• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Med världen som cykelställe

Cykling på andra sidan jorden

Ett cykeläventyr kan vara allt från att cykla i Stockholm till att ta sig fram genom snöblandat regn i Patagonien i fyra timmar eller genom Brasiliansk öken.

Med världen som cykelställe

Äventyren, träningen och cyklingen tar oss hela tiden högre upp, längre bort och till fantastiska platser. I våra huvuden är cykeln lika delar tävlings- och träningsredskap som ett transportmedel till äventyren vi drömmer om.

Text: Marika Wagner
Foto: Staffan Björklund & Arvid Larsson

Vi packar upp och skruvar ihop cyklarna på andra sidan jorden. Det är dags för Adventure Race World Series i Paraguay. Vi ska ta oss 500 kilometer genom varierande terräng i kajak, till fots och på cyklar. Adventure racing är typ som triathlon men lite längre och där magsjuka, lera, trasiga komponenter, skavsår, brännblåsor, ormar och taggbuskar hör till vanligheten. Det, dygnet runt, i 5 dygn.

 Vi har gjort många mil och många löjligt branta höjdmeter med cyklarna på Adventure race världen över. Uppför Kinesiska betongvägar som aldrig tyckts ta slut. Vi har cyklat genom oändlig rödlera i Swaziland, hal som såpa som färgar och kladdar på allt. Sitter nog kvar på cyklarna än. Vi har cyklat genom labyrinter av stigar i Australien. Trampat på stället i sand, 10 mil genom Brasiliansk öken. Vi har cyklat på gammal järnvägsräls till varenda skruv i cykeln skakat ur. Cyklat där värmen gör att fartvinden mest känns som en hårtork rakt i ansiktet och flaskställen smälter. Vi minns nedförsbackarna, fyra timmar i sträck i snöblandat regn i Patagonien.

 Vi har gått och burit, släpat och kånkat cyklarna. Gått igenom dödslera som förvandlat hela cykeln till en icke rullande stor geggaklump. Klättrat uppför bergväggar och med hjälp av rep repellerat ner för vertikala väggar med cykeln på ryggen. Genom så täta och taggiga buskage att 100 meter tar en timme. Vi har vadat över floder och simmat med cyklarna flera kilometer längst med en flod. Praktiskt egentligen, den blev ju ren på köpet. Vi har cyklat på fantastiska flowiga stigar nerför berg i Kina och genom Amazonas djungel och skog i USA. Då är allt det andra glömt och förlåtet.

 Nästa gång locket på lådan öppnas och cykeln plockas ihop är i en helt annat världsdel på helt nya äventyr. Vi är i Thailand för att träna och för att tävla i cross triathlon. Phuket är ju känt för sin fantastiska stigcykling, eller hur var det nu? Utan förväntningar rullar vi ut i en annan djungel. Stigarna är fina, faktiskt väldigt fina och klättringarna är tuffa och branta. Stigarna virvlar sig ner mellan gummiträden över snabbt, torrt underlag. Det är tekniskt men med härligt flyt hela tiden. Att få gasa fullt ös här på tävlingen med full motivation och adrenalinpåslag är inget annat än lycka.

 Det händer ju också att vi landar hemma och öppnar lådan. Att få rulla ut på stigarna hemma i Stockholm är också sitt äventyr. Det finns nytt att leta upp och upptäcka. Om man vågar ta en chansning och finner sig i att varje cykeltur inte blir perfekt kan man vaska fram de allra finaste stigarna. Det finns också de gamla favoriterna att köra om och om igen. Det är där man kommer tillbaka och ser hur mycket man utvecklats efter några varv runt jorden.

Nästa stopp på våran tur är Adventure Racing EM i Ryssland. Vad som väntar där är 400 kilometer att ta oss igenom, mer än så vet vi inte ännu.

Staffan och Marika är Adventure Racers som lever med stor passion för naturen och äventyr. Som multisportare får de besöka många unika platser runt om i världen, och lära känna fantastiska människor och spännande kulturer. Deras inspiration ligger i att upptäcka och utmana sig själva, men finner också mycket glädje i det enkla. Roliga, långa och hårda träningar på hemmaplan med vänner, både gamla och nya.

Bas: Stockholm

Arbetsplats: Världen

Meriter: EM-guld i Adventure Racing, VM-guld Swimrun, pallplatser i Adventure Racing världsserien, pallplats Åre Extrem Challenge m.m.

Tävlingar under 2017: Adventure Racing EM Ryssland, Ö till Ö Swimrun VM, Åre Extrem Challenge samt flera Swimrun, Xterra och MTB-långlopp.

Cyklar på: Scott Spark RC 900 Ultimate (MTB) och Scott Addict 15 (racer)

Bästa platsen att äventyra och träna: I bergen

Tips för att orka längre: Ät och drick! Om du är pigg; ät. Om du är trött; ät. Om du känner dig stark; ät. Om du fryser; ät. Om du känner dig svag; ät. Om du mår illa; tyvärr men svaret är ät.

Mest oumbärliga pryl på tävling: En grym pannlampa på natten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan