• Cykelservice i världsklass
  • Enormt utbud av cykel
  • Räntefri delbetalning med SVEA
Tillbaka
Cyklopedin  Träningstips  Tio tips för långloppen

10 tips inför loppet

Tio tips för långloppen

Ska man tackla ett långlopp för första gången, eller för all del någon annan gång i ordningen, så finns det några saker att tänka på. Här följer tio enkla tips inför långloppscyklandet.

1. Klä dig inte för varmt

Med försommarens väder kan klädbiten bli en knivig fråga; regn, låga moln och en temperatur runt 8-10 grader kräver helt andra kläder än om det skulle spricka upp och solen tittar fram. Blir det sol och 16-17 grader kan det bli riktigt svettigt om du klätt dig för den lägre temperaturen. Tipset: ta på dig ben/armvärmare som du kan ta av om det blir varmt samt en hyfsat vattentät överdragsjacka som enkelt går att stoppa i ryggfickan skulle det bli för varmt.

2. Drick redan från start

Är du för varmt klädd och solen tittar fram kan vätskeåtgången bli långt större än vad som känns i kroppen och vad du är van vid. Börja dricka regelbundet från ett tidigt skede i loppet. Många små munnar istället för några få stora är bättre för magen. Och frestas icke att använda ett nytt märke på sportdryck som du inte är van vid – det kan få katastrofala konsekvenser för magen.

3. Ät med jämna mellanrum

Samma regel här som för drickan, men inte riktigt lika viktig. Kan vara svårt att äta energikakor när man skumpar fram över stock och sten, eller trängs i en stor klunga – öva därför innan på träning. Ett tips; riv gärna upp energikakorna en stund innan start så att du slipper sitta och dra i plasten med tänderna med en hand på styret. Tänk även på att vid riktigt varma temperaturer så är det oftast enklare att få ned energi i flytande/gelform än en energikaka som riskerar bli smetig av värmen. Prova före så att du vet hur konsistensen blir och hur din aptit reagerar i olika väderförhållanden.

4. Stanna vid kontrollerna

Blir ännu viktigare om de två tidigare tipsen inte följs och har du väl anmält dig och betalat din anmälningsavgift är det väl lika bra att njuta av det som bjuds. Ofta gör även fyra-fem minuters vila susen för kroppen och knoppen och du kör iväg med förnyad energi – både mentalt och kroppsligen.

5. Glöm inte reservslang, pump och avdragare

Pump, slang och verktyg! Behöver det påpekas? Ja, faktiskt. I värsta fall kommer detta annars att stoppa dig från att fullfölja. Ett litet multiverktyg kan även vara bra att ha med sig skulle något på cykel fallera.

6. Skruva ned förväntningarna

Alltför nervös inför utmaningen som väntar? Tagga ned de egna förväntningarna. Du kan bara göra ditt bästa utifrån dina egna förutsättningar. Låt dig inte ryckas med i grannens målsättning om en topp-50-placering eller under en viss tidsgräns. Näe, vik in armbågarna och ta det lite mera ”coolt”.

7. Gå ut löst och öka

Ofta kan ett mountainbikelopp liknas vid ett baklängeslopp på landsväg. Det börjar med en spurt och avslutas med ett tempolopp, d.v.s. man startar så fort man bara orkar för att sedan en och en försöka hålla farten själv så gått det går. Låt dig inte ryckas med i starthetsen för att dra på dig mjölksyra direkt – en mjölksyra som du i värsta fall inte blir av med.  

Gå du ut i lagom takt spar du på energin då kroppen får igång fettförbränningen, och den energin räcker mycket längre. Sedan när kroppen kommit igång och det börjar kännas bra är det dags att spänna bågen och öka lite, och då blir det ännu roligare då du börjar cykla förbi de cyklister som sprätte iväg som om det gällde 100 meter sprint.

8. Håll snurr på benen

Se till att inte gå på för tunga växlar utan försök hålla uppe farten (kadensen) på benen. Du kommer att orka längre och lättare ta dig uppför de branta backarna.

9. Kör du med GPS-dator eller pulsklocka – håll pulsen under en viss gräns första halvan

Omfattas av samma tips som ”gå ut löst och öka” men här har du en lite mera teknisk lösning på upplägget. Saknar du cykeldator, GPS eller pulsklocka? Kör inte fortare än att du precis kommer över gränsen där du inte orkar snacka med cyklisten som ligger bredvid. På slutet är det dock fritt fram för att gasa på.

10. Ha kul!

Det viktigaste tipset av dem alla – för det är väl därför man cyklar – att ha kul!?

Innebär att man i alla lägen INTE behöver kriga om varje centimeter på tävlingsbanan utan man kan mycket väl unna sig att bjuda på sina medtävlande på en bit tävlingsväg. Det blir så mycket trevligare för alla.

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Cykloteket behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Cykloteket integritetspolicy.

Meny

Varukorg(0 artiklar )

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan