I Alta finns flowig single track längs Altaälven och dramatiska vyer på Finnmarksvidda. Häng med på mountainbiketur bland renar, canyoner och ljusa nätter.

Cykling i midnattssol

Text/foto: Gunnika Isaksson-Lutteman. Foto: Jon Vidar Bull/Glød Explorer 

Vi har varit på rull hela dagen och är fortfarande igång. I Alta, 30 mil nordväst om Treriksröset, är stigarna himmelska och det är svårt att sluta hoja. Det är få av dessa pärlor som är markerade, men vår guide har koll på att vi får uppleva det smarrigaste godbitarna under vår tid här. Det är många locals som cyklar och bra rundor finns det gott om.

Dagen har spenderats med flowig terrängcykling längs Altaälven. Närmare bestämt har vi hängt på “Østsida av elva”, kanske den bästa single track som finns här. I pittoreska blåbärsskogar har stigen vindlat sig fram. Ibland precis bredvid den strida älvens stenstränder, ibland på höga brinkar genom den omgivande tallskogen. Vi har cyklat oss lyckliga, men något trötta.

En picknickmiddag intill älven gav ny energi och nu är vi på väg till Alta Canyon, Nord-Europas största canyon.

Renar och fria vidder

En brant grusväg har tagit oss upp på höjd, in i dimman. Det är mitt i natten, men det är ljust och vi är sugna på mer cykling. En gigantisk renhjord flyttar motvilligt på sig när vi viker av från grusvägen för att följa leden till utkikspunkten över canyonen. Det är åtta kilometer fjällcykling som väntar. Dimslöjorna skiftar och låter oss ibland ana att vi befinner oss på det vidsträckta Finnmarksvidda.

Med startpunkt i Alta går varje år extremtävlingen Offroad Finnmark. 70 mil genom vild terräng gör det här till ett av världens tuffaste mountainbikelopp. Men vi är inte här för att tävla, vi vill bara uppleva friheten på Finnmarksvidda. En fjällsjö glimrar till i dimman och det öppna landskapet välver sig slött ner mot en enorm ravin. Hjulen studsar mellan stenar och rötter på den sandiga leden. Vi korsar en bäck med cykeln på axeln och hejar på några vandrare. Cyklingen över fjällplatån framkallar ett leende på allas läppar.

Bild: Altaälven och Alta Canyon. Norra Europas största canyon.

Midnattssol över canyonen

Leden viker av mot ravinkanten och det rullar snabbt utför in bland låga fjällbjörkar. Det är tur att bromsarna funkar, för helt plötsligt försvinner marken i ett stup. Alta Canyon fläker ut sig och långt ner i ravinen rinner Altaälven. Älven är uppdämd nu, men det är inte svårt att föreställa sig att den otämjda älven fått nöta sig ner genom fjällmassivet under miljontals år. Det är nu en mäktig syn. Vi är helt tagna av utsikten och blir kvar en lång stund för att bara glo över canyonen. När dimman lättar och midnattssolen bryter fram mellan molnen, blir naturen än mer magisk. 

Myggen gör sig påminda och vi vaknar till sans. Vi cyklar tillbaka samma väg och det är lika roligt på hemfärden, även fast klockan är närmare två på natten. Vi möter ingen och får ha vilda Finnmarksvidda i midnattssol för oss själva. Solen färgar naturen i mjuka toner och det är något speciellt att cykla i den ljusa natten. Det glöder om naturen omkring oss.

Det är med lyckliga själar och sköna minnen som vi kryper till kojs på morgonkvisten. Det är redan en ny dag, och om bara några timmar ska vi få uppleva mer av Altas cykelparadis.

MTB-GUIDE ALTA NORGE

Resa

Flyg från Stockholm till Alta via Oslo med SAS eller Norwegian.

Bo

Hyr toppmodern lägenhet hos Glød Explorer om du vill bo utanför bykärnan och ha lugn och ro.
Bra utgångspunkt för cyklister; glodexplorer.no

Spännande övernattning i tipis; holmenhusky.no

Vill du ha mer liv och rörelse finns flera hotell i stan; visitalta.no/no/overnatting

Cykeluthyrning

Glød Explorer hyr ut de du behöver. Moderna och väl underhållna cyklar samt bra kringutrustning.

www.glodexplorer.no

Cyklingen

Det finns massor att upptäcka med mountainbike i Alta. Några andra trevliga turer i området är:

- Dagstur på Jorra trail vid Altaälven.

- Övernattningstur på Finnmarksvidda och boende i Jotka Fjellstue.

- Långtur med cykling på Finnmarksvidda och boende i fjällstugor längs vägen. 

Stigarna är för det mesta omarkerade och oskyltade därför är det bra att hyra guide som visar dig runt. Glød Explorer tar hand om dig oberoende vilken sorts cykling du är ute efter; upptäcka nya stigar i Alta för några timmar eller veckoturer på Finnmarksvidda med lyxigt boende och god mat.

Bästa tiden

I midnattsolens oändliga ljus, från maj till juli.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan