• Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Frankrike Runt – lite historia

Tour de France historia

Första gången Frankrike Runt kördes var 1903 då journalisten Géo Lefévre, på tidningen L’Auto, övertalade sin chef Henri Desrange att de borde arrangera ett etapplopp på cykel runt Frankrike; Tour de France. Ett lopp som numera tillhör världens största idrottsevent.

Tour de France - lite historia

Till en början var planen att köra tävlingen mellan 31 maj och 5 juli men det var något som inte direkt lockade cyklister att anmäla sig. Endast 15 cyklister anmälde sig, varpå man kortade ned loppet och sköt upp starten till 1 juli samt höjde prissumman till 20 000 franc.

Efter sex etapper, varav den längsta var 471 km; Nantes – Paris, blev vinnaren Maurice Garin. Sammanlagt var det 60 man som startade varav endast 21 kom i mål.
I modern tid har tävlingen vuxit till att bli ett av världens största årliga idrottsevent och loppet lockar miljonpublik – Live!

Gult tidningspapper

1919 kom man på den smarta idén att låta tävlingens ledare iklä sig den gula ledartröjan – samma färg som pappret tidningen L’Auto trycktes på. Förste cyklist att iklä sig gult blev Eugène Christophe som fick sin tröja i Grenoble.

1930...

...kördes tävlingen som lagtävling för nationslag. Franska lagets André Leducq vann sammanlagt medan Charles Pélissier knep åtta etapper. Detta var även året som publicitetskaravanen gjorde entré. Idag består Tour de France av närmare 300 bilar som passerar publiken timmarna innan det är dags för cyklisternas antågande.

1947...

...var Touren tillbaka efter sju års frånvaro pga. Andra Världskriget. Loppet blev en nationell symbol och passande nog var det fransosen Jean Robic som vann det 464 mil långa loppet.

1952...

...var det dags för första målgången på en bergstopp. Italienska legenden Fausto Coppi var först uppför alla tre bergen; Alpe d'Huez, Sestrières och Puy-de-Dôme och vann även sin andra tävling.

1964...

...lyckades Jacques Anquetil vinna för femte gången. Tidigare hade belgaren Thys och fransosen Bobet tre segrar vardera.

1969...

...var man åter tillbaka med sponsrade proffslag istället för nationslag som sedan dess har varit melodin. Vann gjorde Eddy Merckx som körde loppets 22 etapper och totalt 411,7 mil med ett snitt av 35,409 km/t. Att jämföra med dagens snitt en bit över 41 km/t!?
För sin seger fick Eddy 20 000 franc och den totala prissumman var 600 000 franc.

1974...

...tog Eddy Merckx, även känd som ”Kannibalen” sin femte seger i Tour de France. Samtidigt satte han ett rekord i antal dagar i den gula ledartröjan; 96 dagar samt för etappvinster; 34 stycken. Eddy Merckx är även den enda cyklist som vunnit alla de olika klassifikationerna i Frankrike Runt, bergströjan, poängtröjan, etc…
Nu hade prissumman stigit till 30 00 franc.

1975...

...gick man i mål på Champs Elysées för första gången och här var det Walter Godefroot som vann. Sammanlagt vann fransosen Bernard Thevenet. Noteras kan att Eddy Merckx var tvåa; endast 2.47 minuter bakom Thevenet.

1976...

...tog loppets evige tvåa; numera nationalidol i Frankrike; Raymond ”Poupo” Poulidor, sin åttonde pallplats. Han var 40 år fyllda. Noteras kan att han aldrig körde i den gula ledartröjan – så nära men ändå så långt borta.

1985...

...blev Bernard Hinault medlem i den exklusiva klubben som har fem segrar var i Tour de France. Det är även den senaste gången som en fransman vunnit loppet. Totalt var loppet 410,0 mil långt som avverkades under 22 etapper. Snittfarten hade ökat till 36,23 km/t. Prissumman för segern var 120 000 franc och totalt så delades 3 003 050 franc ut till cyklisterna att dela på. Tradition är att segraren delar ut de inkörda prispengarna till alla i laget utan att ta något själv och då ingår även massörer och chaufförer.

1987...

...två år före ”murens” fall i Berlin startade Frankrike runt i Berlin. Loppet har ofta på senare år startat utanför Frankrikes gränser; t.ex 2014 i Leeds/England.