• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Intervjuer  Fabian Cancellara med passion för cykling

Fabian Cancellara

Med passion för cykling även efter karriären

- Jag vill fortsätta leva min passion, och genom att vara engagerad inom olika cykelprojekt kan jag fortfarande vara med och påverka, säger Fabian till oss när vi träffar honom.

Fabian Cancellara med passion för cykling

Med en meritlista inom cyklesporten, längre än en 5-årings önskelista till tomten, kunde Fabian Cancellara med nöjt sinne lägga skorna på hyllan förra året och summerade då en karriär med inte mindre än 4 VM-guld, 2 OS-guld och 9 nationsmästerskap - samtliga inom tempocykling.

Lägg sen därtill 3 segrar vardera i både Paris Roubaix och Flandern runt, seger i Milano-San Remo och ett antal etappsegrar i såväl Tour de France och Vuelta a España. Ingen kan säga att den 36-årige schweizaren inte gett sitt liv till cykelsporten, men inte desto mindre väljer han nu att fortsätta inom branschen som ambassadör för bl.a. Gore Wear och Trek bikes.

- Jag vill fortsätta leva min passion, och genom att vara engagerad inom olika cykelprojekt kan jag fortfarande vara med och påverka, säger Fabian till oss när vi träffar honom i Gore Wears monter på stora europeiska cykelmässan i Friedrichshafen i augusti i år. 
- Jag vill inte bara vara ett ansikte utåt på en affisch. Jag vill bidra till att utveckla produkter också. 

Fabian var 13 år när han bytte fotbollsskorna mot cykeldito, och visade snabbt att han var en riktig talang, framför allt inom tempodisciplinen. Efter bara 4 år som cyklist, vann han som 17-åring juniorvärldsmästerskapen i tempo och blev proffs bara ytterligare 2 år efter det. Sen lät inte framgången vänta på sig. Segrarna började trilla in och 2008 var han nära att vinna dubbla olympiska guld. Först kördes linjeloppet som avgjordes med en spurt där Cancellara slutade 3:a, bara någon knapp cykellängd efter Samuel Sanchez (Spanien) och Davide Rebellin (Italien). Rebellin blev senare fråntagen silvermedaljen efter bekräftad doping och Cancellara avancerade till 2:a. OS-medaljen följdes upp bara 3 dagar senare med ett guld i tempot, 33 sekunder före svenske Gustav Larsson. 
När vi frågar honom vilken seger av alla under karriären som betyder mest, svarar han utan att blinka:

- OS-guldet i Rio 2016! Men roligaste loppet att köra har varit Flandern Runt. Ett lopp som passade mig, med fantastisk stämning utmed vägarna.

Hur har du lyckats hålla dig på topp genom så många år i den tuffa proffscirkusen?

- Jag levde ju min passion. Sen handlade det om att ta pauser ibland och våga vila, fast man borde träna. Det behövdes för att hålla energin uppe, både mentalt och fysiskt. Jag hade både formtoppar och dalar, men lyckades pricka in formen när det behövdes.

Med familj (Fabian har 2 döttrar på idag 5 och 11 år), hur lyckades du hålla ihop det med så många dagar borta från dem? Var de med på dina tävlingar?

- Man fick hitta en balans mellan papparollen coh cyklist. Det var svårt att ta med dem på resorna när det bara var cykla, äta, sova som gällde för mig. Men å andra sidan var jag än mer pappa när jag väl var hemma.

Idag har Fabian mer tid till familjen. Som cykelpensionär vid 36 år kan han styra mer själv vad han ska göra när. Cancellara är idag ambassadör för Gore, Trek och IWC (ett schweiziskt klockmärke). Under karriären var han känd för att ofta vara petig med detaljerna kring sin utrustning. Något som återspeglas även idag när han är med och utvecklar produkter med sina partners.

- Jag kan nu testa produkter hemma i lugn och ro. Det är ju en process att hinna lära sig alla produkter, men jag är van att vara med och utveckla det jag kör med. Under tiden som proffs var jag med och utvecklade Treks Domanecykel som jag sen vann Paris-Roubaix på. Jag är fortfarande väldigt ambitiös med det jag gör, men på en annan nivå idag.

Den som tror att Fabian ligger på latsidan som före detta cyklist tror fel. Han har även dragit igång ett eget projekt som kallas Chasing Cancellara. Enkelt beskrivet åker han runt på olika ställen i Europa och utmanas av andra cyklister - hobbycyklister eller elitmotionärer - att cykla snabbast på en förutbestämd bana på ca. 10-15 km. Om du slår Fabian får du ett certifikat som förkunnar att du vunnit över Spartacus, som han kallades under karriären. Och det finns faktiskt de som vunnit över honom.

 - Chasing Cancellara är inget som jag tränar speciellt för. Idag blir det mest kortare rundor, max 3-4 pass/vecka. Förra veckan körde jag mitt längsta pass för hela året - 100 km.

Projektet är ytterligare ett bevis på Fabians ambition att ge tillbaka till fansen och cykelintresserade. Han berättar att det är kul att kunna arrangera "a moment of race for the fans" och att kunna motivera andra cyklister att utveckla sin cykling ännu mer. han bekräftar också för oss att eventet kommer till Skandinavien i framtiden, med start i Köpenhamn. Datum är dock ej ännu bestämt. Se mer på www.chasingcancellara.com.

Han bläddrar lite bland Gores kläder i montern och försvinner snabbt in i detaljerna på en av deras avancerade jackor. Att han gillar prylar går inte att ta fel på, och Gores nya Shake-dryjacka verkar vara en favorit. Trots sin vana från proffstiden att alltid ha de bästa cyklarna och prylarna, har han ändå en väldigt nedtonad inställning till materialsporten cykel när vi frågar vad man bör tänka på som blivande ung cyklist.

- Man ska inte stressa upp sig och investera onödiga pengar i början. Bestäm vilka mål du har med din cykling och ta det därifrån. Inget är fel.

Fabian får något filosofiskt över sig och fortsätter:

- All cykling är rätt investering för den här världen. Du kan upptäcka hela världen tillsammans med dina vänner på en cykel.

Vår slottid för intervjun börjar lida mot sitt slut och fler personer med block och penna i händerna runt omkring oss börjar påkalla hans uppmärksamhet. Vi tackar för hans tid och önskar lycka till med hans projekt. När han tar i hand avslutar han med kommentaren:

- Det är till och med så att jag självklart tycker att man hellre ska cykla elcykel än att köra bil.

Fabian tycks verkligen gilla elcyklar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan