• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Reportage  Vintercykling i Högbo

Stigcykling i snö & gourmetmat

Vintercykling är en trend som ökar. Högbo MTB-arena är en av de destinationer som inte stänger för några snöflingors skull. Tvärtom. En vinterhelg vid Högbo bruk bjuder på varierad stigcykling för alla smaker, kryddat med gourmetmat och extravagant tillvaro.

Vintercykling i Högbo

EN PLATS MED PASSION FÖR BÅDE CYKLING OCH MAT

Text: Gunnika Isaksson-Lutteman
Foto: Gunnika Isaksson-Lutteman & Niklas Skogh & Sara Wennerqvist

Högbo bruk är inbäddad i den sortens vinterlandskap som fablerna beskriver. Snödraperade granar, fluffig snö och frostad atmosfär. Glittrande ljus flammar inifrån de gamla bruksbyggnaderna. Skogen är kompakt och tyst. Det enda som hörs är vårt kompisgäng som är i full färd att testa vinterbanorna här. Några har hyrt fatbikes och några kör sina egna 29:or.

Vår ciceron för helgen är Niklas Skogh, en av dem som har varit med och byggt upp Högbo MTB Arena. Han har designat teknikområdet med pumptrack, sprintbana och olika hinder att träna cykelteknik på.

Vinterbanad Väg

Vi värmer upp på Packas, den lättare av vinterbanorna som prepareras med skoter och släde. Turen tar oss genom magisk trollskog och över Tranbärsmuren, den frusna myren intill sjön Öjaren. Det är vackert som en saga. Våra breda däck bär oss över den packade snön nästan lite för enkelt.

Tillbaks vid Stadion, där teknikområdet finns, tar vi nya tag på Trampas. En vinterbana som är klassad som svart och trampas upp med snöskor. Resultaten blir en småkuperad single-track som är mer utmanande och förvånansvärt rolig. Vi leker oss fram på de växlande underlaget, märker knappt att händerna är kalla. Ögonfransar och skäggstubb sminkas med rimfrost. Ibland går det inte att låta bli att dra en repa i den fluffiga snön utanför den trampade stigen.

Det är lyckliga stigcyklister som så småningom hojar in på bruksområdet invid Dammsjön. Vid de röda sjöbodarna stöter vi på Torbjörn Hägglund. Han rullar in de supersöta mini-fatbikes som varit uthyrda till en barnfamilj under dagen. Torbjörn driver Sportcentralen som hyr ut cyklar och annan sportutrustning. Han ser även till att spår och leder underhålls och prepareras, både för cykel, vandring och längdskidåkning.

-Vintercyklingen ökar hela tiden. Förutom vinterbanorna går det ju också att cykla på skridskoleden vi plogar på Öjaren eller längs det stora nätet av skogsvägar som hålls framkomligt för skogsbruket och jakten, säger Torbjörn.

Övriga mountainbikebanor som finns på arenan är öppna under vintern om vädret tillåter. Så länge det inte blir för mycket snö är det fritt fram att cykla och personalen jobbar hela tiden aktivt för att dra om de snuttar som korsar skidspåren.

I Pannlampans sken

Det börjar skymma över bruket. Niklas tar oss med till teknikområdet för att berätta om nyheterna som kommer till våren. Det märks att han är en riktig cykelnörd. Han har meriter inom 4X, men tävlingar har aldrig varit hans grej. I sitt företag byNiklas har han kurser och guidade turer. När han inte reser land och rike runt för att cykla eller designa mountainbikeleder håller han till i Sandviken för att jobba med ett nystartat projekt under arbetsnamnet Biking Gästrikland. Ett försök att knyta ihop Gästrikland med mountainbikeleder.

-Jag jobbar med cykel från Göteborg i söder till Åre norr, säger Niklas, jag bara älskar att cykla, lära ut cykling, bygga trevliga leder och vara ute i friskluften.

Niklas tar oss med på sprintbanan i mörkret. Den flowiga banan är underhållande i pannlampans ljustunnel. Granarna svischar förbi i det smala synfältet och snön sprutar om däcken. Det är med trötta ben och glada miner vi riktar styret mot hotellets SPA för välbehövlig massage och bubbel i bubbelpoolen. 

Lyx på bruket

Vi sitter i Högbo bruks stilfulla restaurang och värmen har äntligen återvänt till kroppen från stunden i ångbastun. Efter att ha ätit nordisk waguy till förrätt och koloumi till huvudrätt, laddar vi nu inför den omtalade dessertbuffén. Restaurangen är med i White guide sen flera år tillbaka och smaksensationerna vi just har upplevt går inte att beskriva i ord.

Krögaren, eller matregissör som han själv kallar sig, Stefan Johansson har en passion för härproducerad mat som förädlats på plats. Made in Högbo kallas konceptet där miljövänligt, integration och långsiktig hållbarhet är ledorden. I brukets hagar går får, kor, ankor och grisar som hamnar i charkuteriet där de blir till korv och rökt skinka. I växthusen odlas tomater, sallad och örter. Från Frilandet kommer betor, potatis, kål och bär.

Bageriet bakar Högbolimpa och i den gamla herrgården ystas det ost på mjölk från lokala kor. Konceptet är lika framgångsrikt som Högbo bruk en gång i tiden var.
VD:n för Högbo brukshotell Tomas Lindqvist har också bidragit till framgångssagan genom att tidigt inse att mountainbike var värt att investera i. Det var han som initierade den lyckade satsningen med Högbo MTB Arena.

Dessertbuffén lockar med massor av små och söta rätter. Allt smakar himmelskt gott och vi njuter av både ostarna, chokladen, glassen och minibakverken. Vi begränsar oss inte alls faktiskt medan vi planerar morgondagens cykeltur längs vinterleden Lappkåtsrundan. Niklas ska guida oss genom det gästrikiska skogs- och myrlandskapet till Lappkåtan där korvgrillning kommer förgylla dagen. Han har också lovat att ta med oss till Billudden, för vintercykling i havsbandet. Det kommer bli episkt.

OM VINTERCYKLING I HÖGBO

Resa

Högbo MTB Arena ligger drygt 2 mil väster om Gävle. Enklast är att ta sig hit med bil, räkna med ca 2 timmars körning från Stockholm.

Boende

Högbo brukshotell är ett fyrstjärnigt hotell med förstklassig service. Här finns SPA, restaurang och bar.
www.hogbobrukshotell.se

Hyra cykel

Sportcentralen hyr ut fatbikes och mountainbikes i olika storlekar.
https://sportcentralenhogbo.se/

MTB's på Cykloteket

Guidning och kurser

Bokas genom Sportcentralen.
https://sportcentralenhogbo.se/

En dos cykelpassion

Bokas genom byNiklas. Instagram @byniklas_life
[email protected]

Cyklingen

På Högbo MTB Arena finns något för alla oavsett kunskaps- och ambitionsnivå. Alla Högbos banor är indelade i tre svårighetsgrader; blåa är de lättaste som passar nybörjaren, röda är för dem som cyklat förut, svarta är för dem som söker svåra tekniska partier.
2 vinterbanor, Packas 4,7 km och Trampas 4 km.
Vinterleden Lappkåtsrundan 16 km, dras med skoter om snön tillåter.
15 sommarbanor, öppna vintertid om vädret tillåter.
www.hogbobrukshotell.se/mtb/

Bästa Tiden

Underlaget på banorna varierar från dag till dag. Oftast är vintercyklingen bäst på vårkanten, när snön som fallit har packats ihop eller när det blir kallt efter töväder.

Mer information

Högbo bruk är en smältdegel av aktiviteter. Här mixas friluftsliv med matupplevelser, kultur och sport. Här kan du vandra, åka längdskidor, cykla, paddla, åka långfärdsskridskor, spela padel och volleyboll, golfa, testa höghöjdsbana, gymma, äta och köpa lokalproducerad mat, bada, njuta av bastu, upptäcka djuren i hagarna med barnen och shoppa konsthantverk. 
www.hogbobruk.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan