När bönorna har paketerats så skeppas de till rosterierna som rostar kaffet lätt på låga temperaturer för att bibehålla och förstärka bönans ursprungskaraktär. Ett kaffe som rostas hårt smakar mer av rostningstrumman än av själva frukten.
Priset på specialkaffe är självklart mycket högre än kaffe som framställts under industriella förhållanden. På Le Mond betalar vi i inköpspris cirka 180-230kr per kilo, exklusive moms. Jämför med ett kommersiellt kaffe som går att hitta i matvarubutik för cirka 80 kr per kilo inklusive moms. Det är lätt att räkna ut att ett kaffe i den prisklassen inte har framställts på ett gynnsamt sätt varken för miljö eller för arbetare.
Men för det högre priset får vi en produkt som bidrar till en positiv utveckling och som även smakar mycket mycket bättre än ett industrikaffe.
För mig är det svindlande att tänka på hur mycket arbete som ligger bakom varje liten böna som mals i våra kvarnar på caféet. Kaffe ska drickas med respekt.
För er som inte känner till begreppet specialkaffe sedan tidigare, hitta ett seriöst café och testa!
Källor: The Espresso School Melbourne, SCA, Johan & Nyström, Wikipedia.
Bilder: Balck Coffee, Johan & Nyström, BRC Roasters.