Flerskiktsprincipen
Oavsett om det är det kallt ute eller inte, rekommenderar vi att du väljer ett underställ närmast kroppen. Sommartid gör ett tunt underställ på överkroppen att du håller dig torr och lagom sval lättare och inte riskerar att kyla ner bålen av fartvinden och svett. Kalla dagar väljer du ett lite kraftigare underställ som då även får en värmande effekt. Underställ finns i konstfibermaterial eller Merinoull. Merinoullen har bl.a. även fördelen att det inte luktar illa när du svettas (förutsatt att inte du själv luktar illa från början…).
Är det ordentligt kallt är det bara att ta på ett eller två mellanlager under det vind- eller vattentäta ytterplagget. Tumregeln för att veta att man inte är för varmt klädd är; är du tillräckligt varm när du börjar cykla så är du för tjockt klädd.
Benen brukar klara sig bra med ett par fodrade långa cykelbyxor men fryser du om grenen kan ett extra par korta cykelbyxor eller överdragsshorts fungera.
Är det riktigt kallt så är det bara att ta fram underställsbyxorna = flerskiktsprincipen = lager-på-lager.
Då har vi i princip gått igenom basprincipen för att överleva på en cykel i kyla. Nu till lite detaljer, d.v.s. ömma punkter. Några delar på vår kropp har en tendens att få problem med att hålla värmen i vinterkylan på en cykel, det brukar röra sig om huvud, grenen, knän, fötter och händer.