Mat för cyklister - kycklinglårfiléer

Med sötpotatis och matvete. Av Henrik Orre.

Marinerade kycklinglårfiléer

Redaktionens favorit! Rätten är enkel, nyttig och supergod, samtidigt som den är snudd på "fine dining".

Personligen tycker jag låret på kycklingen smakar mer och blir nästan alltid godare än bröstet. /Henrik Orre

Att marinera några kycklinglårfiléer i citron, vitlök och timjan som sedan serveras med stekt matvete och sötpotatis är en riktig bomb av goda smaker.

Rätten toppas sen med ruccolasallad som är lite pepprig och stark, samt rostade hasselnötter och parmesanost.

Kycklingen blir godare ju längre den hinner marinera, men i nödfall funkar det även om det marineras en kort stund innan den går in i ugnen.

 

KYCKLING

För 2 personer
  • 5-6 st Kycklinglårfiléer med skinn

  • 1 st Vitlöksklyfta

  • Rivet skal från en citron

  • 2 kvistar Timjan

  • 2 msk Olivolja

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Riv vitlöken och blanda med olivolja, timjan och citronskal.

  2. Häll över kycklingen, blanda ordentligt och låt marinera åtminstone 30 minuter.

  3. Ugnsstek kycklingen på 100 grader med skinnsidan neråt i ca 30-35 minuter.

  4. Stek sedan skinnsidan krispig i en stekpanna tills skinnet blir krispigt, dela upp den i mindre bitar.

SÖTPOTATIS & MATVETE

2 personer
  • 1 st Sötpotatis (400-500gr)

  • 2 dl Kokt matvete

  • 1 msk Flytande honung

  • 1 msk Vitvinsvinäger

  • 2 msk Olivolja

  • Parmesanost

  • 50 gr Ruccolasallad

  • 25-30 gr Rostade hasselnötter

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och dela sötpotatisen i mindre tärningar, och lägg dem i en ugnsform. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Rosta dem ca 15 min i ugnen på 160 grader.

  2. Stek den kokta matveten lätt i en stekpanna med lite olivolja. Blanda avslutningsvis i sötpotatisen.

  3. Tillsätt honung, vinäger och olja och låt det koka ihop lite lätt.

  4. Smaka av med salt och svartpeppar.

  5. Hacka salladen lätt i mindre bitar.

  6. Servera rätten med matveten och sötpotatisen i på talrik eller uppläggningsfat. Toppa med kycklingen och avsluta sedan med ruccola, hackade hasselnötter och parmesan.
Mer i Cyklopedin