• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Öluffa med MTB

Island hopping i Stockholms skärgård

I Stockholms södra skärgård finns en riktig pärla. Inte bara när det kommer till exotiska sandstränder, cyklingen är nämligen också fantastisk för hela familjen.

Öluffa med MTB

Med hojen upptäcker vi skärgårdens skogar, krogar och klipphällar under en helg med båtluffning och bad.

Text och foto: Gunnika Isaksson-Lutteman

Matrosen hänger upp våra cyklar över relingen med framhjulet dinglande över Östersjöns salta hav. William Claesson Hallén tittar oroligt på sin sprillans nya mountainbike, men bestämmer sig för att den nog ändå kommer vara kvar när vi anländer till Nåttarö.
Vi slår oss ner i Waxholmsbåtens mysiga salong för att planera helgens cykeläventyr. Kartan synas intensivt efter lämpliga cykelvägar medan Nynäshamn försvinner i fjärran. Mitt inlånade cykelsällskap är taggad till tusen, både över att få cykla i skärgården och att äventyret kommer sluta på Utö, hans favoritö.

BÄSTA SKOGEN PÅ NÅTTARÖ

Vi rullar av cyklarna längs Nåttarös långa brygga. På sandstranden bredvid bryggan finns en snorkelled där upptäckter under ytan lockar. Men vi trampar grusväg genom skärgårdsidyllen och värmen får håret att klibba innanför cykelhjälmen. På de öppna gräsfälten mellan pittoreska stugor lirar stuggästernas ungar spontanfotboll. Skogens raka furor tar över och blåbärsriset bjuder in till snackspaus. På Bötsudden lämnar vi hojarna mot en sten och går vidare till fots för att nå utsiktsplatsen på öns högsta punkt. Utsikten är storslagen med glittrande vatten och det där speciella ljuset som bara finns i skärgården. På tillbakavägen kryssar vi mellan ryssugnar och hamnar i en djup diskussion om varför vissa vill kriga.
Ljuset strilas mellan tallarna när cyklarna bär oss på fin stig genom den grönlummiga skogen mot Storsand.

- Bästa skogen, säger Wille och erkänner att Nåttarö tar sig in på en tredje plats på topplistan över bästa öarna.

En knotig tall blir vilobänk när vi når Storsand. Små vågor smeker sanden i sakta mak. Ögonen får vila på den öppna horisonten medan benen får hämta ny kraft. Så småningom tar vi tag i den sandiga uppförsbacken som väntat på oss. När det suger i låren som mest, eller ungefär halvvägs upp, viker vi av mot Drottninggrottan. En hålighet i berget dyker snart upp.

- Det sägs att drottning Maria Eleonora gömde sig här för att fly landet och att hon har grävt ner en guldask med sin döde makes hjärta, berättar jag.

Vi väljer att inte leta efter guldasken, utan cyklar vidare på flowiga stigar tillbaka till grusvägen som är öns huvudled. Vi passerar lanthandeln och cyklar en lov vid tältplatsen innan vi återvänder till bryggan och restaurangen för att äta lunch med havsutsikt.

BAD PÅ RÅNÖ

Efter tjugo minuters båtresa kliver vi av på Rånö. Vi cyklar raka vägen till Knicksand för nu är det hög tid för ett dopp. Försommarvärmen har slagit till med full kraft och på himlen syns inte ett moln. Rånös hästskoformade sandstrand är liten men naggande skön. Vattentemperaturen är dock inte lika skön och badandet blir kort men uppfriskande. Vi tar god tid på oss att torka på solvarma klippor och smaska i oss “gott och blandat”-påsen som belöning för utförd bragd.

Fortfarande fuktiga i håret hojar vi längs grusvägen som tar oss runt Rånö. Här och där hittar vi stigar av varierande karaktär som vi undersöker med stor nyfikenhet.
När kvällssolen färgar klipporna i rosa slår vi oss ner för middag på Rånö Källan, restaurangen alldeles intill lanthandeln.

- Blir man rånad mycket på Rånö, undrar Wille mellan tuggorna.

Med mätta magar och “tummen upp”- betyg från Wille checkar vi in i vår enkla stuga vi hyrt för natten.

ÖVER ÅLÖ MOT UTÖ

Bryggan på Ålö syns från Rånö och är så nära att det går att simma. Men vi väljer ändå att ta båten de tre minuter de tar att förflytta sig över till Ålö. Vid ångbåtsbryggan, där vi går i land, ligger den charmiga fiskrestaurangen Båtshaket. Den har inte öppnat än, så vi riktar framhjulet mot Ålö Storsand istället. Sol och friska majvindar ackompanjerar oss när vi forsar genom tallskogen på den breda stigen. Den vidsträckta sandstranden och havet möter oss bakom en krök. Sand i cykelskorna är ett faktum. Vi äter vår matsäck och enas om att avstå badet, visa av den kalla erfarenheten igår.

Smattrandet från skjutövningarna ekar genom skogen när vi letar stigar på Ålö, och vi inser att vi inte kommer kunna cykla till Utö Storsand idag. Stranden är förbjudet område när militären övar på Utö skjutfält.

På den grusade landsvägen får vi dock cykla, så det gör vi. Vi blåser på och pratar om instagram, hockey och skotträdda hundar. Vi glider över bron som förbinder Ålö med Utö, och det blir en kort visit längre fram vid utomhusutställningen med stridsvagnarna. Mitt på Utö ligger Mattssons kök som brukar ha livespelningar under somrarna, men vi har en båt att passa så vi trampar på. Kyrkan sträcker upp sig vid de gröna fälten och strax rullar vi in i gruvbyn. Vi tar vägen förbi gruvorna nära värdshuset. Nu är de vattenfyllda, men en gång i tiden levererade de förstklassig järnmalm till Sveriges järnbruk.

Det blir en avstickare till kvarnen också, Utös landmärke, innan vi landar på gruvbryggan och glassbaren.

- Hundra procent kul har det varit, säger Wille nöjt.

Waxholmsbåten som ska ta oss tillbaka till Nynäshamn seglar in i hamnen medan vi tar sista munsbiten på glassen och skärgården förbereder sig för kvällen.

GUIDE TILL ÖCYKLING

Resa

Båtluffning mellan Nåttarö, Rånö, Ålö och Utö kan göras i båda riktningar. Till Utö går båtar från Årsta brygga och till Nåttarö går båtar från Nynäshamn. Mellan Utö och Nynäshamn kan du följa med nord-sydliga linjen sommartid. Tidtabeller på www.waxholmsbolaget.se

Bo

Vandrarhem och stuguthyrning på Nåttarö, www.nattaro.se
Stuguthyrning på Rånö, www.rano.se
Hotell, vandrarhem och stuguthyrning på Utö, www.uto.se

Mat

Utö Värdshus och Seglarbaren www.utovardshus.se
Nya Dannekrogen Utö www.nyadannekrogen.se
Utö bakgård www.utobakgard.se
Mattssons Kök Utö www.matssonskok.se
Båtshaket Ålö www.batshaket.se
Rånö Källan www.rano.se/krog
Nåttarö Krog www.nattaro.se/krogen
Lanthandel på Utö, Rånö, Nåttarö.

Cykeluthyrning

I gästhamnen på Utö kan du hyra enklare cykel och cykelvagnar. 160 kr för vuxen och 100 kr för barn. De ordnar även med hämtning och lämning av cyklar på Ålö. Eller köpa en egen cykel?

Cykling

Mestadels grusvägar gör att cyklingen passar familjer med små barn i cykelvagn och äldre barn som gillar att cykla. Även mer avancerade stigcyklister kan hitta korta men roliga stigar. 

Bästa tiden 

Under sommaren är allt öppet och badvattnet varmt, men det är också mest folk. Maj och september kan du få stränderna för dig själv, men räkna inte med att allt är tillgängligt. Under lågsäsong är det lättare att få med sig egen cykel på båten. Kolla upp när Utö skjutfält är aktivt och området avstängt för civila. www.forsvarsmakten.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan