• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Kost  Cykling och fika

Fikastoppet - pricken över i:et

Om kärleksförhållandet mellan cyklister och den ädla drycken. För många cykelentusiaster är det just kaffestoppet som är höjdpunkten under helgens cykelrunda.

Cykling och fika - det hör ihop

Den som har besökt starten på en etapp i Italien Runt på cykel lär bli förvånad över den avslappnande stämningen som råder trots allvaret. I det speciella VIP-/-cyklistområdet innan start dit sponsorer och deras gäster bjuds in inmundigas det både mat men speciellt kaffe under det att cyklisterna och la crema de la crema-folket minglar runt och visar upp sig.

Morgonkaffe

En kaffe på morgonkvisten värmer lite och väcker skallen, men det gäller att inte dricka för mycket då den varma drycken får ”blåsan” att svälla och är det sedan lite kallt under de första milen ökar risken för att cyklisterna måste lätta på trycket. Därför intages en lagom mängd av den koffeinhaltiga drycken innan start.
Erfarenhet underlättar.
För dig som nyligen upptäckt tjusningen med cykling och gjort så i goda vänners lag så har det säkert redan blivit ett eller annat fikastopp. De mer erfarna cyklisterna vet var man ska stanna, hur långt man bör cykla innan första stoppet; hur långt det bör vara hem osv.
Erfarenhet underlättar, som sagt...

Några tips...

Här kommer några tips som kan vara bra att följa. (Obs! Det bästa är att det inte finns något rätt eller fel, följa bara det som känns bäst, men vissa saker är viktigare att tänka på än andra.)

1. Du bör ha cyklat 2/3 av sträckan innan du stannar. Ett stopp på slutet, strax innan du är hemma, eller nära platsen där ni träffades för att cykla tillsammans, om ni kör i grupp, är på sin plats. Perfekt tillfälle att ljuga lite om rundan och fylla på energi.

2. Ju varmare desto fler fikastopp går det att stoppa in innan det påverkar hälsan. Orsak? Jo, när det är kallt och rått ute är risken att du ska förkyla dig större när du tar på dig fuktiga cykelkläder för att fortsätta din tur.

3. Drick gärna ett glas vatten i samband med kaffeintaget. Ju starkare kaffe desto mer vatten bör inmundigas då kaffe är vätskedrivande.

4. Är det ordentligt varmt ute? Ta av dig de svettiga kläderna du har ytterst och häng dem på tork i solen. På så sätt kommer det att kännas bättre när du ger dig iväg sedan. Det underlättar även för de plagg du har närmast kroppen att torka. Gäller även om det är ordentligt kallt ute.

5. Ställ cyklarna så att ni har uppsikt över dem. Gå inte in och beställ kaffe och bullar alla på en gång utan låt någon vara kvar för att vakta cyklarna. En olåst cykel stjäls på tre sekunder. Ett knep kan vara att lossa framhjulet och hänga framgaffeln med gaffelbenen framför navet – glöm inte att öppna upp frambromsen så att klossarna inte klämmer fast hjulet. Inte för att det helt stoppar cykeln från att bli stulen en längre tid men den som tänkt cykla iväg med hojen kommer inte långt.

6. Vill ni vara på den säkra sidan så finns det smidiga och starka lås, som man t.o.m. kan samsas ett par hojar med. Ni kan turas om att släpa på den extra vikten under cykelrundorna.

7. Tänk på att det kan vara lite ”segt” att komma igång efter ett stopp så dundra inte iväg med gasen i botten utan låt hela gruppen värma upp igen innan ni ökar tempot allt för mycket.

8. Besök gärna ett fik med dedikerad inriktning. Ett av dem trevligaste cykelfiken är Le Mond som ligger på Folkungagatan 67 i Stockholm (se bild nedan). Le Mond är ett franskinspirerat café med cykelinspirerande inredning, bland annat gula barstolar och lite cykelmemorablia på väggarna och hängandes från taket; eller vad sägs om en Crescent Pepita Special. Crescents värstingracer från början på -70-talet med Campagnolo Nouvo Record-komponenter.
Inom kort kommer två parkeringsrutor framför Le Mond att förvandlas till dedikerad cykelparkering och är du riktigt rädd om din klenod så finns det cykelparkering även en bit inne i lokalerna.
På en bård i världsmästarfärgerna reciteras John F Kennedy’s bevingade ord: ”Ingenting går upp emot den glädje som en cykeltur skänker”.

Kan det bli bättre när man får avsluta med en kopp kaffe?

Vill du lära dig allt som är värt att veta om kaffe?
Läs då experten Kalle Lööws "Kaffeskola" i nio delar.

Kaffeskolan del 1

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan